Tujina

Nižja bonitetna ocena tudi Belgiji

Bruselj, 26. 11. 2011 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bonitetna agencija Standard & Poor's je Belgiji znižala bonitetno oceno za eno stopnjo, in sicer na AA. Med razlogi navaja zaskrbljenost glede finančnega sektorja in konsolidacije dolga ob počasnejši gospodarski rasti ter politični zastoj.

Bonitetna agencija Standard & Poor's je Belgiji znižala bonitetno oceno za eno stopnjo, in sicer na AA, obeti so negativni. Med razlogi navaja zaskrbljenost glede finančnega sektorja in konsolidacije dolga ob počasnejši gospodarski rasti ter politični zastoj.
Bonitetna agencija Standard & Poor's je Belgiji znižala bonitetno oceno za eno stopnjo, in sicer na AA, obeti so negativni. Med razlogi navaja zaskrbljenost glede finančnega sektorja in konsolidacije dolga ob počasnejši gospodarski rasti ter politični zastoj. FOTO: Reuters

Neuspešni poskusi oblikovanja vlade v Belgiji po mnenju bonitetne agencije ovirajo zmožnost belgijskih oblasti za odziv na morebitne gospodarske pritiske tako v Belgiji kot zunaj nje, so zapisali v S&P.

Belgija je zaradi nezmožnosti dogovora med političnimi predstavniki francosko in flamsko govorečih prebivalcev že 529 dni brez vlade s polnimi pooblastili.
Belgija je zaradi nezmožnosti dogovora med političnimi predstavniki francosko in flamsko govorečih prebivalcev že 529 dni brez vlade s polnimi pooblastili. FOTO: Reuters

Belgija je zaradi nezmožnosti dogovora med političnimi predstavniki francosko in flamsko govorečih prebivalcev že 529 dni brez vlade s polnimi pooblastili. Trenutna ekipa namreč opravlja le tekoče posle.

Belgijski premier Yves Leterme je v odzivu na znižanje bonitetne ocene danes dejal, da se morajo belgijski politiki dogovoriti o novi vladi in o zmanjšanju proračunskega primanjkljaja. Kot je dejal za televizijo RTL, mora Belgija "poslati jasen signal", če je mogoče, še pred odprtjem borz v ponedeljek.

Odločitev S&P o znižanju ocene sicer po besedah Letermeja ni bila "povsem nepričakovana", je pa še ena v vrsti "slabih novic" v času, ko je mandatar za sestavo nove vlade Elio Di Rupo ponudil odstop zaradi zastoja pri pogajanjih o proračunu ter socialno-gospodarskih vprašanjih.

"Ukrepati moramo zdaj," je poudaril Leterme v sporočilu flamsko in francosko govorečim politikom ter izpostavil nujnost, da se dogovor o novi vladi doseže v naslednjih dveh dneh.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odyn
26. 11. 2011 10.13
+4
Moja stara mama me je vedno učila, da se pufov ne splača imeti, ker zanje preveč plačaš.