Tujina

Nikolićeva Srbija bo imela vrata na vzhod in zahod

Beograd, 31. 05. 2012 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ustanovni seji srbske skupščine je prisegel novi srbski predsednik Tomislav Nikolić. Želi si, da bi Srbija postala članica EU, hkrati pa je poudaril, da se Beograd nikoli ne bo odrekel Kosovu.

Po prisegi je Nikolić povedal, da si bo prizadeval, da Srbija postane članica EU, obenem pa se nikoli ne namerava odreči Kosovu.
Po prisegi je Nikolić povedal, da si bo prizadeval, da Srbija postane članica EU, obenem pa se nikoli ne namerava odreči Kosovu. FOTO: Reuters

Po volitvah 6. maja se je danes na ustanovni seji sešla srbska skupščina, potrditvi novih poslanskih mandatov pa je sledila še izredna seja, na kateri je prisegel v drugem krogu predsedniških volitev 20. maja izvoljeni Tomislav Nikolić. S tem je Nikolić tudi uradno začel petletni mandat.

Po prisegi je Nikolić povedal, da si bo prizadeval, da Srbija postane članica EU, obenem pa se nikoli ne namerava odreči Kosovu. Poslancem pa je sporočil, da bodo imeli v njem sodelavca, ki jim bo pomagal, če se bodo dejansko borili za boljše življenje državljanov Srbije.

"Dvajset let sem bil v opoziciji in pogosto žrtev nepravičnih napadov, zato se ne bom prenehal boriti, dokler Srbija ne postane pravna in pravična država, v kateri ne bo več prostora za organiziran kriminal in korupcijo," je še povedal novi srbski predsednik, ki je dodal, da si želi nove, drugačne Srbije, "Srbije, ki bo osvobojena strahu pred prihodnostjo, ki bo imela dvoje vrat, na zahod in na vzhod."

Na parlamentarnih volitvah 6. maja, ko so potekale tudi lokalne volitve in prvi krog predsedniških volitev, je največ glasov pobrala Nikolićeva Srbska napredna stranka (SNS), nato pa je tudi sam Nikolić v drugem krogu predsedniških volitev presenetljivo porazil dosedanjega predsednika Borisa Tadića.

Na današnji ustanovni seji 250-članske skupščine so poleg potrditve poslanskih mandatov med drugim tudi izvolili predsednika parlamenta in izbrali člane delovnih teles. Novi parlament se je nato sešel na izredni seji, na kateri je prisegel novoizvoljeni predsednik. Nikolićeva slovesna inavguracija bo sicer 11. junija v predsedniški palači.

Nikolić (levo) in Tadić
Nikolić (levo) in Tadić FOTO: Reuters

V Srbiji si želijo čimprejšnjega oblikovanja nove vlade, o čemer v teh dneh potekajo intenzivni pogovori. Za SNS so se na volitvah 6. maja uvrstili Tadićevi demokrati (DS) in socialisti (SPS), ki so že pred drugim krogom predsedniških volitev dosegli dogovor o sodelovanju. Tadić je pred dnevi izrazil pripravljenost prevzeti premierski položaj, zavrnil pa je možnost oblikovanja koalicije med SNS in DS.

Josipović ni prišel na inavguracijo

Hrvaški predsednik Ivo Josipović se ni udeležil inavguracije, saj je raje službeno odpotoval v Bruselj. Povedal pa je, da bi odšel v Beograd le v primeru, če bi se Nikolić javno odpovedal ideji o veliki Srbiji. Josipovićeve inavguracije se ni udeležil niti takratni srbski predsednik Tadić, saj je tako nasprotoval prisotnosti kosovskega predsednika Fatmira Sejdiuja.

Nikolić je Josipovića na slovesnost povabil, saj je tako želel umiriti razgrete strasti zaradi njegovih izjav o Vukovarju. Več o tem ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Juzni
31. 05. 2012 22.44
+3
n0mistakez
31. 05. 2012 19.35
+13
KOSOVO JE SRBIJA.
kmardra
31. 05. 2012 19.04
+12
Ne morem razumeti tega Josipovića !? Hrvaška je 90-ih naredila genocid na srbskim prebivalstvom in za to je obtožila Miloševića ! Resnica je počasna ali dosegljiva !!
thinkP
31. 05. 2012 17.09
-13
Se to se manjka.. Srbija v EU...
MihaMo?nik
31. 05. 2012 17.00
-10
... ne pozabit,, da je izjavil. da je Slovenija začela vojno v Jugoslaviji in da smo na njihove sinove šli z ostrostrelci. Mislim, da je res reinkarnacija Miloševića! To tudi pokaže marsikaj o narodu, ki si izvoli takega predstavnika!
crnigavran
31. 05. 2012 17.45
+13
kaj takega nihče ne bo pozabil,saj vsi vemo da je to kar navajaš resnica katero je na tvoje presenečenje potrdila med drugimi tudi Slovenska neodvisna komisija pod nadzorom pravosodja. Zločini storjeni ob osamosvojitvi se nikoli ne smejo pozabiti.Lahko pa smo zahvalni Srbiji ker nam je to oprostila in nam pustila naj sami presodimo o svoji vesti in če lahko mirno spimo ob zločinu storjenim nad nedolžnimi in golobradimi vojaki. Mar pozabljate kaj je izjavila ODT Brezigarjeva?,mar bomo sami sebe preganjali in zapirali !!!
glavni Baja
31. 05. 2012 16.57
-4
NIKOLIĆ=pokojni MILOŠEVIĆ ? ? ? ha ha ha
GuerrillaFighter
31. 05. 2012 16.33
+6
Samo da ne prizna drzavnost okopiranega dela Srbije !
Be-Head-Ed
31. 05. 2012 16.48
+2
ON JE BRITANSKI VOHUN IN BO NAREDIL TO KAR MU NAROČI LONDON. s Tadićem sta oba MASONA
GuerrillaFighter
31. 05. 2012 16.53
+0
b77
31. 05. 2012 16.13
-7
NIČ NEPOMAGAJO VRATA ČE VAM JIH NA DRUGI NSTRANI ZAKAJLAJO SAMO SLOVENCI SMO PREHITRO UMAKNILI KAJLO
bozur
31. 05. 2012 16.18
+8