Tujina

Nikolić: V Srebrenici ni bilo genocida

Beograd/Sarajevo, 01. 06. 2012 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbski predsednik Nikolić je izjavil, da se je v Srebrenici zgodil velik zločin, a ni bilo genocida. V BiH so ogorčeni. Nikolićeva izjava je neresnična in žaljiva do preživelih, poudarjajo in dodajajo, da take izjave spodkopavajo verodostojnost Nikolića.

V Srebrenici je umrlo več kot 8000 ljudi.
V Srebrenici je umrlo več kot 8000 ljudi. FOTO: Reuters
Novi srbski predsednik Tomislav Nikolić je izjavil, da v Srebrenici ni bilo genocida. "V Srebrenici ni bilo genocida. V Srebrenici je bil velik zločin, ki so ga zagrešili nekateri pripadniki srbskega naroda, ki jih je treba najti, privesti pred sodišče in kaznovati," je dejal Nikolić v pogovoru za črnogorsko javno televizijo.

Na vprašanje, ali bo sprejel povabilo muftija Muamera Zurkorlića na obisk v Srebrenico in "obsodil genocid", je Nikolić odgovoril, da se to najverjetneje ne bo zgodilo, ker je to storil že njegov predhodnik. "Če je bil predsednik Srbije Boris Tadić v Srebrenici in obsodil zločin, če je skupščina Srbije obsodila zločin v Srbiji, zakaj bi jaz to vprašanje stalno pogreval," je dejal. Dodal je, da je genocid na sodišču težko dokazljiv.

Sile bosanskih Srbov so leta 1995 v Srebrenici pobile več kot 8000 Bošnjakov. Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je pokol označilo za genocid.

Nikolić glede odnosa s svojim nekdanjim strankarskim šefom Vojislavom Šešljem pravi, da vodje Srbske radikalne stranke sploh ne omenja. "On mi je delal krivico in izrekel veliko slabih stvari o meni. Žalil me je, kolikor je mogel, jaz pa sem samo molčal. Vse sem prenašal. Danes sem jaz predsednik Srbije, njegova stranka pa je pod (parlamentarnim) pragom," je še dejal Nikolić.

V BiH so ogorčeni

Predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović je danes ostro obsodil Nikolićevo izjavo, da v Srebrenici ni bilo genocida. "Izjava novoizvoljenega predsednika Srbije Tomislava Nikolića prvi dan uradnega prevzema dolžnosti, da v Srebrenici ni bil storjen genocid nad Bošnjaki, je neresnična in žaljiva za Bošnjake, zlasti za preživele žrtve genocida v Srebrenici," je v sporočilu za javnost poudaril Izetbegović.

Kot je opozoril, takšne izjave resno postavljajo pod vprašaj verodostojnost Nikolićevo javno proevropsko retoriko in izjave, v katerih se zavzema za korektne odnose v regiji in sodelovanje med sosednjimi državami, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Zanikanje genocida, ki ga je potrdilo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ni pot sodelovanja in obnove zaupanja, temveč ravno nasprotno - vir novih nesporazumov. Z izjavami o Vukovarju kot 'srbskem mestu' in eksplicitne trditve, da se v Srebrenici ni zgodil genocid, Nikolić na žalost dokazuje, da se še ni pripravljen soočiti z resnico o dogajanju v bližnji preteklosti," je poudaril Izetbegović.

Nikolić je že minuli teden razburil z izjavami, da spoštuje mednarodno priznane meje Hrvaške, da pa naj se Hrvati ne vračajo v Vukovar, ker je bilo to "srbsko mesto".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni