Tujina

Nobelova nagrada za fiziko letos Francozu in Američanu

Stockholm, 09. 10. 2012 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoz Serge Haroche in Američan David Wineland sta Nobelova nagrajenca za fiziko. Slavnostna podelitev nagrade bo 10. decembra, prejela pa jo bosta za delo na področju kvantne optike.

V zvezi s prejemnikom nagrade za fiziko so letos krožila številna ugibanja. Mnogi so menili, da bi lahko bil letošnji Nobelovec na tem področju povezan z zgodovinsko pomembnim odkritjem delca, ki ustreza opisu skrivnostnega Higgsovega bozona.

Nobelova nagrajenca za fiziko sta Francoz Serge Haroche in Američan David Wineland. Nagrado bosta prevzela 10. decembra, ko bo potekala slavnostna podelitev nagrad.

Znanstvenika sta nagrado prejela za delo na področju kvantne optike, je danes v Stockholmu sporočila švedska akademija.

68-letna Haroche in Wineland sta ugledno nagrado prejela za eksperimentalne metode, ki omogočajo manipulacijo kvantnih sistemov. Njune metode omogočajo opazovanje posameznih kvantnih delcev, ne da bi jih uničili. Tako je kvantne delce moč preučevati, nadzirati in šteti.

"Njune prelomne metode bi lahko omogočile izgradnjo nove vrste super hitrega računalnika, ki bi bil zasnovan na kvantni fiziki," je v utemeljitvi še zapisala švedska kraljeva akademija. Pojasnili so tudi, da so raziskave obeh nagrajencev omogočile tudi izdelavo "izredno natančnih ur, ki bi lahko predstavljale podlago za nov standard časa".

Razglasitev Nobelovih nagrajencev za fiziko
Razglasitev Nobelovih nagrajencev za fiziko FOTO: Reuters

Haroche je skupaj s kolegom Jeanom-Michelom Raimondom leta 2008 prvič nadziral in izmeril fotone. Winelandu z ameriškega Institute of Standards and Technology pa je uspelo ujeti ione ter jih nadzirati in meriti s pomočjo fotonov, je še utemeljil odbor.

Haroche, profesor na pariških College de France in Ecole Normale Superieure, je v prvem odzivu povedal, da ni pričakoval, da bo dobil ugledno nagrado in da je še veliko znanstvenikov, ki bi si jo zaslužili. Pojasnil je še, da ga je odbor za podelitev nagrade o tem obvestil, ko je bil na sprehodu z ženo. "Doma si bom privoščil šampanjec, nato pa bom šel v laboratorij," je odgovoril na vprašanje, kaj bo danes delal.

Serge Haroche in David Wineland
Serge Haroche in David Wineland FOTO: Reuters

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Letos bo vsak nagrajenec prejel osem milijonov švedskih kron (940.000 evrov), kar je za 20 odstotkov manj kot doslej.

V sredo bo objavljeno ime letošnjega dobitnika nagrade za kemijo. V četrtek bo znan dobitnik nagrade za književnost, v petek za mir, 15. oktobra pa bo znano še ime letošnjega Nobelovega nagrajenca za ekonomijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
09. 10. 2012 12.54
+4
.. za gospodarstvo pa zvonkecu in radovancku ... pa to ...