Tujina

Nobelova nagrada trem genetikom

Stockholm, 08. 10. 2007 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nobelova nagrada za medicino gre v roke Američanoma in Britancu, in sicer za odkritja na področju zarodnih izvornih celic.

Razglasitev prvih nagrajencev prestižne Nobelove nagrade
Razglasitev prvih nagrajencev prestižne Nobelove nagrade FOTO: Reuters

Z objavo nagrajenca za medicino ali fiziologijo se je tako začela letošnja sezona Nobelovih nagrad. Kot prvo so podelili nagrado za medicino trem strokovnjakom, Američanoma Mariu R. Capecchiju in Oliverju Smithiesu ter Britancu Martinu J. Evansu.

Trije strokovnjaki so nagrajeni za svoje raziskave na področju zarodnih izvornih celic
Trije strokovnjaki so nagrajeni za svoje raziskave na področju zarodnih izvornih celic FOTO: Reuters

Kot je sporočila žirija v Stockholmu, so nagrado prejeli za svoja "prelomna odkritja na področju zarodnih izvornih celic in rekombinacije DNK pri sesalcih (...), ki so vodila v razvoj silno močne tehnologije". Gre za tehnologijo ciljanja genov.

Tehnologija ciljanja genov

Nagrajenci so s tehnologijo ciljanja genov pri miših razvili laboratorijski model, ki nudi pomemben vpogled v širok spekter bolezni, od kardiovaskularnih do nevrodegenerativnih, sladkorne bolezni in rakavih obolenj, ter pomaga pri razvoju novih zdravil. "Ciljanje genov pri miših prežema vsa področja biomedicine. Njegov vpliv na razumevanje funkcij genov in njegove koristi za vso človeštvo se bo v naslednjih letih še povečal," so zapisali v Karolinska inštitutu v Stockholmu.

Lani sta Nobelovo nagrado za medicino prejela Američana Andrew Z. Fire in Craig C. Mello, ki sta odkrila temeljni mehanizem za nadzor pretoka genskih informacij.

S pomočjo tehnologije ciljanja genov se deaktivira oziroma "knockoutira" posamezne gene, tovrstni poskusi pa so razjasnili vloge številnih genov pri razvoju zarodkov, fiziologiji odraslih, staranju in boleznih. Do danes je bilo na ta način onesposobljenih že 10.000 genov miši, kar je približno polovica vseh genov pri sesalcih, pojasnjujejo člani odbora v Stockholmu.

Najbolj odmevna je nagrada za mir

Kot vedno odbor za nagrade tudi tokrat dosledno molči in s tem še podžiga ugibanja, kdo bodo prestižni nagrajenci. Med drugim so vse glasnejši namigi, da naj bi bil Nobelov nagrajenec za mir 2007, katerega ime bodo razkrili petek v Oslu, povezan z bojem proti podnebnim spremembam. Kot vedno je posebej zanimiv tudi nagrajenec za književnost, ki bo objavljen dan prej.

Med kandidati za Nobelovo nagrado za mir, ki jih je skupno 181, naj bi se največ možnosti za zmago obetalo nekdanjemu podpredsedniku ZDA Alu Goreu in pa kanadski Inuitki Sheili Watt-Cloutier. Glede nagrade za književnost se kot favorite omenja italijanskega romanopisca in esejista Claudia Magrisa, avstralskega pesnika Lesa Murraya in ameriškega avtorja Philipa Rotha.

Današnji objavi Nobelovega nagrajenca za fiziologijo ali medicino bo v torek prav tako v Stockholmu sledila razglasitev nagrajenca za fiziko, dan kasneje nagrajenca za kemijo, Nobelov nagrajenec za ekonomijo pa bo znan naslednji ponedeljek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.