Tujina

Nikolić ostaja v spopadu s Tadićem

Beograd, 13. 05. 2012 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja SNS Tomislav Nikolić bo sodeloval v drugem krogu predsedniških volitev v Srbiji. Njegova napredna stranka je sicer v več mestih pripravila mirne proteste, saj je prepričana, da so bile volitve prevara.

Tomislav Nikolić bo nadaljeval tekmo s Tadićem.
Tomislav Nikolić bo nadaljeval tekmo s Tadićem. FOTO: Reuters

Pred drugim krogom predsedniških volitev v Srbiji postaja napeto. Zaradi domnevnih nepravilnosti v prvem krogu "supervolitev" (poleg predsedniških so izvedli tudi lokalne in parlamentarne) so danes po Srbiji potekali mirni protesti, ki jih je organizirala SNS. V več mestih, tudi v Beogradu, Šabcu, Novem Sadu, Paraćinu, Nišu in Jagodini, so pripravili protestne vožnje z avtomobili.

Po navedbah SNS se je protestne vožnje v Beogradu udeležilo 1500 vozil, ki so imela oznake stranke in napise, kot so "Ukradli ste tudi moj glas". V drugih mestih se je v protestnih kolonah zbralo sto ali manj vozil. Protestne vožnje so privrženci stranke pripravili tudi v več krajih na severu Kosova. Protestne vožnje naj bi pripravljali tudi v prihodnjih dneh, dokler ne bo vodstvo SNS odločilo drugače, so še sporočili iz stranke.

Vodja SNS Tomislav Nikolić pa je med obiskom Kikinde sporočil, da bo vendarle kandidiral v drugem krogu "supervolitev" 20. maja.

"Tudi če mi ne bi sodelovali na volitvah, bi oni (oblast) razglasili zmago. Izpadlo pa bi, da smo mi destabilizirali Srbijo v času, ko je najhuje," je povedal Nikolić, ki poudarja, da si bodo še naprej prizadevali, da bi ugotovili, ali je šlo v prvem krogu za nepravilnosti.

Nikolić se bo tako v drugem krogu predsedniških volitev pomeril s sedanjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Nikolić je sicer podvomil, da bi se Tadić sploh uvrstil v drugi krog, če bi bilo, kot meni, vse zakonito. Volilni izidi sicer kažejo, da je Tadić v prvem krogu dobil 26,7 odstotka glasov, Nikolić pa mu je tesno za petami s 25,5 odstotka glasov.

Tadić meni, da je cilj SNS s protesti ogroziti legitimnost volitev. Prizori protestov pa bi po njegovem negativno vplivali na pridobivanje zaupanja tujih investitorjev.

Nikolić je v četrtek zahteval razveljavitev nedeljskih volitev, saj naj bi na rezultate vplivala obsežna volilna prevara. Zgodila naj bi se kraja glasov, kar SNS dokazuje z vrečo s 3000 volilnimi lističi, ki naj bi jih našli v smeteh. Srbska volilna komisija je Nikolićevo zahtevo za razveljavitev volitev na vseh ravneh zavrnila z utemeljitvijo, da ni zadostnih dokazov za volilno prevaro.

Na parlamentarnih volitvah 6. maja pa je SNS zmagala z dvema odstotnima točkama prednosti pred Tadićevo Demokratsko stranko. SNS brez močnih zavezniških strank ne more sestaviti koalicije. Sta pa koalicijo že sklenili DS in Socialistična stranka Srbije (SPS) oz. listi okoli njiju, ki sta vladali tudi doslej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matkovanina
14. 05. 2012 09.19
Dokler se Tadič in Nikolič grabsata si je Ivica Dačič naredil kooacijo in radzelil ministrsa mesta..... Kjer se kregata dva......se poznamo pregovor..... SPs bo spet na oblasti....vračajo se akterji sistema SLOBODANA MILOŠEVIČA....
ANTI SFRJ
13. 05. 2012 13.09
-4
Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!! Tomislav Nikolić!!!
walter2
13. 05. 2012 11.01
+2
Vrečo s 3000 volilnimi lističi našli v smeteh,zgodba,ki ne drži vode saj je preveč naivno dejanje.
Feels_good_man
13. 05. 2012 10.12
+2
Tale Nikolić mi deluje totalno mentalno neuravnovešen, ne vem kako ga lahko folk sploh voli
marcone
13. 05. 2012 13.00
+8