Tujina

'Nimate nam pravice vsiljevati svojih vrednot'

Tokio, 02. 11. 2010 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V japonskem mestecu Taiji se je zgodil precedens. Predstavniki mestnih oblasti so se sestali s predstavniki okoljevarstvenikov, ki se borijo za prepoved po njihovem mnenju krutega in nedopustnega pobijanja kitov in delfinov.

Poboj delfinov
Poboj delfinov FOTO: Reuters

Mestece Taiji smo lahko videli v filmu Skriti zaliv (The Cove), ki je bil tudi nagrajen z oskarjem. Prikazoval je vsakoletno tradicionalno lovljenje teh morskih sesalcev, ki je za nenavajeno oko povprečnega zahodnjaka precej neusmiljeno. Za razliko od ostalih delov države namreč v tem mestu lov poteka na zelo poseben način. Ribiči cele jate kitov in delfinov preženejo v zaliv z jamo, tam nekatere živali izberejo za prodajo akvarijem, ostale pa pobijejo.

Tokratnega sestanka skoraj ne bi bilo, saj je aktivist za ohranitev teh živali, sicer pa tudi zvezda filma The Cove Ric O'Barry, napovedal bojkot zaradi omejitev, ki so jih oblasti hotele uvesti glede medijskega spremljanja dogodka. Vendar so se predstavniki mesta na koncu vendarle vdali. Gre namreč za prvo sezono po tem, ko je film prejel oskarja, kar pomeni, da je veliko oči uprtih v japonsko mesto.

Sestanek kljub temu ni prinesel nikakršnih rezultatov. Res je sicer, da jih tudi ni bilo pričakovati. "Nimate prav, ko nam vsiljujete svoje vrednote,“ je povedal predsednik mestnega sveta Katsutoši Mihara. Ribiči branijo svoj način lova z argumenti, da gre za več stoletij dolgo tradicijo in da zahodnjaki prav tako ubijajo živali za hrano. Aktivisti pa vztrajajo, da je ubijanje teh živali barbarsko in da je meso delfinov povezano z nevarnimi toksini.

O'Barry je k temu dodal, da ga še bolj kot ribiči motijo trenerji delfinov, ki te sesalce zadržujejo v ujetništvu. Delfini bi morali biti po njegovem mnenju svobodni, ne pa izrabljeni kot cirkuške živali.

Njegove besede so razjezile moderatorja, ki je imel ob sebi pravo falango telesnih stražarjev. Predstavniki mesta so morali zapustiti sestanek, O'Barry pa je moral v spremstvu policije zapustiti mesto.

Mestece Taiji je s svojimi 3500 prebivalci zibelka lova na kite in delfine, tradicije, ki se je razvila pred več stoletji. Lov na te živali je po japonski zakonodaji dovoljen. Lokalni ribiči tako vsako leto ubijejo okrog 2000 delfinov, kar je deset odstotkov celotnega japonskega izkupička kitolova in lova na delfine.

Že pred sestankom se je tako oglasil celo sam vodja kabineta premierja Yošito Sengoku, ki je dejal, da bo sestanek "spodbudil razumevanje“.

