Tujina

Nobelova nagrajenka za mir brani nasilje mjanmarske vlade nad pripadniki Rohingje

Najpjitaw, 19. 09. 2017 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Mjanmarska voditeljica Aung San Su Či se je vendarle oglasila zaradi nasilja nad pripadniki muslimanske manjšine Rohingja. Branila je vladni odziv in povedala, da je vlada pripravljena omogočiti vrnitev beguncev, ki so zbežali v sosednji Bangladeš, in tuje diplomate pozvala na obisk Rakhine. Amnesty International je Nobelovo nagrajenko za mir medtem obtožil, da še vedno tišči glavo v pesek.

Voditeljica Mjanmara Aung San Su Či je danes branila odziv svoje vlade na nasilje nad pripadniki muslimanske manjšine Rohingja v zvezni državi Rakhine. Kot je dejala v prvem nacionalnem nagovoru od izbruha nasilja, je vlada pripravljena omogočiti vrnitev beguncev, ki so pred nasiljem zbežali v sosednji Bangladeš in se želijo vrniti v domovino.

"Kadar koli smo pripravljeni začeti verifikacijski proces za vračanje beguncev," je dejala tujim diplomatom v prestolnici Najpjido v govoru v angleščini, ki ga je prenašala državna televizija.

Organizacija Human Rights Watch pa je v ponedeljek Varnostni svet Združenih narodov pozvala k uvedbi sankcij in prepovedi prodaje orožja mjanmarski vojski zaradi etničnega čiščenja.

To je njen prvi javni odziv na nasilje, zaradi katerega je od avgusta iz te večinsko budistične države v Bangladeš zbežalo že več kot 400.000 pripadnikov muslimanske manjšine Rohingja.

Poudarila je, da so tudi oni zaskrbljeni in da želijo ugotoviti dejansko stanje. "Obstajajo nasprotujoče si navedbe. Prisluhniti moramo obojim," je dejala.

Tuje diplomate je povabila na obisk države Rakhine, kjer po njenih besedah večina vasi ni bila prizadeta v nasilju. Poudarila je tudi, da večina pripadnikov muslimanske manjšine ni pobegnila v tujino ter da želijo ugotoviti vzroke za njihov odhod.

Su Či, ki od lanskega leta de facto vodi mjanmarsko vlado, do zdaj nasilja nad pripadniki manjšine Rohingja ni javno komentirala. Objavili so samo sporočilo po njenem pogovoru s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, v katerem je pred časom zatrdila, da podobo krize izkrivlja "velikanska ledena gora dezinformacij" in da napetosti razpihujejo lažne novice, ki so v interesu teroristov.

'Šolski primer etničnega čiščenja'

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein je medtem operacijo mjanmarskih varnostnih sil proti pripadnikom Rohingje označil za šolski primer etničnega čiščenja.

Su Či je danes posredno naslovila tudi te kritike z besedami, da se Mjanmar ne boji mednarodne preiskave, a menila, da se tuji diplomati v zadnjem času osredotočajo samo na "peščico naših problemov", saj je "Mjanmar mlada in krhka demokracija, ki se spopada s številnimi težavami".

Povedala je še, da danes govori, ker se ta teden ne bo mogla udeležiti splošnega zasedanja Generalne skupščine ZN, želi pa, da bi mednarodna skupnost vedela, kaj je storila mjanmarska vlada za naslovitev razmer.

"Obsojamo vse kršitve človekovih pravic in nezakonito nasilje. Zavezani smo vrnitvi miru in stabilnosti ter vladavini prava v državi," je dejala. Obtožb proti vojski ni naslovila, je pa zatrdila, da od 5. septembra vojska ni izvajala nobenih "čistilnih" operacij.

Zato po njenih besedah ni jasno, zakaj bežijo pripadniki muslimanske manjšine. Begunci in skupine za zaščito človekovih pravic medtem trdijo, da se konflikt nadaljuje.

