Tujina

Bersani: Rezultat italijanskih volitev je močan signal Evropi

Rim, 26. 02. 2013 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Najverjetnejši predsednik prihodnje italijanske vlade in vodja levosredinske koalicije Pier Luigi Bersani je napovedal, da njegova koalicija ne bo sklepala zavezništev z nobeno od strank. "Ne bomo se šli diplomacije z enim ali drugim. Predlagali bomo nekatere ključne točke reform," je dejal Bersani.

Potem ko ne levica ne desnica iz volitev nista izšli kot absolutni zmagovalki, italijansko politiko čaka težko oblikovanje koalicije, ki bi omogočilo vladanje. Najverjetnejši predsednik prihodnje italijanske vlade in vodja levosredinske koalicije Pier Luigi Bersani je napovedal, da njegova koalicija ne bo sklepala zavezništev z nobeno od strank, ampak bo odšla pred parlament s seznamom ključnih reform.

Pier Luigi Bersani
Pier Luigi Bersani FOTO: Reuters

V Demokratski stranki, ki kljub temu, da je dobila najvišjo podporo volivcev, ni postala zmagovalka volitev, morajo biti protagonisti sprememb, je dejal Bersani in priznal de facto poraz na volitvah.

"Ne bomo se šli diplomacije z enim ali drugim. Predlagali bomo nekatere ključne točke reform. V parlamentu bomo predstavili reformo institucij, reformo politike, vključno z novim zakonom o strankah, ukrepe za zaščito tistih, ki jih je kriza najbolj prizadela in novo evropsko politiko za ustvarjanje delovnih mest," je naštel Bersani.

Od strank pričakuje, da bodo vsaka zase prevzele odgovornost pred parlamentom in državo. Na novinarsko vprašanje, kako bi poimenoval predlagano vlado in kako dolgo bo živela, je odvrnil, da ne bo navajal poimenovanj niti ugibal o življenjski dobi takšne vlade.

Na rezultat volitev so po njegovem mnenju vplivali kriza, ki je zagotovo motivirala precejšen del javnega mnenja, in ukrepi proti krizi, ki so temeljili zgolj na zategovanju pasu. Dejal je, da je rezultat italijanskih volitev tudi močan signal Evropi.

Volitev se je po podatkih notranjega ministrstva udeležilo dobrih 75 odstotkov volivcev, kar je manj od 81 odstotkov, kolikor jih je na volišča odšlo leta 2008. V Italiji je najmočnejša frakcija v poslanski zbornici deležna bonusa za stabilno večino in tako zasede 340 od skupaj 630 sedežev. V senatu pa za večino potrebuje 158 od 315 sedežev.

Berlusconi: Nove predčasne volitve niso potrebne

Italija potrebuje vlado, nove predčasne volitve pa kljub pat položaju "niso potrebne", pa meni Silvio Berlusconi. Dejal je, da bi si morale vse politične sile vzeti čas in natančno preučiti nastali položaj. Medtem ko nekdanji premier namiguje na veliko koalicijo z Bersanijem, pa se mu sodelovanje z njegovim naslednikom na položaju premierja Montijem ne zdi mogoče. Desnosredinski blok izide slavi kot svoj uspeh.

Predaja oblasti Berlusconiju bi bilo kriminalno dejanje

Vodja gibanja Pet zvezd Beppe Grillo je v svojem blogu napovedal, da bodo ovirali delovanje morebitne koalicije Demokratske stranke in Berlusconijevega Ljudstva svobode. Takšni veliki koaliciji napoveduje sedem, osem mesecev življenja, ki pa bo katastrofalno.

Ponovna predaja oblasti Berlusconiju, ki je pomagal pokopati državo, je po njegovem mnenju kriminalno dejanje proti celotni galaksiji. V njegovem gibanju se bodo zato zavzemali za čimprejšnji odvzem plač in pokojnin tistim, ki so se okoristili na račun krize in ki jim neoperativnost države koristi.

Silvio Berlusconi ima več sedežev v senatu.
Silvio Berlusconi ima več sedežev v senatu. FOTO: Reuters

Rezultati so tesni

Levosredinska koalicija je na predčasnih parlamentarnih volitvah v Italiji dobila tesno večino v poslanski zbornici. Tudi v senatu je Bersanijeva koalicija dobila večino glasov, ni pa ji uspelo zasesti večine sedežev, kažejo rezultati, ki jih je davi objavilo italijansko notranje ministrstvo.

Po preštetju vseh glasov z volitev, ki so potekale v nedeljo in ponedeljek, je Bersanijeva koalicija za poslansko zbornico dobila 29,54 odstotka glasov in tako zasedla 340 sedežev. Tik za njo pa se je uvrstila desna sredina nekdanjega premierja Berlusconija, ki je pobrala 29,18 odstotka glasov, zasedla pa 124 sedežev.

Za senat je Bersanijev blok pobral največ glasov, to je 31,63 odstotka, ne pa tudi večine sedežev. Zasedel jih bo 113, medtem ko jih bo šlo Berlusconijevemu zavezništvu, ki je pobralo 30,72 odstotka glasov, 116. Leva sredina bo morala tako v zgornjem domu parlamenta, od katerega potrditve so odvisni vsi zakoni, poiskati partnerja.

Na tretje mesto v senatu se je presenetljivo uvrstilo protestno gibanje Pet zvezd komika Grilla, ki je pobralo 23,79 odstotka glasov in bo imelo 54 sedežev. Hud udarec pa je na volitvah utrpel odhajajoči tehnični premier Monti, ki je s svojim sredinskim zavezništvom pobral le 9,13 odstotka glasov in tako zasedel le 18 sedežev.