Japonci pa niso edini, ki pobijajo delfine. Vsako leto prebivalci Ferskih otokov organizirajo pravi pokol delfinov in to zgolj zaradi posebnega obreda. Preverite kakšnega.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlackNotWhite
03. 11. 2010 16.43
-1
n3yya zakaj bi mogli uničit tradicijo. če so to delali stoletja naj dalje počnejo imajo pravico. kot imaš ti pravico za svojo sranje. ti tut delaš po svoje. pač vsak človek ima pravico da dela po svoje ampak bo vseen plaču na koncu. kot vidim ubijanje domačih živali npr: svinje,kokoši itd. je pa dovoljeno da potem lahk ti uživaš v tem ha? sam je vse narobe z čem se ti ne strinjaš sej te razumem. Mislim da
zimerman
03. 11. 2010 09.51
+1
Očitno je, da nekaterim tukaj nekaj ni najbolj jasno. Ferski otoki pravite. Tam jih lahko človek nekako še razume, saj naj bi bil to njihov "edini način preživetja" brez stradanja, čeprav jaz v to ne verjamem, še manjna pa način kako "koljejo". Zakaj pa tukaj ubijajo kite in delfine? Zato da bi nahranili domačine zagotovo ne, ampak za to, da nahranijo debele mastne riti v finih restavracijah, ki jih obiskujejo ponavadi takšni, ki imajo polno rit vsega. To vi tukaj zagovarjate? Po tem ni nobene potrebe po nadaljni razpravi, ker pač niste na nivoju.
Franc Zabukovec
03. 11. 2010 07.01
sem pravi vegetarianec. jem samo tiste živali ki jedo zelenjavo in pa tiste ki so za svojo rast požrle rastlinojedo žival. sicer pa vse kar mi jemo je živo bitje. po moje je enako umor ko ubiješ prasca al pa ko odsekaš zelnato glavo. raznorazne uši so tud živa bitja, pa me zanima kako se jig "ljubitelji" otresejo. rdeča uš je surovina za šminko - a se vegetarianke šminkajo ? zato raj ne bodite preveč pametni do drugih
misha83
03. 11. 2010 02.50
+1
Kaki egoisti ste eni,da to ne morš verjet..sej ni čudno,da vlada tak kaos na svetu.Tk odnos kot imaš do živali,imaš tudi do ljudi.
suey
03. 11. 2010 00.30
Ko ni sivih celic se dela na "tradiciji"
xShex
02. 11. 2010 21.34
-1
Kite in delfine pobijajo ker je pač to njihova tradicija, tk kot je pri nas tradicionalno da pobijamo purane, piščance, pujse, krave.. Mi jemo to, oni jedo pač kaj drugega.. Mogoče je pa njim grozno, ko mi krave ubijamo pa jih na kavlje obesimo, kožo dol damo, notranje organe poberemo ven potem pa razsekamo pa pospravimo v skrinjo.. Ubijanje res ni humano, je pa način preživetja.. Malo je ljudi, ko bi se zgražali ko vidijo leva ubiti gazelo..
Francek62
02. 11. 2010 20.33
-1
Ha, ha, ha.....tale je najboljša: Hattus 02.11.2010, 16:46 -6 Ne razumem vegetarijancev. Če že imajo tako radi živali, zakaj jim potem pojedo vso hrano? To tudi mene zanima, zakaj jim hrano odžirajo??? ;-)) Namesto, da jim nehate krast semena in solato in krompir rajše minuse talate, ne?
rko
02. 11. 2010 18.56
NIMATE NAM PRAVICE VSILJEVATI SVOJIH VREDNOT - IN PRAV JE TAKO !!!
Tonček Balonček
02. 11. 2010 18.53
-1
Pri nas redimo prašiče in junce, sicer pa pobijamo samo lisice in srne! Imamo p'remalo morja, najraje se žremo med seboj!
fas231
02. 11. 2010 18.48
-1
Drgač pa tud na Ferskih otokih tradicionalno pobijajo delfine ,no ,kva pa na to rečete a ?
fas231
02. 11. 2010 18.44
-1
Pa vi ne razumete,da je to njihova tradicija . Mislm ej Evropa vegetarjanska !!
Ataaufbix
02. 11. 2010 17.28
-1
Sicer pa. Hrana je meso! Vse ostalo je svinjarija, ko jo moramo spraviti dol po grlu, da lažje serjemo.
KRALJgipsy
02. 11. 2010 17.09
bakterija je za zival hrana, zival je za cloveka hrana, clovek pa je za ....?! ..se nadaljuje po smrti;)
gulmor
02. 11. 2010 17.07
+1
Na koncu evolucije, ko bo človek izpraznil morja, bomo ostali samo še ljudje, podgane in virusi.
buba78
02. 11. 2010 17.02
-1
Če je bilo stoletja tako nej tako tudi ostane,nism še vidu da bi cerkev bojkotirali zaradi pedofilskih župnikov........Ena žival je hrana drugi,druge so hrana njej,smo pač na vrhu prehranjevalne verige.........Vi vegiči ste pa res frajerji,kričite stop ubijanju v vaših lepih nike "usnjenih" copatih....če bi vsi jedli zelenjavo,bi imeli več lačnih,saj svet nima toliko obdelovalnih površin..brez da bi gozdove posekali.........
Ataaufbix
02. 11. 2010 16.46
Ne razumem vegetarijancev. Če že imajo tako radi živali, zakaj jim potem pojedo vso hrano?
lesnikovsok
02. 11. 2010 16.27
mi pa pobijamo piščance, krave, prašiče, konje.. in kar nekaj procentov od teh naštetih žvali so ubite na krut način.
n3yya
02. 11. 2010 16.10
BlackNotWhite ti bodi tiho,vsak ima svobodo izražanja mar ne! Kaj jaz nisem človek ker jem meso?? Spet ste glasni... Kakorkoli že,tu se ne gre za hrano,ne za preživetje ampak za interes "človeka",so del čudnih tradicij,tako kot ponekod kjer mučijo ljudi tako tukaj živali in še marsikje drugje. Vse te tradicije bi morali izkoreniniti!
valkirie
02. 11. 2010 15.56
tjk02.11.2010, 15:21 -4 Vsi se borite za življenje živali, ste pa verjetno večinoma vsi za splav, kjer pa gre za življenje človeka. tjk če maš več kt 15 let pol svetujem še mal knjige brat al pa kj podobnga. od kje ti zdj ta glupa? vsak ma pravico se odločt a bo meu otroka al ne pa pika. na žalost smo tko ustvarjeni al pa da ne sxamo... djte no
Ataaufbix
02. 11. 2010 15.38
Enkrat bo treba poskusiti delfinov zrezek, pravijo, da je mehak in okusen kot žrebiček. Ali pa mogoče kitov bograč.