Tujina

FOTO: Posnetek tragičnega trka

New York, 09. 08. 2009 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
35

Ameriški reševalci so po nesreči manjšega letala in helikopterja nad reko Hudson v ZDA, kjer je umrlo devet ljudi, odkrili še dve trupli.

Nad reko Hudson med mestom New York in državo New Jersey sta v soboto okoli poldneva po krajevnem času trčila manjše letalo in turistični helikopter. Župan mesta New York Michael Bloomberg je dejal, da nesreče ni preživel nihče izmed skupaj devetih potnikov letala in helikopterja. Župan je še dejal, da bo preiskava pokazala natančen vzrok nesreče. Poudaril je še, da je več očividcev potrdilo, da naj bi bilo eno izmed kril letala poškodovano. Nesrečo je označil za 'veliko tragedijo'.

Letalska nesreča-3
Letalska nesreča-3 FOTO: Reuters

Na helikopterju znamke Eurocopter podjetja Liberty Tours, ki opravlja prevoze turistov nad Manhattnom in drugimi znamenitostmi, kot sta Kip svobode in Ellis Island, je bilo poleg pilota še pet italijanskih turistov. Na letalu znamke Piper PA 32 pa so bili pilot in še dva potnika, od tega en otrok. Do večera so iz reke potegnili že tri trupla. Danes pa so po dolgotrajnem iskanju odkrili še dve trupli, medtem ko štiri osebe še pogrešajo.

Helikopter je poletel s heliporta na zahodni strani Manhattna. Tam je pilot, ki je helikopter napolnil z gorivom, opazil, da se helikopterju približuje letalo, zato je po radijski zvezi skušal na to opozoriti tako pilota helikopterja kot pilota letala. Kot je dejal policijski komisar New Yorka Ray Kelly, je bilo očitno že prepozno. Letalo, registrirano na podjetje LCA Partnership iz Pensilvanije, je bilo sicer na poti z letališča Teterboro v New Jerseyju v Ocean City prav tako v New Jerseyju.

Helikopter se je razletel na kose

Po besedah očividcev se je letalo zaletelo v helikopter, ki se je razletel na kose, ki so se raztresli nad reko in nad delom obale New Jerseyja, zaradi česar je moralo več ljudi, ki so bili tedaj ob reki, zbežati na varno. Nekatere priče trdijo, da se je letalo približalo helikopterju od zadaj, poleg tega pa naj bi desno krilo letala udarilo ob helikopter. Letalu naj bi odtrgalo krilo in je prav tako strmoglavilo v reko. Del ostankov helikopterja so našli, letala pa v soboto še ne.

Letalska nesreča-2
Letalska nesreča-2 FOTO: Reuters

Ker naj bi helikopter strmoglavil strmo navzdol, obstaja možnost, da je odpovedal rotor helikopterja, še meni eden izmed nekdanjih preiskovalcev Ben Berman. Neki drugi očividec, ki je bil v času nesreče v bližnjem hotelu, je dejal, da je helikopter “padel v globino kot kamen”.

Do nesreče je prišlo nekoliko južneje od kraja, kjer je januarja na reki čudežno pristalo letalo družbe US Airways, potem ko so se mu po vzletu z newyorškega letališča La Guardia v motor zaletele kanadske gosi. Tokrat čudeža ni bilo. Tragedija je ponovno sprožila razprave o varnosti prometa manjših letal in helikopterjev nad mestom. Do višine 1000 čevljev (305 metrov) pilotom ni treba uporabljati natančno določenih prog, če se preveč ne približajo stolpnicam Manhattna.

