Tujina

'Predlagani pogoji za pomoč zelo slabi, a pogajanja se morajo začeti takoj, saj Grčiji zmanjkuje denarja'

Bruselj, 12. 07. 2015 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Finančni ministri držav območja evra so predlagali "zelo slabe" pogoje za nov sveženj pomoči Grčiji, vendar pa si Atene ne morejo več privoščiti nobenega zamika začetka pogajanj glede pomoči, je povedal grški vladni vir.

Grški premier Aleksis Cipras je danes ob prihodu na krizni vrh območja evra v Bruslju zatrdil, da je pripravljen na "pošten kompromis". "To smo dolžni Evropejcem. Dogovor nocoj lahko dosežemo, če si to želijo vse strani," je bil kratek Cipras.

Merklova: Ne bo dogovora za vsako ceno

Italijanski premier Matteo Renzi je danes po poročanju časnika Il Messaggero zavrnil možnost začasne izključitve Grčije iz evrskega območja, ki naj bi jo neuradno predlagal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. "Italija ne želi izstopa Grčije iz evrskega območja in Nemčiji pravim: dovolj je," je časnik navajal Renzija.

A nemška kanclerka Angela Merkel je bila jasna: Danes nas čakajo težka pogajanja, dogovora za vsako ceno ne bo. Sicer razume, da je položaj zelo težek, tako gospodarski položaj v Grčiji kot politični zaradi izgube zaupanja v Grčijo. "Vem, da so živci napeti, a zagotoviti je treba, da koristi pretehtajo slabosti," je še izpostavila.

Iz dokumenta, ki je zaokrožil najprej med novinarji v Bruslju in nato še po družbenih omrežjih, je razvidno, da so v predlog, ki ga ponujajo Grčiji, dodali tudi nemško idejo o začasnem grexitu. Ta naj bi bila aktualna v primeru, če ne bodo uspeli doseči drugačnega dogovora.

Hollande: Francija bo storila vse za dogovor

Francoski predsednik Francois Hollande je zatrdil, da bo Francija storila vse za dogovor, ter zavrnil nemško idejo o začasnem grexitu, češ da je mogoč le čist scenarij: grexit da ali ne.

Juncker: Do zadnje milisekunde se bom boril za dogovor

Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je znova zatrdil, da se bo do zadnje milisekunde boril za dogovor, in izrazil upanje, da dogovor bo.

Na evroskupini napredek, nekaj pomembnih vprašanj še odprtih, Grki pa pravijo, da so predlagani pogoji za pomoč "zelo slabi", a časa za zamik pogajanj ni več

Pogajanja o reševanju Grčije so zelo težavna in napeta.
Pogajanja o reševanju Grčije so zelo težavna in napeta. FOTO: Reuters
Finančni ministri držav območja evra so predlagali "zelo slabe" pogoje za nov sveženj pomoči Grčiji, vendar pa si Atene ne morejo več privoščiti nobenega zamika začetka pogajanj glede pomoči, je povedal grški vladni vir. "Besedilo v celoti je zelo slabo. Poskušamo najti rešitve," je povedal omenjeni vir in dodal, da se morajo pogajanja začeti takoj, saj Grčiji zmanjkuje denarja.

Danes popoldne so se končno le uskladili finančni ministri držav v območju evra. Dokument s predlogi so posredovali voditeljem držav v območju skupne evropske valute. Dolgo pot smo prehodili, a nekaj pomembnih vprašanj je še odprtih, o njih bodo odločili voditelji, je dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Več je povedal finski finančni minister Alexander Stubb, ki ocenjuje, da je dosežen precejšen napredek ter da so ministri pripravili ambiciozen predlog in poročilo za voditelje, ki zdaj razpravljajo naprej.

Dokument, ki so ga pripravili ministri, po Stubbovih besedah vključuje tri vrste pogojev: zakone, ki jih mora sprejeti Grčija do srede, seznam podrobnih ukrepov na področju trga dela, pokojnin in davkov, ter ukrepe na področju privatizacije, vključno s privatizacijskim skladom.

Ključno pa je, da morata za začetek pogajanj o tretjem programu pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM vse te pogoje potrditi tako grška vlada kot grški parlament, je izpostavil finski minister.

