Tujina

Nov poskus za dogovor o varčevalnih ukrepih

Atene, 08. 02. 2012 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Grčiji se nadaljujejo prizadevanja za dogovor o varčevalnih ukrepih. Premier Lukas Papademos se je sestal s predsedniki vladnih strank, da bi sprejeli varčevalni paket, kar od Grčije zahtevajo mednarodni posojilodajalci.

Lukas Papademos
Lukas Papademos FOTO: Reuters

V Grčiji se danes nadaljujejo prizadevanja za dogovor o varčevalnih ukrepih, ki naj bi ga v Atenah potrdila vladajoča koalicija. Premier Lukas Papademos se je popoldne sestal s predsedniki treh vladnih strank, da bi sprejeli varčevalni paket, kar od Grčije zahtevajo mednarodni posojilodajalci – EU in Mednarodni denarni sklad (IMF).

Kot se je izvedelo iz krogov vladajoče koalicije, so predsedniki treh strank preučili 50 strani dolg dokument, ki so ga v torek zvečer pripravili na pogovorih premierja Papademosa s predstavniki t. i. trojke – strokovnjaki EU, Evropske centralne banke in IMF. Dokument predstavlja "načrt novih ukrepov", ki jih od Grčije pričakujejo mednarodni posojilodajalci v zameno za drugi paket pomoči v vrednosti 130 milijard evrov.

Varčevalni ukrepi predvidevajo drastično krčenje sredstev v javnem sektorju in se med drugim nanašajo na zmanjšanje plač in pokojnin ter zmanjšanje števila delovnih mest. Sindikati so se na zahteve trojke odzvali z ogorčenjem in v torek pripravili 24-urno stavko zaposlenih v javnem sektorju.

Finančni ministri držav v območju evra se bodo v četrtek sestali v Bruslju, je potrdil šef evrske skupine Jean-Claude Juncker. Tema srečanja je drugi program pomoči Grčiji, ki predvideva 130 milijard evrov javne pomoči in prispevek zasebnih upnikov, ki naj bi Grčiji odpisali za 100 milijard evrov dolga.

Zdaj morajo predlagani načrt varčevalnih ukrepov potrditi še tri koalicijske stranke – socialisti, konservativci in nacionalistična stranka Laos.

Sicer pa Grčija ob pogovorih s trojko vodi tudi pogajanja z zasebnimi upniki, s katerimi se pogaja o 50-odstotnem odpisu dolga. Ti pogovori so bili v torek po besedah predstavnika inštituta za mednarodne finance (IIF), ki se pogaja v imenu finančnih ustanov, "produktivni".

Grčijo že od maja 2010 nad gladino drži 110 milijard evrov vredno posojilo držav z evrom in IMF. Kmalu je postalo jasno, da omenjeni znesek ne bo zadostoval, zato so se evropski voditelji oktobra lani načelno dogovorili o novem, 130 milijard evrov vrednem paketu pomoči.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.