V poslanski zbornici je medtem gibanje Pet zvezd s 25,55 odstotka glasov postalo celo najmočnejša posamična stranka, imelo pa bo 108 poslancev. Montijevo zavezništvo je pobralo 10,56 odstotka glasov in bo imelo 45 poslancev.

Negotovost zagotovo ne pripomore k naporom, da bi v izjemno zadolženi sosednji državi izpeljali ostre reforme, s katerimi bi pripomogli k okrevanju gospodarstva.

Izrazitega zmagovalca volitev v Italiji ni.
Izrazitega zmagovalca volitev v Italiji ni. FOTO: Reuters

Volitve so potekale pod budnim očesom EU

Rezultate volitev v Italiji so budno spremljali tudi v drugih evropskih državah, ki se bojijo, da bi lahko negotovost v tretjem največjem gospodarstvu v evroobmočju znova poglobila dolžniško krizo.

Italija mora po predčasnih volitvah "kakor hitro je mogoče", oblikovati novo vlado in nadaljevati politiko reform, je poudaril nemški zunanji minister Guido Westerwelle. "Politiki v Rimu vedo, da Italija še naprej potrebuje politiko reform in javnofinančne konsolidacije. To ni le v interesu Italije, ampak celotne Evrope. Ko gre za spopad z dolžniško krizo, smo vsi v istem čolnu," je poudaril Westerwelle.

Za hitro oblikovanje trdne italijanske vlade se je zavzel tudi francoski finančni minister Pierre Moscovici.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
26. 02. 2013 22.36
+0
Ne morem verjeti, kako so naši levaki lahko tako neuki/nerazgledani, da Janeza Janšo primerjajo z Berlusconijem, ko pa je še malim otrokom jasno, da imata povsem diametralno nasprotno politiko... Berlusconija bi bilo realno edino primerjati z Jankovićem...pa to.
GetYourFactsRight
27. 02. 2013 07.42
Ja itak... ti pa če si tako uk in razgledan, pa še se pozanimaj, kaj pomeni biti desni ali levi ali sredinski... Ni to samo: Sem s to skupino ljudi / sem z ono skupino ljudi. Je za samo usmeritvijo neka ideologija. Daj mal se o tem pouči no... preden se naprej osramotiš s takimi izjavami.
Shisui
27. 02. 2013 09.32
+1
Desna politika je desna politika. Lopov gor ali dol, Jansa in Berlusconi drzita s kapitalom.
ferencz 1
26. 02. 2013 18.38
+3
Forca makaronarjišpagetarji. morda se bo z vami končala prostozidarkas tvorba EU!
vitof2
26. 02. 2013 17.57
+2
Tudi Italija stopa po poti političnega kaosa in nereda,nam je itak že znan ta kaos.
ferencz 1
26. 02. 2013 17.42
+4
Še kako prav ima! pravo beppo!
Roman Hren
26. 02. 2013 15.58
+18
Sramota je v tem, da taki ljudje sploh lahko kandidirajo! Povezujejo ga s kriminalom, je v preiskavah, on se pa vsem smeje v brk! Za povrh je še za mnoge pravi frajer! Vas to spominja na koga pri nas?
Dante Kersi
26. 02. 2013 15.36
-4
skda da je Berlusconi osamljen od evropskih voditelja u bungi pa stari muski bi rad fukali mlajše punce edini car seksa Berluskoni si ga priušti tu pa je res iskren.. false moralisti su 100 krat veči hinavci od Berluskonija
andrea69
26. 02. 2013 16.40
+11
Ma ti razumeš kaj si napisal?? Kaj je to za en jezik? Razloži nam,prosim. Lahko tudi z google translate..
Netajkun
26. 02. 2013 16.54
+2
rissp
26. 02. 2013 15.12
+4
Objavite še koliko odstotkov sploh ni šlo voliti, koliko jih je oddalo neveljavne glasovnice, ter koliko odstotkov so dobile "nesredinske" (res leve in res desne) stranke.
flamengo
26. 02. 2013 12.49
+0
Hja, rezultati vseh volitev so taki, da ljudje različnih političnih polov in prepričanj morajo sodelovati, ne pa se med sabo okrog prenašati. Bolj kot ti različni ljudje v družbi sodelujejo in se dopolnjujejo namesto, da se sovražijo in onemogočajo, bolj je družba razvita in ljudje boljše živijo. Globlja kot bo kriza, bolj se bo kazala potreba po sodelovanju v različnosti. Tudi pri nas bo slej ko prej tako, drugače ne bomo iz krize.
Nolande
26. 02. 2013 09.20
+25
Teli 'taljanerji so pa še bl zmešani ko mi. Pa ne morš Bunga Bungo spet volit! Pa haloooo
+5
Roman Hren
26. 02. 2013 15.56
+3
Misliš, da bi na naših volitvah bilo kaj drugače? Janša in Janković bi se zagotovo obdržala, pa Pahor in Erjavec tudi!
rissp
26. 02. 2013 09.14
+21
Deja-vu...Kot pri nas. Na volitvah zmaga "leva" stranka (beri turbokapitalistična 1), na koncu pa bo "desna"(beri turbokapitalistična 2) onemogočala,se pritoževala,itd.,itd., dokler ne bo ona na oblasti. Še posebej ker ima takšnega narcisa za predsednika (tudi to kot pri nas)...
andrea69
26. 02. 2013 16.46
+3
.. točno to. Samo, da je pri njih 'nano' (palček, tako mu pravijo)Belrusconi že odstopil konec 2011, ko jim je 'zaglustlo', naš pleško pa še kar vztraja.
LubaGela
26. 02. 2013 07.57
+17
Bunga bunga Ruby za predsednico vlade.