Evroskupina je po Stubbovih navedbah dosegla dober rezultat, sedaj so na potezi voditelji držav v območju evra, nato pa grška vlada in parlament. "Korak za korakom," je dejal.

Kaj vse je zapisano v dokumentu, ki je pricurljal v javnost?

Ker so se pred grškim parlamentom v Atenah začeli zbirati protestniki, so pred stavbo poslali policiste. Večina protestnikov poudarja, da če bi izbirali med novimi varčevalnimi ukrepi in reformami ter med izstopom iz evroobmočja oz. EU, bi izbrali slednjo opcijo.
Ker so se pred grškim parlamentom v Atenah začeli zbirati protestniki, so pred stavbo poslali policiste. Večina protestnikov poudarja, da če bi izbirali med novimi varčevalnimi ukrepi in reformami ter med izstopom iz evroobmočja oz. EU, bi izbrali slednjo opcijo. FOTO: Reuters
Neuradno je iz grškega tabora slišati, da Cipras odločno zavrača dva predloga: začasni grexit in opcijo, da Grčija prenese na poseben sklad za 50 milijard evrov državnega premoženja, ki bi ga nato nadzorovano prodala.

Kot smo že omenili zgoraj, je ideja o začasnem grexitu očitno še zelo živa. To je razvidno iz dokumenta, ki so ga na štirih straneh za voditelje pripravili finančni ministri. Odprta vprašanja so v dokumentu zapisana v oklepajih.

Dokument se začne s poudarkom, da je nujno ponovno vzpostaviti zaupanje v grške oblasti in da je to osnovni pogoj za dogovor o tretjem programu pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM.

Tretji, triletni program pomoči naj bi vključeval od 82 do 86 milijard evrov, tolikšne so namreč po oceni institucij finančne potrebe Grčije, pri čemer naj bi bilo do 25 milijard evrov potrebnih za dokapitalizacijo grških bank.

Dokument evroskupine potrjuje Stubbove besede, da se od grških oblasti pričakuje sprejetje zakonodaje za prvi niz ukrepov "brez odlašanja, do 15. julija". Ta vključuje ustrezno ureditev davka na dodano vrednost in zagotovitev dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema.

Evroskupina od Grčije med drugim pričakuje tudi ambiciozen načrt privatizacije. Pri tem naj bi Grčija za 50 milijard evrov državnega premoženja prenesla na poseben sklad in ga nadzorovano prodala. Dogovora o tem sicer ni, ta del besedila je v oklepaju.

Tudi ključno vprašanje lajšanja dolga je v oklepajih. Piše, da je evroskupina po uspešnem končanju prvega pregleda izvajanja tretjega programa pomoči pripravljena preučiti možnost prestrukturiranja grškega dolga, na primer s podaljšanjem ročnosti posojil.

Evroskupina v dokumentu tudi izpostavlja, da nominalni odpis dolga ne pride v poštev, ter ponavlja stališče, da je pogoj za tretji program pomoči popolna vključenost Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Finančni ministri v dokumentu, ki so ga posredovali v razpravo voditeljem, na koncu navajajo tudi možnost grexita, in sicer nemški predlog začasnega izstopa države iz območja evra. Tudi ta del je v oklepajih, saj soglasja o tem med ministri ni.

"Če dogovora ne bo mogoče doseči, bi bilo treba Grčiji ponuditi hitra pogajanja o začasnem izstopu iz območja evra z možnostjo prestrukturiranja dolga," se glasi zadnji stavek v dokumentu evroskupine.

Kaj pravita slovenska predstavnika?

V tem hipu še ostajata odprti tako možnost A kot možnost B, Slovenija si v skladu z duhom solidarnosti in humanitarnosti želi, da bi Grčija ostala v območju evra, vendar ne brezpogojno, je poudaril premier Miro Cerar ob prihodu na vrh območja evra. Grčija mora izpolniti tudi določene pogoje, zaveze, ki so jih predložili, obetajo, da je to mogoče, vendar je treba počakati, da vidimo, ali bodo prepričali ministre in tudi voditelje, je dejal Cerar. Pomembno je po njegovih besedah še to, da je grška vlada v minulih mesecih žal izgubila zaupanje. "To zaupanje bo treba ponovno vzpostaviti, če želimo, da se zadeva izteče pozitivno," je poudaril premier.

