Tujina

'Nismo več le opazovalci. Povzročili smo to, da smo v epruveti, v kateri se dogajajo eksperimenti'

Honolulu, 06. 09. 2016 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavili so do zdaj najbolj obširno in sistematično študijo o segrevanju oceanov. Njene ugotovitve niso spodbudne. "Vsi vemo, da so oceani po vsem planetu. Vsi vemo, da zaradi oceanov dihamo. Kljub temu jih onesnažujemo," je bil oster eden od avtorjev.

Ocean
Ocean FOTO: Thinkstock
Globalno segrevanje škodi oceanom, širi bolezni med živalmi in ljudmi ter ogroža varnost hrane po vsem planetu, so glavne ugotovitve obširnega znanstvenega poročila, ki so ga predstavili na srečanju Mednarodne unije za ohranitev narave (IUCN) na Havajih.

"Vsi vemo, da so oceani po vsem planetu. Vsi vemo, da zaradi oceanov dihamo," je zbrane na srečanju nagovoril generalni direktor IUCN Inger Andersen in dodal,: "in kljub temu onesnažujemo oceane."

Ribica
Ribica FOTO: Thinkstock
Znanstveno poročilo Razlaga segrevanja ocena je po besedah Dana Laffoleyja, enega od avtorjev, najbolj obširna in sistematična študija o segrevanju oceanov. Ena od posledic globalnega segrevanja so tudi drastične spremembe ritma življenja oceanov. "Ocean nas ščiti, posledice tega so množične," pravi Laffoley, ki je med številnimi primeri izpostavil spremembe letnih časov v morjih.

Več kot 25 odstotkov študije je povsem novih podatkov, ki so jih objavili dnevniki od leta 2014, med njimi je tudi študija, da globalno segrevanje vpliva na vremenske vzorce, posledično so nevihte vse pogostejši pojav.

V študiji je tudi dokaz, da segrevanje oceana povzroča bolezni na rastlinah in živalih. Številne bakterije namreč veliko lažje preživijo v toplejših vodah. "Nismo več le opazovalci v sobi. Povzročili smo to, da smo v epruveti, v kateri se dogajajo eksperimenti," opozarja Laffoley.

Koralni greben
Koralni greben FOTO: Thinkstock

Toplejše vode so uničile številne koralne grebene, s tem se je zmanjšalo število vrst rib, ki so z izginotjem grebenov ostale brez svojega življenjskega okolja. Ribe pa za mnoge druge vrste predstavljajo hrano, je še eden od primerov, na katerega opozarjajo v študiji.

Študija opozarja tudi, da se bo treba še bolj zanašati na obnovljive vire energije. "Zmanjšati moramo izpuste toplogrednih plinov. Ni dvoma in vsi vemo, da smo vzrok za segrevanje. Vemo, kakšne so rešitve. Moramo začeti," pravi Carl Gustav Lundin, direktor globalnega morskega in polarnega programa pri IUCN.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

49mf5k0d
06. 09. 2016 13.45
+2
ne le da jih ` kljub temu da brez njih nema dihanja´ onesnažujemo celo veselo probne eksplezije atomskih bomb kot po tekočem traku izvajamo v OCEANIH juhuuuuuuu
ni_mi_vse_eno
06. 09. 2016 11.22
-1
Ravno to je zanivo, da se najbolj in najhitreje segrevajo oceani. Pričakovali bi, da se zaradi velike specifične toplote vode in ogromnih globin oceanov najprej segreva ozračje. Izgleda pa, da se ozračje ohlaja, medtem ko se oceani segrevajo.
Cmrlj3
06. 09. 2016 12.48
+0
zaradi ogromne površine so oceani tisti, ki akumulirajo največ toplote. če je pa pri nas poletje malo hladnejše pa še ne pomeni, da je tako po celem svetu..
ni_mi_vse_eno
06. 09. 2016 22.31
+0
po neki oceni bi oceani potrebovali 800 let vročine, da bi se tako zelo segreli tudi v globine. Pomisli na morje. Zakaj je celo poletje T morja zgolj 25°C, če pa je ozračje 35°C? Zakaj se segrevajo tudi planeti? Poglej ledene ploskve na Marsu pred 40 leti in sedaj?