Pozvala je k potrpežljivosti pri rešitvi krize. "Če naših težav ne moremo rešiti hitro, to ne pomeni, da jih ne bomo nikoli mogli rešiti. Čim prej želimo končati trpljenje naših ljudi," je dodala.

Su Či v govoru ni uporabila imena manjšine Rohingja. Uporabila ga je samo, ko je navedla ime skrajne skupine manjšine – Vojske odrešitve Arakan Rohingja (Arsa) – ki naj bi 25. avgusta napadla položaje policije in vojske ter s tem sprožila zadnji val nasilja v državi Rakhine, ki je do zdaj zahtevalo več sto življenj.

Izpostavila je še, da muslimani niso edina verska skupnost, ki je prizadeta v konfliktu, saj so zbežali tudi pripadniki drugih verskih in etničnih skupin.

Aung San Su Či brani nasilen odziv vlade na manjšino Rohignja.
Aung San Su Či brani nasilen odziv vlade na manjšino Rohignja. FOTO: AP

Su Či, Nobelova nagrajenka za mir, ki je v boju za spoštovanje človekovih pravic v času vladavine vojaške hunte vrsto let preživela v hišnem zaporu, je že bila deležna ostrih kritik mednarodne skupnosti zaradi neodzivanja na zadnjo krizo.

Begunci trdijo, da vojska požiga njihove vasi in da so tarča pregona. Vojska na drugi strani trdi, da želi izkoreniniti skrajneže in da civilisti niso tarča napadov, navaja britanski BBC.

Su Či mora sicer voditi državo s še vedno močno vojsko. Vojaška hunta je državi vladala 49 let, dokler ni leta 2011 začela procesa sestopanja z oblasti. Kot navaja BBC, pa ima v državi Rakhine dejansko oblast vojska, ki je tam pristojna za notranjo varnost.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je Su Čijevo in mjanmarsko vlado po njenem današnjem nagovoru obtožila, da imata glede grozot, ki se dogajajo v državi Rakhine, še vedno "glavo zakopano v pesku".

"Obstajajo obsežni dokazi, da varnostne sile izvajajo etnično čiščenje," je opozoril James Gomez, regionalni direktor AI za jugovzhodno Azijo in Pacifik. Pozdravil je, da je Su Či obsodila kršitve človekovih pravic v državi Rakhine, a opozoril, da še vedno molči o vlogi varnostnih sil v nasilju.

Njeno trditev, da se vlada ne boji mednarodne preiskave, je označil za prazno, saj je Mjanmar do zdaj že večkrat povedal, da ne bo sodeloval s preiskovalci misije ZN, ki so jo oblikovali na začetku leta. "Če nimajo ničesar skrivati, bi morali dovoliti preiskovalcem ZN vstop v državo, tudi v državo Rakhine," je poudaril.

Begunec z vsem svojim imetjem zapušča Mjanmar.
Begunec z vsem svojim imetjem zapušča Mjanmar. FOTO: AP

Preiskovalci so v Ženevi opozorili, da potrebujejo "popoln in neoviran" dostop do Mjanmara, da bi preiskali tamkajšnjo hudo krizo. 

"Za nas je pomembno, da z lastnimi očmi vidimo kraje, kjer naj bi prišlo do domnevnih kršitev človekovih pravic," je povedal vodja preiskovalne misije Marzuki Darusman na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi. Ob tem je zahteval "popoln in neoviran dostop do države". Opozoril je, da se dogaja težka humanitarna kriza, ki zahteva nujno pozornost

Nekaj ur za tem pa je mjanmarski veleposlanik pri ZN Htin Lynn ponovil stališče vlade, da napotitev preiskovalne misije ne bi pripomogla k rešitvi "še sedaj zapletenega vprašanja države Rakhine". Poudaril je, da operacija varnostnih sil proti skrajnežem manjšine ni prekomerna in da je uperjena "samo proti teroristom" s ciljem zaščite državne suverenosti.

