Tujina

Podelili so mu Nobelovo nagrado, a niso vedeli, da je umrl

Stockholm, 03. 10. 2011 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
18

Dobitniki Nobelove nagrade za medicino so Bruce Beutler, Jules Hoffmann in Ralph Steinmann. A problem je, da je slednji pred nekaj dnevi umrl. Na koncu so se v fundaciji vendarle odločili, da bo ostal med nagrajenci.

Razglasitev letošnjih Nobelovih nagrajencev za medicino
Razglasitev letošnjih Nobelovih nagrajencev za medicino FOTO: Reuters

Nobelovo nagrado za medicino bodo letos prejeli imunologi Bruce Beutler (Združene države Amerike), Jules Hoffmann iz Luksemburga in Ralph Steinmann iz Kanade.

''Letošnji Nobelovi nagrajenci so z odkritjem ključnih principov njegovega delovanja revolucionirali naše razumevanje imunskega sistema,'' je v izjavi za javnost zapisal švedski inštitut Karolinska.

Beutler in Hoffmann bosta nagrado prejela za "odkritja glede aktivacije naravne imunosti", Steinman pa za "odkritje dendritske celice in njene vloge za pridobljeno imunost".

Ralph Steinman
Ralph Steinman FOTO: Reuters

Žal pa je 68-letni Steinman umrl le nekaj dni, preden so sporočili, da je prejel nagrado. Umrl je v petek, in sicer zaradi raka trebušne slinavke. Zbolel je že pred štirimi leti, a mu je življenje za toliko let podaljšala imunoterapija, ki jo je sam razvil.

Ker pa odbor s tem ni bil seznanjen, se sedaj pojavlja problem. Pravila podeljevanja Nobelovih nagrad namreč pravijo, da ''dela ljudi, ki so že umrli, ne bodo upoštevali''.

A Nobelova fundacija se je nato le odločila, da bo Steinman ostal med nagrajenci ter da svoje odločitve ne bodo spreminjali. Iz fundacije so sporočili, da se kaj takega še ni zgodilo v zgodovini podeljevanja nagrad.

Pojasnjujejo, da status fundacije dovoljuje, da nagrado podelijo v primeru, ko so se jo odločili prejemniku podeliti, on pa je umrl, preden bi jo prejel. Na podlagi tega bo Steinman ostal nagrajenec.

Delo treh znanstvenikov je bilo ključno za razvoj naprednih tipov cepiv proti nalezljivim boleznim, pripomoglo pa je tudi k novim pristopom k zdravljenju raka. Njihove raziskave so pomagale vzpostaviti temelje za novo generacijo tako imenovanih terapevtskih cepiv, ki spodbudijo imunski sistem, da napade tumorje.

Boljše razumevanje kompleksnosti imunskega sistema je prav tako pripomoglo k zdravljenjem vnetnih bolezni, kot je recimo revmatični artritis, pri katerem komponente samoobrambnega sistema napadejo lastno telesno tkivo.

Nagrado si bodo zaslužili za odkritja, kaj sproži naravne imunske procese in kako nato pride do adaptivnih procesov. Telo se namreč pred vdorom patogenih mikroorganizmov začne boriti s t. i. naravno imunostjo (innate imunity), "prvo linijo obrambe", ki običajno sproži vnetno reakcijo in že tu poskuša ustaviti napad mikroorganizmov. Če slednjim vendarle uspe razširiti okužbo, nastopi "druga linija obrambe", adaptivna oz. pridobljena imunost.

V tej fazi celice T in B začnejo proizvajati protitelesa in celice, ki uničujejo okužene celice. Po uspešni obrambi infekcijskega napada pa si adaptivna imunost ustvari "spomin" za hitrejšo in še močnejšo mobilizacijo obrambe pred napadom enakega mikroorganizma.

Jules Hoffmann
Jules Hoffmann FOTO: Reuters

Prelomno odkritje glede vprašanja, kako se ti procesi dejansko sprožijo, je leta 1996 uspelo Julesu Hoffmannu pri raziskavi vinskih mušic. Odkril je t. i. "gen Toll", ki je bil ključen za aktivacijo obrambe pred okužbo.

Ralph Steinmann pa je leta 1973 odkril nov tip celice, ki jo je poimenoval dendritska celica. Menil je, da bi bila lahko pomembna za imunski sistem, nakar je odkril, da lahko aktivira celice T – ključne celice v pridobljeni imunosti, ki razvijajo tudi "imunološki spomin".

