Tujina

Zadnji dan ugibanj: to je pet favoritov po mnenju poznavalca

Oslo, 06. 10. 2016 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kandidatov za Nobelovo nagrado za mir je več kot kadar koli prej, med njimi pa veliko takih, ki nimajo nikakršnih možnosti. Donald Trump, na primer. Kdo pa jih ima? Morda sirske Bele čelade, ki sredi vojne vihre rešujejo življenja, ali pa domačini z grških otokov, ki so nesebično pomagali beguncem. Morda pa bo leto 2016 leto Edwarda Snowdna.

Letos se za Nobelovo nagrado za mir poteguje 376 kandidatov (228 posameznikov in 148 organizacij). To je skoraj sto več kot leta 2014, ko je bilo doslej največ.
V petek bodo razglasili letošnjega prejemnika Nobelove nagrade za mir. Zato prestižno priznanje se poteguje rekordno število nominirancev, kar 376 se jih je nabralo. Celoten seznam mora še 50 le ostati skrivnost, kljub temu pa je nekaj imen posameznikov in organizacij na njem že znanih. Tisti, ki jih predlagajo, namreč lahko to javno razkrijejo, če želijo.

Za nagrado se poteguje kar nekaj milo rečeno spornih osebnosti, med katerimi se največkrat omenja kandidat za bodočega ameriškega predsednika, nepremičninski mogotec Donald Trump. Nominirana sta tudi nemška kanclerka Angela Merkel in papež Frančišek, a jima prav velikih možnosti ne pripisujejo.

Jazzidska aktivistka Nadia Murad je postala glas žrtev trgovine z ljudmi.
Jazzidska aktivistka Nadia Murad je postala glas žrtev trgovine z ljudmi. FOTO: AP
Na seznamu nominirancev najdemo tudi 23-letno jazidsko aktivistko Nadio Murad, ki so jo pred dvema letoma ugrabili skrajneži Islamske države in jo tri mesece zadrževali kot spolno sužnjo. Uspelo ji je pobegniti, zdaj pa je svoj glas dvignila v pomoč vsem dekletom s podobno usodo, pa tudi vsem drugim prebivalcem Iraka in Sirije, ki jih zatirajo skrajneži. Njena zgodba navdihuje tudi zato, ker se je uprla tabujem v svoji družbi in spregovorila, da bi tako pomagala množici drugih, ki te možnosti nimajo. Muradova je bila nominirana tudi za nagrado Saharov za svobodo misli, prejšnji mesec pa je postala sploh prva ambasadorka dobre volje za dostojanstvo žrtev trgovine z ljudmi pri Združenih narodih.

Grški otočani so nesebično priskočili na pomoč beguncem in si za to prislužili nominacijo za Nobelovo nagrado za mir.
Grški otočani so nesebično priskočili na pomoč beguncem in si za to prislužili nominacijo za Nobelovo nagrado za mir. FOTO: AP
Od milijona beguncev, kolikor jih je leta 2015 prispelo v Evropo, jih je kar 820 tisoč izbralo pot po morju iz Turčije v Grčijo.
Podobno kot Muradova so tudi prebivalci grških otokov, kamor so se stekale reke beguncev, pozabili nase, da bi pomagali drugim. Tudi oni so nominirani. "Od samega začetka begunske krize so ti ribiči, gospodinje, upokojenci, učitelji, skratka prebivalci grških otokov in drugi prostovoljci, odpirali svoje domove in svoja srca, da bi rešili otroke, moške in ženske, ki so bežali pred vojno in njenimi grozodejstvi. Celo svoja lastna življenja so tvegali, da bi tisoče ljudi rešili iz mrzlih valov. S svojimi dejanji so strah in rasizem pokopali v valu sočutja in opomnili preostali svet, da smo vsi eno, ena človečnost nad rasami, nacijami in religijami," je pisalo v spletni peticiji, s katero so pozivali k njihovi nominaciji za Nobelovo nagrado za mir. Podpisalo jo je skoraj 700 tisoč posameznikov.

Nominacija se nanaša na prebivalce otokov Lesbos, Chios, Samos, Rodos in Leros. A čeprav mnogi stiskajo pesti zanje, stoji med njimi in Nobelovo nagrado velika ovira – nagrado lahko prejmejo le točno opredeljeni posamezniki ali organizacije. Še vedno pa je mogoče, da jo podelijo kakšni od človekoljubnih organizacij ali izstopajočim posameznikom z otokov ob razložitvi, da želijo z njo počastiti celotno skupnost.

Kdo pa so favoriti?