Pogovori o Grčiji so izjemno težki, je ob prihodu na sestanek evroskupine poudaril finančni minister Dušan Mramor. "Imamo dve slabi možnosti: načrt A z novim programom z zelo velikimi vložki in načrt B, izhod države iz območja evra. Obe imata zelo veliko stranskih posledic in tehtanje, katera od teh dveh rešitev je boljša, je izjemno težko," pravi Mramor.

Na vprašanje, h kateri možnosti se nagiba Slovenija in ali so napravili analizo stroškov v enem in drugem scenariju, je minister odgovoril, da to še delajo, ter opozoril, da ne gre samo za finančne posledice, temveč tudi za geostrateške in ostale.

Tudi ocene, kakšen bi bil vpliv načrta B na bruto domači proizvod in sploh na območje evra, na obrestne mere in tako naprej, je po ministrovih besedah zelo težko pripraviti. Določene ocene sicer so, a ker takšnih primerov v preteklosti ni bilo, je zelo težko iz katerih koli izkušenj sklepati o nekem realnem obsegu, je opozoril.

Na vprašanje, ali so v soboto ministri razpravljali o nemški ideji začasnega grexita, ki je zaokrožila v javnosti, je Mramor dejal le, da so razpravljali o mnogih možnostih; o stališču Slovenije do te ideje ni želel govoriti.

Razkol v evroskupini

Nemci in Finci niso zadovoljni z najnovejšimi grškimi predlogi. Nemci Grkom tako predlagajo dve možnosti: da hitro občutno izboljšajo predlagane reforme, ali pa da se začnejo pogajanja o začasnem, petletnem izstopu iz območja evra, tem času pa prestrukturira svoj 320-milijardni dolg.

Grčija zamajala tudi finsko koalicijo

Dogovarjanje glede reševanja grškega vprašanja bi lahko ogrozil tudi morebiten politični zaplet na Finskem, ki ima zelo stroge fiskalne poglede in sodi med članice, ki naj bi jih bilo najtežje prepričati v morebiten nov program pomoči Grčiji.

