Tujina

Nov izbruh ptičje gripe

Vancouver/Peking, 27. 01. 2009 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kanadi bodo evtanazirali več kot 60 tisoč puranov, ker so bili okuženi z virusom ptičje gripe. Svetovna zdravstvena organizacija meni, da na Kitajskem ni znakov epidemije ptičje gripe.

Kanadska prehrambena inšpekcija je potrdila, da so na neki farmi blizu mesta Abbotsford, ki se nahaja 75 kilometrov od Vancouvra, našli sledove nevarnega virusa ptičje gripe. Teste so opravili, ker so se pri puranih pojavili znaki bolezni dihalnih organov.

V letu 2004 so samo v dolini Fraser, kjer je izbruhnil virus H7N3, evtanazirali več kot 17 milijonov ptic.
V letu 2004 so samo v dolini Fraser, kjer je izbruhnil virus H7N3, evtanazirali več kot 17 milijonov ptic. FOTO: Reuters

Potem ko bodo evtanaziriali purane, bodo tudi nadzorovali dezinficiranje farme, prostorov in vozil. Državna agencija za nadzor hrane bo tako območje nadzora razširila tudi na 23 različnih farm v bližini zadnjega izbruha virusa. V letu 2004 so samo v dolini Fraser, kjer je izbruhnil virus H7N3, evtanazirali več kot 17 milijonov ptic. Ta virus se sicer razlikuje od virusa H5N1, ki je v Aziji, na Kitajskem in v Rusiji povzročil več kot 250 smrtnih žrtv.

WHO: Ni znakov epidemije

Uničevanje perutnine
Uničevanje perutnine FOTO: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zatrdila, da ni znakov epidemije ptičje gripe na Kitajskem, čeprav je bila tam ta mesec že peta smrtna žrtev zaradi te bolezni. Ne glede na to pa je WHO Kitajce opozorila na previdnost pred praznovanjem kitajskega novega leta, ki v tradicionalnih prazničnih pojedinah vključuje tudi veliko perutnine.

Zadnja smrtna žrtev virusa H5N1 je bila na Kitajskem v ponedeljek, s čimer se je število smrtnih žrtev okužbe z virusom ptičje gripe zgolj letos povzpelo že na pet. V vsem lanskem letu so na primer zaradi ptičje gripe na Kitajskem umrli zgolj trije ljudje.

Toda za WHO še ni razlogov za preplah. Kot je povedal predstavnik WHO za zahodnotihomorsko regijo Peter Cordingley, so trenutno njihova opažanja znotraj pričakovanj in v glavnem v skladu s pojavi v prejšnjih letih. Poleg tega so tudi primeri geografsko ločeni in se naključno pojavljajo po vsej Kitajski in ni nobenih znakov, da bi bili povezani, je še povedal.

Ne glede na to pa je Cordingley pozval Kitajce, naj bodo previdni pri uporabi perutnine v okviru praznovanj ob kitajskem novem letu, največjem kitajskem prazniku. Opozoril je, da povečana uporaba perutnine predstavlja grožnjo ljudem, ki nevede pridejo v stik z okuženim mesom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mv1
27. 01. 2009 15.37
Jaz pa ne vem, če je res toliko mimo udaril. Ker vse se dela po nekih določenih scenarijih. Aktualni je finančna kriza!
stonedking@email.si
27. 01. 2009 15.00
igor.gojcic s tema dvema postoma si pa mal brcnil v temo ....ze res da so virusi bili umetno ustvarjeni v laboratorijih ...tisto o cipih se mi zdi nesmiselno ....da svet ni crnobel pa ze vsi vemo
tleskov7
27. 01. 2009 14.59
nč bolj bolšega za pisat oz. za video me pa res zanima ka je na KITAJSKEM ...
Ramzess
27. 01. 2009 13.47
Dennis_Bergkamp zelo ozko razmišljanje, kdo pravi da gre za naravno izvedbo, dandanes se med ljudmi širi kar nekaj laboratorijskih izvedb bakterijskih, virusnih (tudi SARS, EBOLA, AIDS, ipd.) in bolezni drugih povzročiteljev, manjših od virusa (slednji tudi del ti. kemtreila), ki so bili v določeno populacijo lansirani z določenim ciljem, programirani da kužijo, naj bi določeno raso (SARS - rumena rasa), ali določeno skupino (AIDS - homoseksualna skupina), a žal se manipulacija z naravo ne obnese, in posledice poznamo. Hja, zdi se nevejetno, a žal ni vse tako kot se zdi, kot pravijo ljudje na položajih, kot nas učijo. Dejstvo je, da je potrebno dandanes upoštevati tudi druge možnosti, ne zgolj te, v katere so nas prepričali (z določenim namenom). Svet ni črnobel, čeprav nas skušajo prepičati v to.
Ramzess
27. 01. 2009 13.37
Spet ptičja gripa, kaj neki spet kuhajo, ena zgodba je že znana, možno da se ponavlja, nov poskus. Ali pa je ostalo preveč zaloh neučinkovitega cepiva, kakšne nateg ljudi, takrat, s strani farmakomafije, pa še spregledali so jih. Hja, v ozadju zna biti precej več, kot je videti na prvi pogled. Sicer pa se je izkazalo, da za ptičo gripo (sem spada tudi znana kuga iz srednjega veka) niso krivi mali rejci (s par) koši proste reje, pač pa veliki rejci intenzivne reje. Končni cilj, če jim rata plan, se je bati popolnega nadzora nad proizvodno hrane, davkov na to, itd. Se čudite, jaz se ne. Poznate zakon o hrani, Codex Alimentarius. Katastrofa. Drugi plan je vsiliti obvezno cepljenje za vse, brez izjem, da bi lahko v okviru lažnega cepljenja ljudem skrivaj vstavili čip. Računalniki (sistemi) za ta namen so že zgrajeni in testirani. Ljudje se sploh ne zavedajo kako daleč so plani že razviti, potreben je le sprožilec, oz. prave okoliščine. Nadaljevanje zgodbe pa upam poznate.
arsenalfc.si
27. 01. 2009 13.30
Pa kaj ni mraza v Kanadi v tej časih? Kukr jst vem mora biti izpolnjena določena višina stopinj, da ptičja gripa sploh lahko "reagira"...
darkosa
27. 01. 2009 12.50