Tujina

VIDEO: Najmočnejši popotresni sunek po 11. marcu

Tokio, 07. 04. 2011 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonsko je stresel močan popotresni sunek z magnitudo 7,1. Sprva izdano opozorilo o cunamiju so pozneje preklicali. Zaradi električnega mrka so nekatere jedrske elektrarne preklopile na zasilno napajanje.

Stvari so letele po tleh, a stvabe so ostale nepoškodovane.
Stvari so letele po tleh, a stvabe so ostale nepoškodovane. FOTO: Reuters

Japonsko je ob 23.32 stresel močnejši potres z magnitudo 7,1. Sprva so ameriški geologi iz Centra za geografske raziskave (USGS) potres ocenili z magnitudo 7,4, izdano pa je bilo tudi opozorilo o nevarnosti cunamija.

Žarišče potresa je bilo v globini 49 kilometrov pod morskim dnom. Bližje ko je žarišče potresa površju, hujše so posledice. 11. marca je bilo žarišče potresa z magnitudo 9 na globini 24,4 kilometrov.

Potres je Japonsko zadel sredi noči. Zaradi potresa je v prefekturah Aomori, Ivate in Akita za krajši čas zmanjkalo elektrike, poroča avstrijski ORF.

Japonska agencija za meteorologijo je sprva poročala, da bi severovzhod Japonske lahko dosegel cunami, katerega valovi bi bili lahko visoki do dva metra. Po dveh urah so opozorilo preklicali.

Ženska na kolesu sredi električnega mrka v soju avtomobilskih luči
Ženska na kolesu sredi električnega mrka v soju avtomobilskih luči FOTO: Reuters

Slovenski raper Miha Blažič, z umetniškim imenom N'toko, ki je v Tokiu, je bil med današnjim potresom doma. Po njegovih besedah ni bilo nič posebnega, čeprav so se stavbe tresle tudi tam.

''Potrese smo imeli praktično vsak dan po 11. marcu, in ta je bil le malo daljši in močnejši. Mislim, da se prebivalci Tokia ne vznemirjajo preveč, vsekakor pa nas skrbi, kakšne posledice bodo na severu, kjer je nevarnost cunamija. Upamo na najbolje, zavedamo pa se, da je današnji potres bistveno manjši od tega, ki smo ga že prestali,'' je sporočil N'toko.

V krajih bližje epicentru potresa je po tleh padalo pohištvo in stvari iz omar, medtem ko same stavbe v potresu niso bile poškodovane.

Japonska televizija je opozarjala pred poplavnim valom in pozivala prebivalce prefekture Mijagi, naj se umaknejo na višje ležeča področja. Gre za območje, ki ga je 11. marca najhuje prizadel potres in cunami. Ukaz o evakuaciji so izdale japonske oblasti, ki so ga nato preklicale.

Epicenter potresa je bil 49 kilometrov pod morjem na vzhodni obali japonskega otoka Honšu 116 kilometrov od Fukušime.

