Tujina

Nizozemska bo morala plačati odškodnino vojaku iz Srebrenice

Haag, 25. 03. 2013 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nizozemska bo morala plačati odškodnino svojemu nekdanjemu vojaku, ki trpi za posttravmatskim stresom, odkar je služil v bošnjaški enklavi Srebrenici v BiH leta 1995. Nekdanji vojak je služil v bataljonu sil ZN, ki naj bi ščitile tamkajšnje civiliste.

Nekdanji nizozemski vojak bo dobil odškodnino, saj od Srebrenice trpi za posttravmatskim stresom.
Nekdanji nizozemski vojak bo dobil odškodnino, saj od Srebrenice trpi za posttravmatskim stresom. FOTO: Reuters

Nizozemska bo morala plačati odškodnino svojemu nekdanjemu vojaku, ki trpi za posttravmatskim stresom, odkar je služil v bošnjaški enklavi Srebrenici v BiH leta 1995, je odločilo najvišje nizozemsko upravno sodišče. Nekdanji vojak je služil v bataljonu sil ZN, ki naj bi ščitile civiliste v Srebrenici med krvavo vojno v BiH.

Odločitev o odškodnini je sprejelo najvišje nizozemsko upravno sodišče. Obrambnemu ministrstvu pripisuje odgovornost, da ni v zadostni meri poskrbelo za desetnika Daveja Maata ob njegovem odhodu na misijo in po njegovi vrnitvi na Nizozemsko. "Upam, da bo ministrstvo spoštovalo odločitev sodišča. Zase pa upam, da bom lahko začel znova," je komentiral Maat.

Njegov odvetnik Geert-Jan Knoops je sodbo označil za "mejnik za nizozemske vojake, pa tudi za pravice vojakov iz drugih držav, ki sodelujejo v mirovnih misijah ZN, ker širi pravne meje za zdravstveno odgovornost vlad do svojih vojakov". Dodal je, da je odločitev sodišča izničila argument nizozemske vlade, da so Združeni narodi primarno odgovorni za vojake v mirovnih misijah ZN.

"Kot delodajalec je Nizozemska tudi v okviru ZN odgovorna za zdravstveno oskrbo svojih vojakov po koncu misij," je dejal odvetnik. Sodišče je še odredilo, da ima ministrstvo zdaj tri mesece časa, da se odloči, kakšno vrsto odškodnine bo nekdanji vojak prejel. Z razsodbo je sicer sodišče odprlo možnost drugih tožb.

Julija 1995 je približno 450 nizozemskih modrih čelad varovalo bošnjaško civilno prebivalstvo v t. i. varovanem območju Srebrenice, ko so sile bosanskih Srbov pod poveljstvom generala Ratka Mladića napadle enklavo. Slabo oboroženim nizozemskih vojakom ljudi ni uspelo zaščititi. Temu je sledil genocid več kot 8000 bošnjaških moških in dečkov, kar velja za največji pokol na evropskih tleh po drugi svetovni vojni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pgdpgd
26. 03. 2013 09.46
+16
Če bi nizozemci v Srebrenici delali za kar so bili poklicani,do pokolov ne bi prišlo. Če je vojak po poklicu mora s takimi stvarmi računat,ali je mogoče mislil,da bo generalu malico nosil.Kakšne postravmatske sindrome pa imajo ljudje iz tega območja zaradi njihovega neopravljanja dolžnosti se pa tudi ve. Bo morda kdo od Nizozemske zahteval odškodnino.
mate08
26. 03. 2013 07.48
+14
Evo, zdaj čakam trenutek, ko bo eden od naših "dopustnikov iz Kabula" (beri vojak SV) tožil RS za duševne bolečine iz "misije"!! Preventivno umaknit vse te plačane dopustnike iz sveta in naj probleme rešujejo tisti, ki sojih zakuhali( beri ZDA). Tem dopusntikom pa poiskati konkretno delo, da bodo opravilčili svojo plačo, sredstva namenjene vojski pa namenit gasilcem in civilni zaščiti, ker le ti nekaj naredijo za davkoplačevalce!!!
acim
26. 03. 2013 07.15
-5
Na žalost tusdi na tem portalu se o dogajanjih v Srebrenici objavljajo le enostranski komentarji.a ne glede koliko agrumentirano,z dokazi in resnično napišeš kar ni po volji administratorja ne bo objavljeno.
Dobskibelozapornik
26. 03. 2013 20.44
+3
@acim Kako to misliš "na žalost" ti bi hotel da bi javnost izenačila zločin in žrtev, pač zgodilo se je in ni več vredno o tem govoriti. V osrčju Evrope pred očmi javnosti in celega sveta se je zgodil Genocid iz strani srbskih oboroženih sil nad nedolžnimi neoboroženimi ženami, otroci, dečki najstniki ter starci. Sramotno dejanje vsakega ki misli da lahko to tragedijo lahko prenese na obe strani.
Jimi1
26. 03. 2013 04.30
+20
Vest se je začela oglašati....
BogatunLOL
25. 03. 2013 22.02
+29
Pravilno!!!! Pogrešam pa obtožnico in sojenje v Hagu za njihovega povelnika in politično srenjo. Dobro so vedeli, kaj čaka prebivalstvo.. Generalni sekretar UN po povelniški odgovornosti. MESTU JIM JE V HAGU!!!
puspan
26. 03. 2013 11.33
+3
To je bil in ostaja zlocin proti clovestvu.