Tujina

FOTO in VIDEO: Nikolić: Napad na Vučića odraz slabih odnosov v BiH

Beograd, 12. 07. 2015 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Incident, ki se je zgodil v Srebrenici, ko je skupina napadla srbskega premierja, je komentiral tudi srbski predsednik. "Nihče ne sme ostati ravnodušen ob divjanju, ki je spominjalo na napad na srbske svate leta 1992. Če je potreben izjemen pogum, da se gre na prijateljski obisk, potem se zastavlja vprašanje, kaj je šele sovraštvo," je poudaril Nikolić.

Več videovsebin
  • Posnetek celotnega incidenta
    07:48
    Posnetek celotnega incidenta
  • Iz 24UR: Incident zasenčil poklon žrtvam
    02:40
    Iz 24UR: Incident zasenčil poklon žrtvam
  • Iz 24UR: 20. obletnica genocida v Srebrenici
    03:39
    Iz 24UR: 20. obletnica genocida v Srebrenici
Kdorkoli je organiziral včerajšnji incident na najbolj svetem dogodku in kraju na svetu, je povzročil nepopravljivo škodo tistim, ki so si to najmanj zaslužili - Bošnjakom, največjim žrtvam genocida in drugih oblik zločina ter nepravičnosti, ki se jim dogajajo od leta 1992 do danes. Komentar v Dnevnem Avazu, dnevniku z največjo naklado v BiH

Srbski predsednik Tomislav Nikolić je danes izjavil, da je napad na srbskega premierja Aleksandra Vučića na sobotni osrednji slovesnosti za žrtve genocida v Srebrenici odraz slabih odnosov v BiH. "Poskus linčanja predsednika vlade Srbije je odraz slabih, skoraj sovražnih odnosov v BiH in jasno kaže, kaj si o Srbih kot narodu mislijo posamezni bošnjaški politiki in verski vodje," je izjavil.

Nikolić pravi, da je bil Vučić napaden, ker je predstavljal Srbijo in ker je prišel z roko, iztegnjeno v znak sprave.

"Nihče ne sme ostati ravnodušen ob divjanju, ki je spominjalo na napad na srbske svate leta 1992. Če je potreben izjemen pogum, da se gre na prijateljski obisk, potem se zastavlja vprašanje, kaj je šele sovraštvo," je v sporočilu za javnost zapisal Nikolić, ki je čestital Vučiću za pogum, njegovi varnostni službi pa za vdanost.

Srbski predsednik je še poudaril, da Srbija ne bo spreminjala svojega mnenja do drugih narodov in držav, ki "ostaja prijateljsko, drugi pa se morajo zamisliti nad tem, kar počnejo ali so počeli, ko so med nami ustvarjali prepire 20 let po državljanski vojni".

Vučića in njegovo delegacijo je množica ob obisku spominskega centra v Potočarih pospremila z žvižgi in žaljivkami, nekateri pa so vanje metali plastenke in kamenje. Člani njegove delegacije so zato v naglici zapustili prizorišče in se hitro odpeljali z avtomobili. Srbskega premierja je v glavo zadel kamen. Enega od napadalcev so nato prijeli.

Čeprav nič ne opraviči samega napada na premierja tuje države in celo na spominski slovesnosti, na kateri bi se morali zaradi spoštovanja do žrtev zadržati negativnih izbruhov, pa je treba poudariti, da je veliko ljudi videlo v Aleksandru Vučiću predstavnika nekdanjih sovražnikov. Zadnje dni so namreč mnogi opozarjali na njegovo izjavo iz leta 1995, ko je v srbski skupščini kot predstavnik radikalov dejal, "če ubijete enega Srba, bomo mi sto muslimanov". Včeraj so nekateri protestniki na plakat napisali omenjeno izjavo in z njo želeli opozoriti, da je Vučić sporna oseba.

Vučićeva izjava iz leta 1995.
Vučićeva izjava iz leta 1995. FOTO: Reuters

Sicer pa organizatorji spominske slovesnosti in predstavniki občine Srebrenice pravijo, da napadalci na srbskega premierja niso z njihovega območja ter da prebivalci Srebrenice v napadu niso sodelovali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3