Tujina

'Nismo prišli sem, da bi poslušali lekcije o tem, kako voditi naše gospodarstvo'

Guadalajara, 19. 06. 2012 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kljub zmagi proevropske stranke na grških volitvah evropski in še posebej svetovni voditelji niso pomirjeni. "Čakamo na Evropo, da nam pove, kakšni so njeni naslednji koraki," je bil jasen predsednik Svetovne banke Robert Zoellick.

Pritisk na države evroobmočja za rešitev krize je vedno večji, in to je bilo čutiti tudi na srečanju G20 v Mehiki. Da je treba nekaj narediti in najti rešitev za 'največjo grožnjo svetovnemu gospodarstvu', so si bili enotni svetovni voditelji. "Čakamo na Evropo, da nam pove, kakšni so njeni naslednji koraki," je dejal predsednik Svetovne banke Robert Zoellic.

Obama in Merklova sta imela predvidenih več srečanj, a sta govorila le na 45-minutnem bilateralnem srečanju, kjer sta se poleg evroobmočja pogovarjala še o Siriji.
Obama in Merklova sta imela predvidenih več srečanj, a sta govorila le na 45-minutnem bilateralnem srečanju, kjer sta se poleg evroobmočja pogovarjala še o Siriji. FOTO: Reuters

Pozornost naj bi bila usmerjena predvsem v nemško kanclerko Angelo Merkel, ki bi morala tudi v svoji državi uvesti določene spremembe. "Če želimo delujočo skupno evropsko valuto, potem potrebujemo določene ukrepe, potrebujemo neke vrste bančno unijo, fiskalne transferje in podobno," je pojasnil britanski premier David Cameron, ki je hkrati dejal, da razume težavo nemške kanclerke, ki se noče zameriti volivcem, a jim mora jasno povedati, da bodo morali za skupen uspeh tudi oni poskrbeti za 'pomoč manj uspešnim', kot je Grčija.

A predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso brani evroobmočje in poudarja, da izzivi niso vezani le na države članice evrskega območja, ampak na ves svet. "Nismo prišli sem, da bi poslušali lekcije o demokraciji in o tem, kako voditi gospodarstvo," je dejal Barroso. Je pa britanski premier Cameron priznal, da je kriza v evroobmočju velika in da se bo vlekla še kar nekaj časa. "Evroobmočje ima pred seboj dolgo in težko pot, ki pa jo bo treba prehoditi, preden se bo izkopal iz problemov," pa je dejal eden od evropskih diplomatov v Mehiki.

Obama pritiska: gospodarska rast in zaposlovanje pomembnejše od varčevalnih ukrepov

Še pred zaključkom vrha G20 so se voditelji skupine najpomembnejših gospodarstev na svetu dogovorili, da je gospodarska rast s povečanim zaposlovanjem pomembnejša od varčevalnih ukrepov. Nobenega dvoma ni, da za formulacijo sklepne izjave, ki jo bodo sprejeli ob koncu vrha, stojijo ZDA s predsednikom Barackom Obamo, ki potrebuje vsakršno pomoč, ki jo lahko dobi, da si zagotovi še drug štiriletni mandat v Beli hiši.

ZDA so torej države G20 uspele prepričati, da je treba poudariti potrebo po gospodarski rasti in zaposlovanju namesto varčevalnih ukrepov, kar zagovarja predvsem nemška kanclerka Angela Merkel. Ta je sicer po srečanju z Obamo še vedno vztrajala, da se mora Grčija, ki sestavlja novo vlado, držati dogovora z mednarodnimi upniki.

Sklepna izjava vrha, ki se zaključuje danes, napoveduje objavo konkretnega akcijskega načrta za več delovnih mest in več rasti ter obenem tudi odgovorno proračunsko porabo, vendar podrobnosti načrta za zdaj ostajajo neznane.

Svetovni voditelji na vrhu G20
Svetovni voditelji na vrhu G20 FOTO: Reuters

Predsednik ZDA Barack Obama v ponedeljek ni napovedal nobene nove finančne pomoči ZDA za boj proti evropski dolžniški krizi, je pa zagotovil, da bo preprečil povišanje davkov in znižanje proračunske porabe, ki čakata ZDA v skladu z zakonom konec letošnjega leta.

