Tujina

’Nov korak v smeri upanja v večjo blaginjo afganistanskih ljudi’

Kabul, 13. 05. 2012 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je napovedal novo fazo predaje odgovornosti za varnost z mednarodnih sil Isaf na afganistanske varnostne sile. Te bodo tako prevzele odgovornost za varnost okoli 75 odstotkov prebivalcev v državi.

Hamid Karzaj
Hamid Karzaj FOTO: Reuters

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je danes napovedal novo fazo predaje odgovornosti za varnost z mednarodnih sil Isaf na afganistanske varnostne sile. Pod nadzor domačih varnostnih sil bo v okviru te faze prešlo enajst provinc, s čimer bodo afganistanske sile prevzele odgovornost za varnost okoli 75 odstotkov prebivalcev v državi.

Tretja faza procesa prenosa odgovornosti naj bi bila zaključena v približno šestih mesecih. V dosedanjih fazah so afganistanske varnostne sile prevzele nadzor nad območji, na katerih živi okoli 50 odstotkov vsega afganistanskega prebivalstva.

Med provincami, v katerih bodo sile Isaf predale nadzor v okviru tretje faze, je tudi provinca Kapisa, kjer so večinoma nameščeni francoski vojaki. To dejstvo je pomembno v luči napovedi zmagovalca nedavnih predsedniških volitev v Franciji Francoisa Hollanda, da bo Francija vse svoje vojake letos predčasno umaknila iz Afganistana.

Generalni sekretar Nata Fogh Rasmussen je danes že pozdravil napoved začetka tretje faze prenosa varnostne odgovornosti. Ob tem pa je poudaril, da bo umik tujih vojakov do konca leta 2014 pomenil zaključek bojnih operacij Nata, ne pa tudi angažmaja zavezništva v tej državi.

Poveljnik sil Isaf Johna Allen je prav tako podprl napredek v procesu prenosa. Izrazil je prepričanje, da predsednikova napoved izraža sposobnost afganistanskih varnostnih sil. "Afganistan se še naprej približuje zagotavljanju suverene prihodnosti svoje države in varnosti svojih meja, in to je nov korak v smeri prinašanja upanja v večjo blaginjo afganistanskih ljudi," je dejal.

V prvi fazi so afganistanske varnostne sile julija lani prevzele nadzor nad prvimi sedmimi provincami. Afganistanske oblasti bodo postopno prevzemale vse več odgovornosti za varnost v državi in notranjo politiko, kar bo omogočilo postopen umik tujih vojakov iz države.

Do konca leta 2014 bodo Afganistan predvidoma zapustili vsi tuji vojaki, končale pa naj bi se tudi vse bojne operacije. Zveza Nato naj bi nato svoje delovanje v Afganistanu spremenila v dolgoročno strateško sodelovanje, predvsem na razvojni ravni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.