Takšni rešitvi je izrazito nenaklonjena koalicijska evroskeptična stranka Finci. Finski premier Juha Sipilä je v današnji izjavi za finske medije sicer dejal, da "zares ni ničesar" v namigih o morebitnem razpadu koalicije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (842)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
13. 07. 2015 09.39
+0
Mater ste vsi komentatorji pametni - kdo je lastnik vseh bank na svetu ??? Illuminati...
dugi159
13. 07. 2015 07.06
+3
Vedno pride dan ko je treba potegnt crto. Vecina Grkov je do par let zvela k bubreg v loju , pac denarja je zmankal pufi so ostal. Nujno potrebnih reform niso izpeljal in to je to
01xxy
13. 07. 2015 06.58
+1
Ideja Merklove: razprodaja Grčije. Cerar in Mramor nas tudi razprodajata.
Frejtonarca
13. 07. 2015 06.47
+1
TITO je tut zagovarju socijalizem bratstvo i jedinstvo...sam on je Marcedeza vozu...pa konjak...havanke kadil...vi ta/rudeči kimači ste pa ajznpon Brčko-Banovići skup grabil...domačo lozo pil...pa česnove stebla kadil...kway blo fajn...kway blo fajn ...pa to ...
mokocoko
13. 07. 2015 06.50
-3
a nisi v avstraliji karaokar....je bla noga v avsraliji...
Frejtonarca
13. 07. 2015 06.54
+2
A bi eno lozo...pa en čik od česna ... pa to ...
Frejtonarca
13. 07. 2015 06.33
+1
Siriza je sffukala Luko Mesca in njegovo združeno levico...ovca je pač ovca ... pa to ...
mokocoko
13. 07. 2015 06.51
-1
očitno bolj tebe sffuka ta Luka Mesec....
janijankov
13. 07. 2015 13.20
+1
DAEMONIUM
13. 07. 2015 04.55
-8
La kaj se Grki sploh pregovarjajo s to gnilo zahojeno Evropo? Lepo jo naj zapustijo in se obrnejo Rusom in to ne le za pomoc v denarju ampak tudi v energentih-kar Putin ze pripravlja, rusom pa naj ponudijo tudi baze za postavitev raket in adijo juzno krilo NATA. V nsdaljevanju bo se udarila Ukrajinska kriza, begunska kriza, islamska drzava na vratih evrope in se bo ta gnila evropa cez noc sesula! In to je verjetni scenarij konca Evrope katerega pa je s svojo pozresnostjo spet povzrocila Nemcija!
caps1
13. 07. 2015 06.12
+6
Ne vem kaj še delaš v tej gnili evropi??? Spokej in pejt v Grčijo al pa v Rusijo... Pametnjakovič...
Blaz77 1
13. 07. 2015 06.13
+0
Evropa rabi Grčijo da jo izsiljuje za obresti, poglej kaj se dogaja v Ukrajini več vojne več denarja si bodo morali sposoditi večji hlapci bodo ko bodo vse vračali z oderuskimi obrestmi
Blaz77 1
13. 07. 2015 06.14
+0
Caps ti si v napačni deželi ne pozabi tvoji predniki so izdajal za dolfija oni te ne marajo mi pa še manj si kot ROM človek brez domovine
caps1
13. 07. 2015 06.18
+0
Evropa rabi Grčijo zaradi obresti.., joj, joj.. Kake pišejo tu gor.. Pa na tem portalu so res samo inbicili... Grčija
caps1
13. 07. 2015 06.19
+0
Grčija je dolžna 350 miljard glavnice, inbucil govori o obrestih.. Adijo pamet
komar marko
13. 07. 2015 06.24
+1
Blaz77 ali lahko . nekdo tako noro razmišlja. Si lastnik nečesa in čezmerno trošiš! Poiščeš PUFODAJALCA ta ti pa noče dati pufa, zato pristaneš na VIŠJE obresti, ker si pač navajen živeti na VELIKI NOGI! Potrošiš denar na LAHKIH stvareh, ko pride čas vrnitve pufa pa trdiš da te PUFODAJALEC izkjorišča! A si skozi ali samo občasno za mesečniki! Kapšiš!
komar marko
13. 07. 2015 06.26
-1
samo vseeno, glavnica OSTANE in pufodajalec ti bo prodal lastnino! samo tako to gre. PREVELIKA noga z nadgradnjo brez možganov! Kapiš!
caps1
13. 07. 2015 06.26
-2
