Tujina

Nov datum volitev

Islamabad, 01. 01. 2008 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sekretar volilne komisije je poudaril, da se zdi izvedba volitev v Pakistanu 8. januarja nemogoča.

V Pakistanu bodo v sredo objavili nov datum parlamentarnih volitev, je sporočil tiskovni predstavnik pakistanske volilne komisije. Že pred tem pa je dal vedeti, da je volitve na predvideni datum, 8. januar, 'nemogoče' izvesti.

Pakistanska ljudska stranka, stranka ubite nekdanje premierke, je v ponedeljek izrazila nasprotovanje vsakršni preložitvi volitev, a je hkrati sporočila, da odločitev o tem prepušča zasedanju svojega izvršnega odbora
Pakistanska ljudska stranka, stranka ubite nekdanje premierke, je v ponedeljek izrazila nasprotovanje vsakršni preložitvi volitev, a je hkrati sporočila, da odločitev o tem prepušča zasedanju svojega izvršnega odbora FOTO: Reuters

Neimenovani visoki predstavniki vlade in volilne komisije so že v minulih dveh dneh dali vedeti, da bodo volitve zaradi še vedno trajajočega nasilja, ki je v državi izbruhnilo po četrtkovem atentatu na nekdanjo pakistansko premierko Benazir Buto, preložili na februar. Hkrati so poudarjali, da ne bodo preložene na kasneje kot prihodnji mesec.

Nasilje ob smrti Benazir Buto je po podatkih notranjega ministrstva terjalo 58 žrtev. Danes na stotine njenih podpornikov tiho protestira v Larkani, vzklika slogane proti Mušarafu in v prid Butovi. Policisti so zaradi vandalizma aretirali 50 ljudi, sicer pa so ulice dokaj mirne.

Kot je danes povedal sekretar volilne komisije Kanvar Dilshad, bodo datum volitev objavili v sredo po posvetih s političnimi strankami. Pri odločanju o datumu volitev bi morali po njegovih besedah upoštevati muslimanski sveti mesec moharam, ki se izteče 8. februarja. Ob tem je poudaril, da se zdi izvedba volitev 8. januarja nemogoča.

Pakistanska ljudska stranka (PPP), stranka ubite nekdanje premierke, je sicer v ponedeljek izrazila nasprotovanje vsakršni preložitvi volitev, a je hkrati sporočila, da odločitev o tem prepušča zasedanju svojega izvršnega odbora. Iz krogov blizu družini Butove, ki je v nedeljo prevzela vajeti PPP, pa je bilo slišati, da bi stranka lahko sprejela "razumno" preložitev volitev.

Vodja druge opozicijske stranke, nekdanji premier Navaz Šarif, je prav tako zavrnil preložitev volitev, a je zatem eden izmed članov njegove stranke ocenil, da bi bila kratka preložitev "sprejemljiva".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.