Tujina

'Nisem želel postati strelovod'

London, 24. 04. 2012 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

James Murdoch je pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje afero prisluškovanja telefonskim pogovorom znanih ljudi, dejal, da je s ključnih položajev v medijskem imperiju odstopil, ker ni želel postati strelovod za škandale, v katere so bili ti mediji vpleteni.

Demonstratorji pred sodiščem zamaskirani v Jamesa in Ruperta Murdocha.
Demonstratorji pred sodiščem zamaskirani v Jamesa in Ruperta Murdocha. FOTO: Reuters
81-letni Rupert Murdoch bo pred komisijo pričal v sredo in četrtek.

"Nisem želel postati strelovod," je ob začetku pričanja dejal 39-letni sin medijskega mogotca Ruperta Murdocha, James Murdoch, ki je februarja odstopil s položaja izvršnega direktorja News International, britanske podružnice medijskega imperija News Corporation. Kmalu zatem je odstopil še s položaja direktorja plačljive televizije BSkyB, ostaja pa v upravnem odboru te družbe. Na vprašanje, kako podrobno je bral tabloid News of the World, ki ga je Rupert Murdoch lani na vrhuncu škandala ukinil, je James odgovoril: "Ne bi rekel, da sem prebral vse, vendar se ga bral od časa do časa."

"News of the World je bil raziskovalni časopis z razkritji in podobno. Ni se ukvarjal samo s slavnimi osebami in opolzkimi govoricami, temveč je razkrival resnične nepravilnosti," je pojasnil. Kot je dejal, je bila odgovornost za etične in pravne dileme v rokah uredniške ekipe. "Uprava ni odločala o tem, kaj bo v časopisu," je dodal.

Časnik News of the World je Rupert Murdoch ukinil, ko je prišlo na dan, da so njegovi novinarji nezakonito vdrli v glasovno pošto več sto znanih osebnosti in žrtev kaznivih dejanj. News International ima po ukinitvi tabloida na Otoku v lasti še časnike Times, Sunday Times in Sun.

Rupert in James Murdoch sta julija lani že pričala pred pristojnim odborom britanskega parlamenta, kjer sta odgovarjala na vprašanja poslancev v zvezi s škandalom. Ustanovitev preiskovalne komisije, ki jo vodi sodnik Brian Leveson, je lani odredil premier David Cameron, njena naloga pa je osvetlitev afere z vdiranjem v telefone in pregled ureditve na področju medijev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.