Združena levica in njihovi somišljeniki lahko oz. oni tako noro razmišljajo...
Blaz77 1
13. 07. 2015 06.28
+2
Aja zdej sm pa levi, zato ker na ramenih nosita zelnate glave.
Blaz77 1
13. 07. 2015 06.30
+3
Denar se posoja izključno samo zato da se vrača z obrestmi, caps ne vem v katerem svetu ti živiš da vračaš samo glavnico
komar marko
13. 07. 2015 06.32
-1
Prjatu. Res je. Delam z lopato in za tebe je tak POKLIC sramoten in to je delo za JUŽNAKA. Ni kej si samo tipičen levak, prisesan na korito in hočeš konstantno živeti na račun mojih ŽULJEV. Nak, ne bo šlo! Veš vedno imam s seboj rezervni štil,ki ga tudi redno uporabljam. Samo kaj ko so betice vas levakov tako trde, tako da moram VAJO večkrat ponoviti! Kapiš!
komar marko
13. 07. 2015 06.33
-1
prjatu. Posojanje denarja je biznis. In će hočeš živeti moraš ustvarjati razliko! In raliko ustvarjaš z obrestmi! Je tako težko razumeti! In PUF je potrebno vrniti! Samo to je ZAKON! Kapiš!
Blaz77 1
13. 07. 2015 06.34
+2
Tud jz delam z lopato sam za lopato najamem primitivce kot si sam
ficfiric 1
13. 07. 2015 04.11
+3
Stalno govorite o nekih lenih grkih...ko pogledam rezultat v slo vidim da ste vi pa ful delavni...hahaha....res ne vem kak je slo tam kker je z samimi takimi izobrazenci in garaci kot ste tle gor na 24ur...zgleda da so vam vse podtaknil al kako?
janijankov
13. 07. 2015 03.36
+0
Mamas&Papas 12.07.2015 23:58:50 6 9 3 Ko je bilo treba reševati banke, so se našle milijarde, ko pa je treba reševati ljudi, pa ni denarja ....... banda neokapitalistična pokvarjena!!!*******************************Joj, kok si pameten, da ti kar škodi.
theistareykjarbunga
13. 07. 2015 01.19
Plutokracija torej... Bolje kot vojna.
Diškor
13. 07. 2015 01.00
+12
Sneguljčica99, JE PA BISTVENA RAZLIKA MED GRŠKIM IN NAŠIM DOLGOM, GRKI SO OD TEH 324M IMEL VELIKO, BAJNE PLAČE, DODATKI, KI SI JIH NORMALEN NE MORE ZAMISLITI, DODATEK ZA ČISTE ROKE IN REDNO PRIHAJANJE V SLUŽBO, MRLIČI SO PREJEMAL POKOJNINO, 67% JIH SPLOH DAVKA NE PLAČUJE, MI OD KREDITOV NISMO IMELI NIČ, MALO JS , A.B. SI JE 13M SPOSODILA, V BANKE JE DALA 5M, V PRORAČUN 1,5M, KJE JE PA ŠE 6,5M, VRNILA NI, KER POL NE BI BIL DOLG ZA 13M VIŠJI, IZGINILO JE 6,5M PA NOBENIH VSTAJNIKOV ALI ZOMBIJEV NI NIKJER.
rekapaka
13. 07. 2015 01.19
-1
Davkoplacevalka123
13. 07. 2015 01.21
+2
Bistvena je razlika med grškim in našim dolgom, seveda...s tem se strinjam. Pravim da je politika evropske unije tista ki pa je ostaja enaka, za grke in za nas....grška kriza seveda ni od včeraj, ampak na njenem primeru vidimo kako deluje EU...na demokratičen način zasužnjuje svoje članice. Najprej da popolnoma nesposobni državi v roke ogromne količine denarja, za katerega se vnaprej ve da ga ne bo mogla vrnit, pol pa pipco zapre in želi vse pokupit kar je še ostalo vrednega.
Diškor
13. 07. 2015 01.40
+11
DANES SE Z DENARJEM OSVAJA DRŽAVE, TUD GRKI SO VEDLI, DA GA NAVJO MOGEL VRNIT, ZA KWA SO GA VZEL.
Angela Franko
13. 07. 2015 07.03
+2
Zato ker so imeli v načrtu odpis ,sedaj je pa ogenj v strehi ,ker bi morali vrnit mi pa lahko z nizkimi pokojninami in mizernimi plačami samo grki bi naprej trošili in nič vrnili .
Tone 12345
13. 07. 2015 00.45
+7
dejstvo je da je europa umetno skorpucalo sestavljeno iz nekih članic ki ne morejo držat enakega tempa kot ostale v prvotni evropi in bi bilo najboljše da bi bilo kot je bilo pred desetletji!!saj ni samo grčija še marsikdo je zraven