Pozneje je s sodelavci ugotavljal, kako se sistem pridobljene imunosti odloča, ali se bo ali ne bo aktiviral. In odkril je, da so dendritske celice tiste, ki zaznajo signale iz odziva naravne imunosti in nato sprožijo odziv celic T. Na ta način imunski sistem reagira proti patogenim mikroorganizmom, ne pa proti endogenim molekulam lastnega telesa.

Beutler in Hoffman si bosta razdelila polovico 10 milijonov švedskih kron vredne nagrade, medtem ko bo drugo polovico nagrade prejel Kanadčan Steinmann.

 Z današnjo objavo dobitnikov Nobelovih nagrad za medicino se je začel teden objave letošnjih Nobelovih nagrajencev.

V torek bo objavljeno ime letošnjega dobitnika nagrade za fiziko, v sredo pa za kemijo. V četrtek bo znan dobitnik nagrade za književnost, 10. oktobra pa bo znano še ime letošnjega Nobelovega nagrajenca za ekonomijo. Ime dobitnika najbolj prestižne med Nobelovimi nagradami – nagrada za mir – bodo objavili v petek v Oslu.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6b
04. 10. 2011 17.40
Tukaj se res vidi kako res vedo komu jo podeljujejo, nobelovo nagrado. Mislite da vedo komu so lani podelili nobelovo nagrado za mir:) mislim da ne, vsaj tako je videti.
1907955
04. 10. 2011 07.34
Tudi poštarji preverjajo,če je naša stara mama še živa...
Abadon666
04. 10. 2011 00.01
In kaj naj bi po vašem, za vsakega nagrajenca po dvakrat na dan preverjali, da ni slučajno umrl ???
juxx
03. 10. 2011 23.40
kakšna cenzura uf,niti resnice človek ne more več kulturno napisati.
habii
03. 10. 2011 23.16
24ur,končno en članek na nivoju :)
tincek-goba
03. 10. 2011 22.07
Navdusen sem nad pravilnostjo vseh podatkov. Dober prevod 24 ur!
Naglas
03. 10. 2011 21.41
upornik_007
03. 10. 2011 21.31
hahahahahhaha ahahhahaha
julij13
03. 10. 2011 21.21
Ja tisti poizkusi med 2. vojno so bili nečloveški ampak menda so tudi prišli do koristnih spoznanj...
Desktop.Messiah
03. 10. 2011 21.20
ninc77 03.10.2011, 20:40 bravo, zelo spoštujem take ljudi! Kaj ne bi bilo bolj pametno da bi ljudje poznali Nobelove nagrajence našteti ne pa vseh kandidatov Slovenija ima talent?:) @ LOL, LOL...koliko ljudi je doslej prejelo Nobelovo nagrado? Na stotine. In koliko je zmagovalcev Slovenija ima talnet? 2, 3? Dejstvo je, da imamo več Nobelovih laureatov kot pa zmagovalcev omenjenega showa. Odgovor, kaj je prestižnejše se ponuja kot na dlani.
thesun1
03. 10. 2011 20.40
bravo, zelo spoštujem take ljudi! Kaj ne bi bilo bolj pametno da bi ljudje poznali Nobelove nagrajence našteti ne pa vseh kandidatov Slovenija ima talent?:)
juxx
03. 10. 2011 20.11
Tole so pa evgeniki 13.plemena kazarjev,ki so izdali nauk Jezusa Kristusa...takile so delali poskuse na ljudeh med 2. svetovno.
civitasstain@gmail.com
03. 10. 2011 20.04
bigich " Noben si ne more podaljsati zivljenja niti za milimeter (Allah swt) Seveda si sam ne moreš podaljšati življenja, še manj pa za milimeter. Tako se pač nonmalno govori, misli pa se to časovno. Sodobna medicina, dobri zdravnik in uspela operacija so sposobni danes človeku podaljšati življenje. Moderne naprave tudi v komi podaljšujejo življenje, v kolikor to kot življenje lahko še imenujemo (Kristus)
Janrus
03. 10. 2011 19.40
bigich
03. 10. 2011 18.57
Noben si ne more podaljsati zivljenja niti za milimeter (Allah swt)
krtaca15
03. 10. 2011 18.02
Vau. Da ne bojo tople vode odkril. Preberite si malo o Otu Warburgu.
pennywajz
03. 10. 2011 15.26
testiral so jih pa na africanih?
nevica
03. 10. 2011 14.47
Znanstvena odkritja v dobrobit človeštva so najlepše informacije, kar jih lahko dobimo, poleg informacij o dobrih, humanih dejanjih neposredno ljudem, ki so v stiski, o odločitvah za skrb za naše okolje in o lepi skrbi za živali.