Člani Nobelovega odbora kandidatov in postopka izbora ne smejo razkrivati, prav tako se ne smejo spuščati v špekulacije. Zato pa to že od leta 2002 počnejo na Inštitutu za mirovne raziskave v Oslu (PRIO). Čeprav so doslej večinoma "usekali mimo", njihova predvidevanja veljajo za kredibilna. Lestvico najverjetnejših dobitnikov sestavi direktor inštituta, zadnja leta je to Kristian Berg Harpviken. To so njegovi favoriti:

1. Svetlana Ganuškina

Svetlana Ganuškina
Svetlana Ganuškina FOTO: AP
74-letna matematičarka, ki se že desetletja zavzema za pravice beguncev in migrantov, je ena  najbolj znanih bork za človekove pravice v Rusiji. Čeprav se ni prvič znašla med favoriti za Nobelovo nagrado za mir, Kristian Berg Harpviken ocenjuje, da toliko argumentov v njen prid še ni bilo. Nenazadnje s svojim delom pozornost usmerja na enega najbolj perečih problemov našega časa. Po svetu je razseljenih kar 65,3 milijone ljudi, kar je žalosten rekord, hkrati pa se je v Evropi znova razplamtela debata o tem, kdo in pod kakšnimi pogoji bo beguncem ponudil gostoljubje, je poudaril Harpviken. 

2. Ernest Moniz in Ali Akbar Salehi

Ernest Moniz in Ali Akbar Salehi
Ernest Moniz in Ali Akbar Salehi FOTO: AP
Iranski jedrski dogovor je poleg zaključka mirovnih pogajanj v Kolumbiji najvidnejši diplomatski dosežek zadnjih let in bi si zaslužil nagrado, je prepričan Harpviken. Podelil bi jo ameriškemu ministru za energetiko Ernestu Monizu in vodji iranske Organizacije za jedrsko energijo Aliju Akbarju Salehiju, ki sta bila glavna pogajalca svojih držav.

3. Bele čelade (Sirska civilna obramba)

Bele čelade
Bele čelade FOTO: AP

Prostovoljne reševalce iz Sirije bi lahko primerjali z grškimi otočani. Prav tako gre za navadne ljudi, ki so, ko je bilo treba, pozabili nase in pomagali drugim. A oni tvegajo več, pravzaprav vsak dan nosijo svoje glave na pladnju, ko izpod ruševin bombardiranih stavb rešujejo ranjence, ne vedoč, ali se bodo dokončno porušile in ali bo padla še kakšna bomba.

Bele čelade rešujejo življenja, omilijo trpljenje in ohranjajo žarek upanja v uničujoči sirski vojni, zato so idealen kandidat, je prepričan Harpviken, ki obenem poudarja, da je njihovo delovanje tudi nenasilen upor v okolju, ki je zaznamovano z nasiljem. "Nagrada Belim čeladam ne bi bila zgolj priznanje njihovim humanitarnim naporom, pozornost bi usmerila tudi na izjemne, a redko omenjene, mirne načine upora ljudi, ki se znajdejo sredi oboroženih napadov," meni direktor PRIO.

4. Edward Snowden

Edward Snowden
Edward Snowden FOTO: AP

"Bi 2016 lahko postalo leto Edwarda Snowdna?" se sprašuje Harpviken. Bo po filmski biografiji, pod katero se je podpisal Oliver Stone, dočakal še Nobelovo nagrado za mir? Snowden je delal za ameriško Agencijo za nacionalno varnost, ko je pred tremi leti v javnost posredoval dokumente, ki razkrivajo dejanske razsežnosti ameriškega nadzora nad telekomunikacijami. Zato je doma postal državni sovražnik in moral v izgnanstvo. V večini držav mu še vedno grozi aretacija in Harpviken se sprašuje, ali bi mu Norveška omogočila, da brez strahu prevzame Nobelovo nagrado.