Darusman je medtem poudaril, da je napotitev preiskovalcev ZN tako v interesu vlade kot tudi ljudi v Mjanmaru, saj bi lahko svoja mnenja in dokaze neposredno posredovali misiji ZN. Povedal je tudi, da so ekipo že poslali v Bangladeš, kamor se je pred nasiljem zateklo ogromno ljudi.

Indonezijec Darusman, veteran preiskovalec ZN, ki je med drugim sodeloval tudi pri prelomni preiskavi prisilnega dela v Severni Koreji, je ob tem opozoril, da bi se kriza v Mjanmaru lahko še okrepila. Opozoril je, da nekateri v tej večinsko budistični državi širijo propagando, v kateri Rohingje primerjajo s škodljivci.

Avstralija bi pripadnikom Rohingje plačala za vrnitev v Mjanmar

Avstralska vlada je pripadnikom muslimanske manjšine Rohingja ponudila denar, če bi se vrnili nazaj v Mjanmar. Kot danes poroča britanski časnik Guardian, naj bi se beguncem obetala odškodnina v višini 25.000 avstralskih dolarjev ali 16.700 evrov. Pripadniki manjšine v zadnjih tednih množično bežijo iz Mjanmara, saj naj bi tamkajšnje varnostne sile nad njimi izvajale pravo etnično čiščenje. 

Mnogi bežijo tudi v Avstralijo, a dejansko pristanejo v centru za pridržanje na pacifiškem otoku Manus pred obalo Papue Nove Gvineje. Tam naj bi zadrževali že kakih 800 begunskih čolnov. Avstralija namreč noče beguncev sprejeti na svojem ozemlju, zato plačuje Papui Novi Gvineji, da jih namesti na svojem ozemlju