Tokijska družba Tepco, ki upravlja s poškodovano jedrsko elektrarno, je ob potresu evakuirala delavce. Po potresu preverjajo stanje objekta. Novih poškodb niso odkrili in tudi iz drugih jedrskih elektrarn na območju, kjer so se tresla tla, ne poročajo o nepravilnostih. Nekatere med njimi so sicer med električnim mrkom delovale z rezervnim sistemom za napajanje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dusan72
09. 04. 2011 22.34
Ma izbrisan si ti bučman !! Vsi poročajo o potresu edino tukaj je to "popotresni sunek"
Peter Bordelas
08. 04. 2011 07.15
Dusan ti s tok pameten k taprav izbrisan Slovenac
dusan72
08. 04. 2011 02.22
falus gleda tak portal, kjer še enega linka ne moreš prilimat !!
Google_Chemtrails
08. 04. 2011 02.06
tehnologija HAARP!;)
aldo-liver
08. 04. 2011 01.15
lincoln 2 ne seri!!!!!
dusan72
08. 04. 2011 00.26
Vse skupaj je sicer grozno, me pa zanima po katerem kriteriju je to "popotresni sunek" in ne "nov potres" ? Pred kratkim sem imel možnost spoznati Shimaro, ki je med vrsticami omenila, da "to še ni vse". Očitno nas čaka še kar nekaj preizkušenj in ko boste nehali igorju gojcicu talati minuse bo izgleda že prepozno. Hočeš-nočeš drvimo v prepad in samo pozitivna energija nas mogoče lahko reši najhujšega.
PINGWINN
08. 04. 2011 00.04
zakaj ga zmer japonci k so pridni in use najbl naj......če jih ne američani jih pa narava.....ta svet je res nepravičn
Outlaws
07. 04. 2011 23.53
morite s tem reklamam !!!!!!!
peti55
07. 04. 2011 23.43
Nuke_em - tole pa ni naravno.... Mislim, da vse kar se dogaja, je naravno, ker je od narave. Je pa vprašanje, če je naravno to, kat ljudje delamo z naravo in iz narave. In kot je že enkrat nekdo napisal, narava se ne maščuje, ampak gre svojo pot, ki bi jo hodila z nami ali pa brez nas. Danes oni, ju3 morda mi, ampak hvala bogu, da je še vedno močnejša od nas. Upam, da si bodo tisi mali ljudje, ki mislijo, da so bogovi, prišli na jasno, da smo nič v primerjavi z naravo. Včasih dobim občutek, da tekmujemo z naravo, namesto da bi živeli z njo!
aink
07. 04. 2011 23.41
js mislim da je usak clovek sam sebi bog ali pa hudic vera pa v neke razno razne zgodbice ki naj bi bile napisane pred nevem kok 1000 leti bi reku da je samo strategija kako cim vecje stevilo ljudi ohranit na isti poti se pravi kuca poso placujte davke darujte cerkvi policija je zakon politiki pa posteni papezi so pa angelcki itd trba je najdt mir v sebi takrat pa sele lahko rasodis kaj je prav in kaj ne nerabim pa it na pranje mozganov v cerkev al đamijo al karkol ze ampak pustimo zdaj to mene samo zanima zakaj kalkulirajo skodo v denarju a se nemore za trenutek pozabit na denar in s skupnimi mocmi dejansko pomagat japonski ne pa da razno razne barabe sluziho na neke cudne fore rdecega kriza MORMO SI ZACET POMAGAT PA NEHAT KALKULIRAT V DENARJU OKROG KATEREGA SE CEU SVET VRTI
dreko123
07. 04. 2011 23.29
bog je po takem opranem razmišljanju kaznoval že dinozavre... res imate bolno razmišljanje. Ovce vedno vse povezujejo z vero in bogom... no sedaj pa le nesite denar v cerkev da se kaj takega ne zgodi tudi vam.
rko
07. 04. 2011 23.14
jezek_dirka, bodi korekten, Cerkev z veliko začetnico je RKC, obstajajo pa tudi cerkve tko da ne bluzi in ne dajaj vseh v isti koš
mehka pupa
07. 04. 2011 22.50
bog nas kaznuje za naše grehe
tikataka12
07. 04. 2011 22.11
kakšna mati narava? planet t.i. zemlja spreminja svojo podobo...dobiva gube, stara se :)
bigich
07. 04. 2011 22.09
Mashalla kocno eden, ki je z razumom obdarjen. amin
KlubPravilnoPretepenihŽena
07. 04. 2011 22.03
lincoln2 vse uredu kar si povedal, samo na datum 11ega se je ze veliko stvari zgodilo recimo informacija, pentagon je bil zgrajen 11 septembra a za njega vemo, da je njegovo bogatstvo HAARP
lincoln2
07. 04. 2011 21.46
Neumno se mi zdi, da en človek ena "mravljica" v tem neskončnem vesolju pametuje kakšen naj bi bil Bog. Evo vidite, mi muslimani nimamo težav s tem. Mi verjamemo, da vse kar se dogaja, da se dogaja po Božji volji. Verjamemo tudi v to, da vse kar se dogaja na tem svetu tudi najmanjši listek, ko pade z drevesa, že določeno in zapisano. Trudio se, da spremenimo svet na boljše. Človek ima na izbiro: poseži po orožju ali ne poseži po orožju, ubij človeka ali ne ubij človeka, ločuj ali ne ločuj odpadke itd itd. Torej človek nikakor ne more vedeti, kaj je njegova usoda, da pa se prepusti usodi in reče, sej to je Bog kriv ali kako drugače je pa napaka, saj človek ne ve kaj je Bog določil. Enim gre na živce, kako neki vsiljujemo prepričanja o Bogu, ja kaj pa delajo neverni ljudje. Vsak dan iz dneva v dan televizija vam "vsiljuje" novo zobno pasto, novo barvo za lasje, nov čaj za hujšanje ipd. Malo stopite na realna tla. Poglejte zdaj Japonsko. Se lahko človek kaj iz tega nauči? Boste samo jamrali kakšen je to Bog in kako lahko dovoljuje takšne stvari? Ali se boste zamislili in vprašali zakaj se to dogaja. Nekaterim ljudem se že počasi svita. Za konec lep kuranski ajet: To je oznanitev ljudem in da z njo bodo opominjani in da vedo da je samo On eden Bog, in da z razumom obdarjeni ljudje sprejmejo sporočilo.Sura Ibrahim-52 ajet
RagingPixel
07. 04. 2011 21.39
se to misle sploh nehat
bobothecat
07. 04. 2011 21.32
mati narava kaže svojo moč
reider
07. 04. 2011 21.01
JEŽEK DIRKA svaka ti čast.lepo povedano.Veš kako je nek član na 24ur napiso pod eno temo.Bog je samo k njemu moramo najti pot.Ti praviš,da mora človeštvodoseči višjo raven razvitosti in osdtopiti od vsega negativnega. prav imaš.A to ne pride samo od sebe.Človek se more spremeniti.Prvo pa pri sebi.Če želimo mir na planetu med ljudmi moramo nehati terorizirati tudi živali.Tako je mnogo let nazaj pisal Lev Nikolajevič Tolstoj.Tega pa se lahko zavemo po vsaki porciji slastnih čevapčičev.Jaz sem se že.Pred 3 leti.lp