5. Jeanne Nacatche Banyere, Jeannette Kahindo Bindu in Dr. Denis Mukwege

Denis Mukwege
Denis Mukwege FOTO: AP

Oborožene spopade in vojne vse prevečkrat spremlja tudi spolno nasilje. Trije posamezniki, ki se mu že leta upirajo, so Mama Jeanne, Mama Jeannette in Dr. Mukwege iz Demokratične republike Kongo. Ženski s pomočjo mreže poznanstev, ki sta jo zgradili kot članici cerkve, po vsej državi iščeta žrtve spolnega nasilja ter jim nudita podporo in, če je treba, tudi zdravstveno oskrbo. Ginekolog Denis Mukwege pa je v kraju Bakuvu ustanovil bolnišnico, ki je namenjena prav tem ženskam. "Mukwege je osebno zdravil tisoče žensk in je danes vodilni strokovnjak na področju odpravljanja fizičnih posledic posilstev in spolnega nasilja. Njegova vloga pri opozarjanju sveta na brutalnost teh zločinov in njihove hude posledice je osrednjega pomena," je o njegovem delu zapisal direktor norveškega inštituta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreko123
07. 10. 2016 09.16
+2
Tisto nobelovo nagrado ki so jo dali Obombi mi moral izročiti Putinu, ki se dejansko bori proti novemu svetovnemu redu in psihopatskih zahodnim elitam - vojnohujskačem in arhitekom vseh vojn in konfliktov ki se dogajajo! - tiste bele čelade so pa itak klobasa zahoda - zahodno sponzorirana organizacija in nima nič skupnega z dobrodelnostjo... Merkelca? a se norca delate... ta nagrada za mir je itak do konca izgubila kredibilnost in pomen ko so jo dali Obombi... Še čudno da je ne dajoa Sorosu ali pa Jakobu Rothschildu... mogoče komd od Rockafellerjev? jao...
spodajbrez
06. 10. 2016 19.53
+1
Samo eden je res pravi in edini,kot je že spoštovana kolerika napisala-E.S.vendar je to misija nemogoče,nažalost.
Kollerik
06. 10. 2016 18.52
+1
Edward Snowden!!
spodajbrez
06. 10. 2016 18.02
+3
ZAKAJ NE SMEMO KOMENTIRAT MARIBORSKE NOGOMETNE HEROJE-150 čez križišče pol si pa heroj-to se nanaša na pisanje24ur. v času nesreče in tragikomične prispevke na TV.
Ka pa mislis
06. 10. 2016 17.04
-1
Sploh nevem kk so lahk teroristi bele celade tukaj? Na netu je ogromno posnetkov, kako ponoci napadajo civiliste, raketirajo vojsko, cez dan pa kao pomagajo. Fuj. Ze samo ko pomislim da je obama dobil to nagrado, nam daje vedeti da to nima veze z mirom.
contadino
06. 10. 2016 16.43
+3
Ta nagrada je izgubila vrednost . Če jo je dobil Obama , jo lahko dobi tudi ribič Pepe .
EnverHoxha
06. 10. 2016 13.49
+3
pa 24 ur za svoje čusteveno primatske članke,mislim bolj čustvenih člankov ne nejdeš nikjer.
EnverHoxha
06. 10. 2016 13.46
+3
kaj pa putin brez njega bi bila že 3 svetovna vojna
Ka pa mislis
06. 10. 2016 17.04
-1
EnverHoxha
06. 10. 2016 13.43
+3
merklova hahaha a zato ker neupošteva demokracije in dela v nasprotju s tistim kar želijo volivci!!
EnverHoxha
06. 10. 2016 13.39
+6
snowden si jo najbolj zaluži,njegovo življene je praktično končano...nevem kaj je narobe da ga usi ljudje sveta ne zaščitimo...zaradi njega bi moralo polovica cia operativcev bit v haagu!
nikhrast
06. 10. 2016 15.57
-2
Ka pa mislis
06. 10. 2016 17.06
+2
Kavboji ne priznavajo haskega sodisca. Ze to dovolj pove
vertex
06. 10. 2016 12.21
+0
gospod Milan Kučan bi moral prejeti nobelovo nagrado za mir,drugi kandidati nimajo toliko zaslug
DuhSaSjekirom
06. 10. 2016 11.04
+2
Odkar jo je dobil Obama in se pred tem Al Gore za tisto svojo powr point orezentacijo bremneskih sorememb se mi tole zdi prav malo smesno. Od vseh teh so dalec pred vsemi bele celade.
Praškovarit
06. 10. 2016 11.02
-2
a ne bi unimdvema k na Lesbos hodta dal nagrado
Ka pa mislis
06. 10. 2016 10.53
+6
Putin. Ce je lahko husein obama dobil, si Putin zasluzi 10x bolj.
nikhrast
06. 10. 2016 15.58
-1
Putin ima že zadost naloženega v Švici.
proofreader
06. 10. 2016 10.14
+8
A nagrado lahko tudi vzamejo? Npr. Obami?
mertseger
06. 10. 2016 10.06
+11
Bele čelade, ahaha podnevi reševalci, ponoči borci v uporniških skupinah. Ti morajo zmagati glede na zmagovalce zadnjih let (sarcasm off)
Mr.Somebody
06. 10. 2016 09.45
+17
Zanimivo, kako 24ur konstantno udriha po Trumpu. A do te ugotovitve, da nima šans za osvojitev, ste prišli na podlagi določenih kredibilnih informacij, ali ste kar tako malo napisali, zato ker morate in že več ko 24ur niste popljuvali Trumpa v drugih prispevkih? pomojem je bolj pravilno slednje. Niti se ne trudite več zakrivati svoje pristranskosti, in to ravno novinarji, ki bi morali biti najbolj nepristranski. Gnoji.
jzkzfzmz
06. 10. 2016 10.13
+3
I G N O R A N T
06. 10. 2016 09.38
+5
Julian Assange morebiti?
nikhrast
06. 10. 2016 15.58
Ta bi vsaj doniral, zapraviti tako ne bi moral.
Praškovarit
06. 10. 2016 09.29
+5
valda bo Angela dovila nagrado k je tolkim pomagala
Našvasan_zob
06. 10. 2016 09.13
+1
Yahoo je objavil, da je IMF zaskrbljen zaradi naraščajočega 153 USD BILIJONSKEGA dolga, ki ga imajo NEfinančni sektor, Države in Gospodinjstva... TO NAJ VAM BO NAJVEČJI POMISLEK GLEDE PRIHODNJEGA MIRU NA ZEMLJI !...