Vrhovno sodišče Papue Nove Gvineje je lani razsodilo, da v centru prihaja do kršitev človekovih pravic, da je nezakonit in ga je treba zapreti. Avstralija je nato okrepila prizadevanja, da bi center izpraznila. Tudi zato naj bi zdaj pritiskala na pripadnike Rohingje, da bi se vrnili domov. A človekoljubni delavci opozarjajo, da bi bila vrnitev v Mjanmar zanje smrtna obsodba. Kot pozivajo v Human Rights Watch, bi morale avstralske oblasti nemudoma končati njihovo trpljenje na Manusu in jim dovoliti prihod v Avstralijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macro
20. 09. 2017 08.27
-1
V zadnjih 20 letih je več kot 200.000 muslimanov zaradi preganjanja zbežalo v Bangladeš. zdaj govorijo o manjšini 400.000...manjšina? Od 0(nič) do 400.000 v dvajsetih letih?
Fifi 24
19. 09. 2017 22.08
+0
Sirija ni šla po planu...Iran ne upajo zdaj ko so odkrito kolegi z Rusi no ja Miamar bo kar pravšnji... poročanje identično kot o Siriji 2012
Fifi 24
19. 09. 2017 22.10
+2
MSM 24 saj vem da dejstva niso važna tako kot ta da so tile ubogi muslimani ILEGALNO prehajali v Miamar zadnjih 40 let iz bangladeša ...ko so ojačali pa so začel uveljavljat svojo voljo...tako kot bodo čez ca 5/10 let v EU
appollyon
20. 09. 2017 17.31
+1
Smešno ko se je mjnamar obrnil stran od kitajcev, se je vse to začelo. Malo me spominja na čečenske seperatiste v gruziji in čečeniji, in vemo kdo je šel braniti ljudi. Popolnoma enako se je zgodilo v indiji ko se je obrnila stran od kitajske, kr naenkrat kashmir, banglades in podobne zadeve. dvakrat za premislit.
Chon
19. 09. 2017 13.42
+9
Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein je ravno pravi za komentiranje in obsojanje etničnega čiščenja!!! Ravno njegovi izvajajo invazijo in etnično čiščenje Evrope!!! Švedska je glede tega že proti koncu!
Enota NAprej
19. 09. 2017 15.09
+3
appollyon
20. 09. 2017 17.32
pust jemen tm se tolčejo suniti p šiti, in začeli so šiti z državnim udarom. Kr naj se tolčejo med sabo vsaj sosedje imajo mir.
jzkzfzmz
19. 09. 2017 13.29
+6
Nov poskus Obama sindrom za nobelovo!
tedoVV2HCmedo
19. 09. 2017 12.07
+9
Vse Nobelove nagrade za mir so en drek. Še Trump jo bo dobil, če bo napadel S. Korejo.
Ka pa mislis
19. 09. 2017 12.02
+7
Ko sm vidu da je obama dobu nagrado za mir mi je sam potrdilo sum, da so te osebe dalec od besede mir. Enako velja za tto zensko.
trumpet2018
19. 09. 2017 11.14
+22
naše levo usmerjene medije vedno skrbi samo za muslimane, za druge jih ne zanima, kako ravnajo v Siriji s kristjani, jih ne zanima niti slučajno, isis v Siriji pobija kristjane kot muhe, to jih ne zanima, edino Asad ščiti kristjane, ko pa deportirajo enega samega muslimana, je pa ogenj v strehi, vik in krik naših kupljenih levih medijev. na volitvah bo res treba zamenjati to vladajočo strukturo, ker to ne pelje nikamor, samo v propad Europe, če zmaga Merklova, se nam slabo piše, Europe kmalu ne bo več
vladaricaumov
19. 09. 2017 11.44
-5
Kva so pa Anglezi delal v Siriji. Razn kradl pa izkoriscal pa pobijal folk.
Ka pa mislis
19. 09. 2017 12.02
+2
Apostol1
19. 09. 2017 13.07
-3
Trumpet si se kdaj vprašal kje so vzroki za ta dejanja teroristov iz teh dežel in že takoj da ti povem ne uporabljaj izraza muslimani =teroristi, to je isto kot če rečeš Metod Trobec = Slovenija = morilci , najprej to razčisti sam s seboj potem pa piši kdo je krivec za to situacijo ,verjamem ,da če boš razčistil s prvo nalogo ,ki sem ti jo dal ,verjamem tudi da boš drugače gledal na politike kova Trump ali Merkel , nimam pa namena ti to razliko razlagati dokler ne razčistiš s prvo nalogo ,ker bi bilo nesmiselno.
trdovrat
19. 09. 2017 17.42
+2
Apostol, v vsakem primeru je nesmiselno, ker dotični nima "orodja" s katerim bi te tvoje nasvete predelal!
appollyon
20. 09. 2017 17.33
+1
sirija je bila prva krščanska država. in kaj je danes?!?
Ferdo Crni
19. 09. 2017 11.06
+17
A ZN preiskuje nasilje nad kristjani v Egiptu, Turčiji, SA...... ? Sam prašam.
trumpet2018
19. 09. 2017 11.16
+14
+++++ ZN je zločinska organizacija v rokah globalistov
vladaricaumov
19. 09. 2017 11.45
-4
Ti pis za svoje rimokatolike, ostale pa pust pr mir.
puspan
19. 09. 2017 10.59
+4
Človeško bitje je hitro pokvarljiva roba.
gremonadesno
19. 09. 2017 10.33
+10
ZN so izdajalci , nikoli se se borijo za kristjane , ki so najbolj preganjana grupa na svetu . pravilno da jih ne spustijo v drzavo !!!!!
gremonadesno
19. 09. 2017 10.36
+22
Ce ZN postavijo Saudsko Arabijo za vodjo zenskih pravic , potem se ve da je z ZN nekaj narobe .
provokatorr
19. 09. 2017 10.46
-2
v tem primeru budisti preganjajo muslimane, torej ne vem, zakaj zdaj ti tu mešaš kristjane.
appollyon
19. 09. 2017 11.12
+7
Ko so budiate preganjal iz bangladesa ni bilo nikjer zn-ja slisat