Kako mu bo to uspelo, Obama ni razložil. Njegovi demokrati zavračajo podaljšanje davčnih olajšav za premožne Američane, opozicijski republikanci pa so proti povišanju davkov za vse in za zmanjšanje porabe.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v ponedeljek sporočil, da Evropa ne bo sposobna rešiti krize brez osredotočenja na politike, ki spodbujajo gospodarsko rast in zaposlovanje. IMF Evropi priporoča, naj olajša najemanje in odpuščanje delavcev, poenostavi finančne regulacije in olajša selitev delavcev po različnih državah. Če evropske države to storijo, se Evropi po mnenju IMF v naslednjih petih letih obeta gospodarska rast po stopnji 4,5 odstotka.

Ker ZDA zaradi letošnjih volitev niso sposobne pomagati niti same sebi, kaj šele Evropi, so vskočile hitro se razvijajoče države. Rusija, Brazilija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika so napovedale, da bodo uresničile svoje obljube po povečanju sklada IMF za posredovanje v krizah za 430 milijard dolarjev. V zameno pa želijo reforme glede odločanja v IMF.

Več kot polovico denarja bodo sicer prispevale evropske države. Ker je evropska dolžniška kriza v središču pozornosti vrha G20, sta predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pozvala svet k potrpežljivosti. Zagotovila sta, da bo vrh EU konec meseca premaknil Evropo bliže globlji gospodarski in politični integraciji in bo prinesel napredek glede skupnih bančnih pravil. Rezultati morda ne bodo takojšnji, vendar je to nekaj povsem normalnega za demokratičen način odločanja, sta dejala.