Davkoplacevalka123
13. 07. 2015 00.31
+7
Najbolj ste mi pa od vseh zanimivi tisti, ki s takim nasmeškom na obrazu komentirate stanje Grčije, v smislu, sej vam je prav lenuhi...A se zavedate da se nam lahko zgodi prav enaka situacija? Oz ne enaka, še hujša... Kaj a mislte da nas majo kej rajš u EU zaradi našega podalpskega prilizovanja? Hofer in lidl sta praktično na vsakem koraku....naše firme počasi izginjajo...vedno bolj smo zadolženi. A pa je to zato ker smo vedno bolj leni? Mislim da ne, tko da na našem mestu se bi zamislila in si kaj hitro zbrisala nasmešek in privoščljivost iz obraza, ampak nam ga bo pa itak slej kot prej ''dobra mati EU''
Uporabnik458403
13. 07. 2015 00.44
+5
Sneguljcica taksno stanje kot je v grciji ni postalo, tak samo iz sebe. Taksno stanje je nastalo iz namernega ropanja javnih financ, izkoriscanja vsega, kar se je dalo.... za to si je narod sam kriv. Posmehi pa najveckrat gredo v smeri na kaksen nacin je zelel cipras resevati. Odpisite nam stare kredite in dajte nove......To, da sta hofer in lidl na vsakem koraku je zelo dobro za nas slovence. Ce ju nebi bilo bi bilo par tauzen manj zaposlenih, mercator pa bi kot monopol imel vsaj za 30% visje cene.
ArturianRex
13. 07. 2015 02.09
+0
Ne moreš primerjati tvojih delovnih navad, življenja in mentalitete s povprečnim grkom, verjemi..
janijankov
13. 07. 2015 03.32
-2
Sneguljčica99, teb škodi poletna vroćina, Nabavi si klimo, da te na pobere !
Diškor
13. 07. 2015 00.23
+14
A NI ZL PRED VOLITVAM TULILA, DA IMAJO POSLANCI PREVELIKE PLAČE, ZDAY JIH NI NIČ SLIŠAT NA TO TEMO.
Uporabnik458403
13. 07. 2015 00.23
+14
Zanimiva je primerjava (ZL) zdruzenih laznivcov, kaj so pisali pred tednom dni in kaj pisejo danes.
Diškor
13. 07. 2015 00.24
+10
drmr1980
13. 07. 2015 00.13
+0
bo lunik vse zrihtu
Diškor
13. 07. 2015 00.01
+6
TAKOJ VEN, TO SEM ŽE PRI PRVI KRIZI REKU, PA BI PRIŠPARAL 1,6M.
Mamas&Papas
12. 07. 2015 23.58
+7
Ko je bilo treba reševati banke, so se našle milijarde, ko pa je treba reševati ljudi, pa ni denarja ....... banda neokapitalistična pokvarjena!!!
Diškor
13. 07. 2015 00.08
+0
Uporabnik458403
13. 07. 2015 00.24
+3
ArturianRex
13. 07. 2015 01.59
+1
Ja lej kako boš ti nemškim delavcem razložil, da mora nemčija dati (poudarek na dati) še 15miliard euro?
Diškor
12. 07. 2015 23.56
+6
ŠEJTAN PRAV ŽIVEL TITO, TAK TITO BI BIL TUD JAZ, V VSAKI REPUBLIKI VSAJ ENO REZIDENCO, SVOJ OTOK, SVOJ VLAK, SVOJO LADJO, SVOJE LOVIŠČE DIVJADI, SVOJO HUDBO, KO JE BIL HRUŠČOV NA OBISKU, GA JE POVABIL NA RIBOLOV NA SAVO BOHINJKO, DAN PREJ SO PA 20 TON POSTRVI NOT VRGEL. DRUG DAN SE JE HRUŠČOV ČUDIL, KOLK RIB , DA MAMO, LUŠTNO JE BITI TITO.
Mamas&Papas
12. 07. 2015 23.56
+6
Ukrajina je od EU dobila milijarde brez sestankov, brez referendumov, enostavno jim je Bruselj dal denar ..... pa Ukrajina sploh ni v EU ....... aya ....... Amerikanci so se pač tako odločili, ovce pa ubogale ....
Diškor
12. 07. 2015 23.57
-5
UKRAJINCI SO VENETSKEGA RODU, HELENI PA NE, CAPIŠ.
ArturianRex
13. 07. 2015 02.00
+2
Si pozabil, da je grčija že dobila milijarde, tud moj in tvoj denar je bil vmes..
Diškor
13. 07. 2015 02.03
+0
ŠEJTAN TEGA NE ŠTEJE, KER NI BLO NIČ NJEGOVGA.
Diškor
12. 07. 2015 23.50
+1
NO PA SO GA NA HEBAL, NE M0ORE SE EN GRKEC S KAPITALOM NORCA DELAT, ZDAJ BO KRI SCAL V POTOKIH, TO TUD LUKAFAKISA ČAKA.