Tujina

'Nobenega premierja nisem nikoli ničesar prosil'

London, 25. 04. 2012 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trenutno najbolj gledan televizijski program v Veliki Britaniji je zaslišanje medijskega mogotca Ruperta Murdocha. Pričakovanja, da bo "potunkal" premierja Davida Camerona, se niso uresničila, zato pa "na nitki" visi minister za kulturo.

V Veliki Britaniji poteka dvodnevno zasliševanje medijskega mogotca Ruperta Murdocha. Zanimanje javnosti je veliko, kot je poročal dopisnik 24UR iz Londona je to trenutno brez dvoma najbolj gledan program na Otoku. Vsi bi namreč radi izvedeli čim več o odnosih med politično elito in mediji, posebej Murdochovimi.

Čeprav so sprva pričakovali, da se bo z obremenilnimi razkritji Murdoch maščeval britanskemu premierju Davidu Cameronu, se to ni zgodilo. Ravno nasprotno, 81-letnik, ki je lani poslancem povedal, da se je sešel z vrsto visokih britanskih politikov, tudi s Cameronom, je danes poskušal govorice utišati. "Nobenega britanskega premierja nisem nikoli ničesar prosil," je zatrdil pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ko je opisoval stike z britanskimi politiki od 70. let dalje.

Zaslišanje Ruperta Murdocha
Zaslišanje Ruperta Murdocha FOTO: Reuters

Prvi dan Murdochovega nastopa pred komisijo je sicer minil bolj kot ura zgodovine. Glavni zasliševalec je začel na začetku, ko je Murdoch začel resno graditi britanski časopisni imperij – s pomočjo kosila z Margaret Thatcher leta 1981. Thatcherjevo sta pred njeno prvo zmago na volitvah leta 1979 podprla oba njegova tedanja časopisa News of the World in Sun. Kmalu po njeni izvolitvi je Murdoch v spornih okoliščinah prevzel resna in zelo vplivna časopisa Times in Sunday Times in postal lastnik več kot tridesetih odstotkov tiska na Otoku. Od takrat so na volitvah zmagale stranke in politiki, ki jih je podprl, so poročali v oddaji 24UR OB ENIH.

Čeprav je Murdoch danes poskušal poslance prepričati, da njegov vpliv na politiko ni tako velik, kot mu pripisujejo, zgodovina torej pravi drugače. A to se je končalo po izbruhu afere s prisluškovanjem znanim osebnostim. Od takrat namreč politiki kar tekmujejo, kdo bo Murdochu prej in bolj očitno obrnil hrbet.

Dan pred svojim očetom je sicer pričal tudi 39-letni Murdochov sin James, ki je februarja odstopil s položaja izvršnega direktorja News International. James Murdoch je komisiji posredoval dokumente, iz katerih je razvidno, da je britansko ministrstvo za kulturo medijskemu imperiju News Corporation posredovalo podatke glede prevzemnih ponudb za satelitsko televizijo BSkyB. Murdochovi načrti o prevzemu so nato zaradi afere padli v vodo.

V Veliki Britaniji zdaj pričakujejo odstop ministra za kulturo Jeremyja Hunta. Cameron ga brani, predvsem zato, ker s tem brani sebe: eden izmed britanskih časnikov ocenjuje, da ga uporablja kot človeški ščit, ker ga skrbi, da bi se, če bi ga odstavil, pozornost osredotočila nanj, saj se je z Jamesom Murdochom srečal celo štirinajstkrat.

So pa dokumenti Murdocha mlajšega že zahtevali prvo "politično žrtev". Odstopil je posebni svetovalec ministra za kulturo Adam Smith.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsesmozagonili
26. 04. 2012 10.33
+2
še en desničarski lažnivec in kradljivec, lopov. laže po farško!
LKOHOL
26. 04. 2012 07.35
+1
samo prek casopisa stran 3 jim je dajal ukaze kaj naj pocno in kdaj bi bilo to spremeniti......
blazeni
25. 04. 2012 17.44
+3
to je še eden od korporativističbnih fašistov! zaradi prisluškovanja bi moral iti za najmanj 2 leti v zapor!
Elias47
26. 04. 2012 07.51
Ta lopov si zasluži doživljensko ... no, ja 2 leti....