Oba sta zbrane ošvrknila, da v G20 niso le demokracije, obenem pa opozorila, da so se težave, s katerimi se danes sooča Evropa, začele v Severni Ameriki. Barroso pa je bil dovolj diplomatski, da ni naravnost obsodil ZDA za krizo, ki izvira iz propadanja finančnih produktov v povezavi z nepremičninskim trgom.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Johnyy Bravo
19. 06. 2012 11.50
+7
Dragi admin!!! Vsakič, ko zbrišeš moj komentar poteptaš osnovno demokratično človekovo pravico!!!
Johnyy Bravo
19. 06. 2012 12.10
+5
Pranje denarja na malo višjem nivoju! Teli židi so pa povsod v vsaki državi na najvišjih položajih karkoli je kaj vredno zlato, diamanti, banke, delniske hiše, medijski prostor, predsedniki svetovnih bank itd. tam je žid. Povsod je žid taglavn! Res je že strašljivo čudno, da imajo vsa pomembna orodja manipulacij in monopola v rokah ŽIDI! Zame je to isti zločin kot takrat, ko so jih nekateri hoteli istrebit! Kdo ve?? Mogoče nam pa zdej vračajo na drugačen prefinjen način...treba je dodat, da so zelo pametni in znajo delat z denarjem in skup držat!
Slo4theist
19. 06. 2012 17.52
-2
Lej če bi se tebi črnogorcu dalo delat,, bi tudi nekaj imel. Ker pa se ti niti v šolo ni dalo hoditi, pa bodi zadovoljen s tem kar maš, ker je že tako preveč za take lenuhe!
Nimivseeno
19. 06. 2012 22.03
+3
"Svobodni ste, da delate to, kar vam ukažemo." Bill Hicks Slo4theist, pridno ukloni hrbet in delaj kar ti rečejo, če ne boš izpolnil zahtev gospodarjev se ti slaba piše.
Himself
19. 06. 2012 10.41
-1
A mi loh en pove zakaj je južna Koreja med TOP20.
Sahib
19. 06. 2012 12.27
+4
Zato, ker je njihovo gospodarstvo 15. na svetovni lestvici, po kupni moči so pa še malo višje. Enostavno!
conkord
19. 06. 2012 10.39
+6
DOK BO AMERIKA EVROPI DIKTIRALA POGOJE ekonomije in bančništva bo evropa razen svetlih izjem na PSU. OČITNO ameriški prst seže tudi k nam saj nam ameriške bonitetne hiše narekujejo ocene kredibilnosti. Ko pa je zda u katastrofalnem minusu pa nič.. TAM tiskarne 24 ur tiskajo sveži denar za trg.Spomnite se pred časom sprejetje proračuna v zda so tulili koliko 10.000 Miljard imajo˘minusa ... Evropa pa nič, bolje bi bilo da bi imeli svoje bonitetne hiše, ki vidijo to v drugi luči.Je pa res , kot je rekel predstavnik iz VATIKANA povsod so tudi lumpi , ki s pridom izkoriščajo državo in bogatijo predsvem na račun drugih. Posameznik pa na kraju dobi itak le 4 plohe in 2kubika zemlje na sebe ,sedaj pa se grebejo ...ZAKAJ.
Slo4theist
19. 06. 2012 17.54
-1
Potem pa se svija zbudi, Samo enkrat v zgovdoini amerike so tiskali nekriti denar, pa se jim je godpodarstvo skoraj sesulo, nekaj takega zaradi česar so kitajsi v strahu, ki pa popolnoma enako počnejo kot amerika 50 let nazaj!
Nimivseeno
19. 06. 2012 22.08
+0
Vsak denar, ki ga danes natisnejo je nekriti denar. Primer je samo QED. Čisti primer tiskanja denarja iz nič, da gre za poplačilo dolga bankam in je prispeval k inflaciji dolarja.
mikkki
19. 06. 2012 09.58
+15
primerjajte javni dolg Grčije in ZDA. In boste videli, kako manipulirajo z ljudmi. Dolg Grčije je atom v morju v primerjavi z ZDA. Poleg tega: a ste vedeli, da je zvezna država ZDA, California, bankrotirala. O tem ne govori nihče. Ko pa je Evropska država na dnu pa se cel svet trese. Dej dej........
nikhrast
19. 06. 2012 16.23
+0
Puf sam ni pomemben, važno je če ga lahko poplačuješ, to je problem Grčije. ZDA pa ima skupno fiskalno politiko, EU je pa nima, vsak vleče in laže po svoje.
Nimivseeno
19. 06. 2012 22.06
+1
ZDA nikoli ne bo plačala svojega dolga in to vedo vsi izobraženi ekonomisti. Primer Mark Faber. ZDA bo propadla, bolj natančno dolar, to vedo vsi, vprašanje je samo kdaj. Sam verjamem, da se bo padec zgodil v roku 10tih let ali prej.
Himself
19. 06. 2012 09.25
+15
HEHEHE kaj ko bi se pogovarjal o revnih državah v Ameriki. Ali kako kitajci delajo na pol zastojn. Kako se v Siriji pobija otroke z ameriškim orožjem. Pa kako v Afriki pobijajo vse povprek z evropskim oržjem. Ter kdaj bo Bonitetna hiša v Ameriki Američanom dala par minusov. Pa Kitajcem naj povejo, da se od njih ne bo več nič kopuvalo dokler se tam ne izboljša režim .... mi kle govorimo o Grčiji ker mi še danes ni jasn kako je loh taka država v minusu. Turizem živi na polno celo leto. Vsi so na izi se jim nikamor v življenju ne modi. Nimajo nekih velikih proizvodn in ...
conkord
19. 06. 2012 10.27
+6
ej a se uprašaš zakaj nemcin francoz nimata krize.. sedaj črpata denar iz grčije in portugalske..ti minusi so narejeni umetno. bonitetne ocene pa so čisti politični fjasko .kakor si komu všeč tako oceno dobiš... kot v šoli.
Himself
19. 06. 2012 10.35
+1
hehe ja v šoli še posebaj v srednji in osnovni :) Ker se učiteljice gledale ostale ocene pol so te pa tako ocenile. To je čista resnica kle je pa isto. Sicer se ne tiče tega članka ampak za zanimivost. Učiteljice se v velikem procentu na podlagi drugih ocen odločajo o uspehu nekaterega učenca. Še posebi pri ustnem delu.
KisloZelje333
19. 06. 2012 10.47
+6
elita jih je izropala, kot pri nas, plačevat bomo mogli pa mi, sej niso normalni, počas bomo vsi zgubili potrpljenje
Slo4theist
19. 06. 2012 17.59
-1
Evropskim orožjem?!? Pa koga spet zavajaš, v kolikor jst vem rusija ni v evropi, 99.8 % orožja v afriki pa je ruskega! Toliko o evropskem orožju. Me pa zanima kakšno evropsko orožje si dol zasledil! ali ti tega v džamiji niso povedal! drugače pa v grčiji je delovnik 6 ur, povprečan plača pa 1600 €, ti je kaj bolj jasno, poleg tega da skoraj nimajo industrije, praktično živijo od turizma. In če gledamo da ima študent plače za šankom 1400€ ti mora biti kmalu jasno kam peljejo stvari!