Nazadnje se je zgodila podobna nesreča nad New Yorkom pred dvema letoma, vendar na srečo žrtev ni bilo.  Pokvaril se je helikopter, ki je začel padati, vendar ga je pilot obvladal in se spustil na reko Hudson ter rešil svojih sedem potnikov. Sicer pa je bila sobotna nesreča najhujša zračna tragedija nad New Yorkom od konca leta 2001, ko je nad predelom Queens strmoglavilo potniško letalo, pri čemer je umrlo 256 ljudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ulikses
10. 08. 2009 12.36
privat.baldrick 09.08.2009, 23:54 -6 Upajmo, da je te neskončno ponavljajoče posthumne krize, ki stereotipno vleče na dominantno vzpostavljanje ideološkega reda po zloglasnem dogodku novega milenijuma konec. Eno je gotovo: alternativa nikoli ne sme postati promiskuitetna. wtf? zakaj posthumne?!?!?
Ulikses
10. 08. 2009 12.33
a ni v to reko pristal un pilot pozimi, ko je rešil celo letalo, ki je imelo za strmoglavit?
privat.baldrick
10. 08. 2009 11.39
Naročiš teorije zaorte, in jo serviraš postfestum, po možnosti iz iste palače. Tako kot sliko plapolajoče zastave na luni, za nas plebejce. Ampak to je že Nikon.
Ramzess
10. 08. 2009 11.13
Čudna nesreča, direkten trk, ljudje, žal med njimi otrok, čeprav nevemo starosti, niso imeli nobene možnosti za preživetje, obveščanje o nevarnosti trka pa je ostalo zgolj pri poskusu, tipično. Kaj neki je tu šlo narobe, ali je kaj drugega za tem. Naj se zadeva razjasni, je bilo žrtev devet ali deset, kot navajajo drugi mediji, zadeva postaja sumljiva, če molčijo o eni žrtvi. "Ker naj bi helikopter strmoglavil strmo navzdol, obstaja možnost, da je odpovedal rotor helikopterja, še meni eden izmed nekdanjih preiskovalcev Ben Berman:" Po takem trku z letalom je to logično, mar ne, ali kaj ni jasno temu preiskovalcu. "Do višine 1000 čevljev (305 metrov) pilotom ni treba uporabljati natančno določenih prog, če se preveč ne približajo stolpnicam Manhattna." Čudna logika, glede na to, da se pri ogledu dogaja prav to, približajo se stolpnicam in drugim objektom. Poleg tega 300 metrov ni skoraj nič, v takem okolju. Sicer to ne opravičuje 'nesreče' in žrtev. "Sicer pa je bila sobotna nesreča najhujša zračna tragedija nad New Yorkom od konca leta 2001, ko je nad predelom Queens strmoglavilo potniško letalo, pri čemer je umrlo 256 ljudi." V čem je logika in smisel takega pisanja, vsaka nesreča, je najhujša nesreča v obdobju od zadnje najhujše nesreče v nekem kraju. Taka čudna logika nič ne omili posledic (sedanje) nesreče.
braindestroyer
10. 08. 2009 10.30
ježek-pijandura
maxxxx
10. 08. 2009 07.32
izjava tedna...ko novinarka reče, da je italjanka odpovedala let s helikopterjem ki je strmoglavil......hahahahahahahahahaha!!
mihcccc
10. 08. 2009 05.16
pa še kao grafiko smo delal za te indijance... dejmo se res mal zamislt... kaj smo slovenci? in kdo smo slovenci??
mihcccc
10. 08. 2009 05.13
sploh nevem zakaj to tko objavljajo zakaj bi se mi mogl tle neki zakomenterat za to p ameriko..... folk drgje umera na stotine(civilisti) zarad njihove vojske tle pa cela panika zarad njihove nesreče... no dejmo še mal polizat ameriško ussrrano rit,,,poglejmo sebe svoje socialne polozaje!!!!
privat.baldrick
10. 08. 2009 00.04
In še, če ameriški senzacionalizem počasi izgublja svoj realni naboj, in ljudje nevtralizitrajo učinek hladnega potvarjanja resničnosti, imajo američani v krvi ne zloglasni dogodek, ampak helij.
privat.baldrick
09. 08. 2009 23.54
Upajmo, da je te neskončno ponavljajoče posthumne krize, ki stereotipno vleče na dominantno vzpostavljanje ideološkega reda po zloglasnem dogodku novega milenijuma konec. Eno je gotovo: alternativa nikoli ne sme postati promiskuitetna.
Vane Dolenc
09. 08. 2009 23.11
"Posnetek tragičnega trka" Kje? Jaz vidim samo (slabo) računalniško animacijo. Na 24ur seveda ne ločite...
podrumb
09. 08. 2009 22.50
Aljaz-z dej razmišli mal.. nek pilot ki je napolnil helihopterju( temu k se je razletu) gorivo je hotu oba udeleženca ( torej helikopter in letalo) opozoriti iz zamlje..kaj ni jasno tle rip
Aljaz-z
09. 08. 2009 22.33
Tam je pilot, ki je helikopter napolnil z gorivom, opazil, da se helikopterju približuje letalo, zato je po radijski zvezi skušal na to opozoriti tako pilota helikopterja kot pilota letala. pa kaki carji ste vi ... :D
vn900
09. 08. 2009 21.59
pa to je neverjetno
jezek_24kur
09. 08. 2009 20.44
Meni se kaj takega ne more zgodit,ker me nobeden ne spravi na avijon,čeprav sem včasih imel željo se malo popeljati z avijonom ali helikopterjem. Raje umrem pod sodom dobrega vina.
JansaTajkun
09. 08. 2009 20.38
I <3 NY in NJ, sam tale hudson river ga pa skos neki serje
brezrizle
09. 08. 2009 17.44
to bi jst prežveu če ni eksplodiral
JustinMartin
09. 08. 2009 15.54
A lahko popravite naslov, zakaj je v nasolvu beseda "že". A vas preseneča, da so našli ŽE štiri trupla? Ja mene ne a ne, če je bilo udeleženih skupaj 9 oseb, torej bodo verjetno našli še 5 trupl in glede na vso tehniko, ki jo premore Amerika, bi bilo verjetno pričakovano, da hitro najejo in ne s tako mero presenečenja da imajo po 24 urah od nesreče šele 4 trupla :(
melee
09. 08. 2009 14.42
new york je pa ja pomemben za slovence, sploh veš koliko slovencev obišče ny? OGROMNO! in nekaterim ta novica ni tako nepomembna, saj se večina slovencev v ny tudi odloči za tak panoramski let s helikopterjem (natančneje - družbe liberty tour, katere helikopter je strmoglavil!)
vn900
09. 08. 2009 14.04