Tujina

Za električne avtomobile nižja cestnina, namesto vinjet se bodo zaračunavali prevoženi kilometri

Bruselj, 31. 05. 2017 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Violeta Bulc, evropska prometna komisarka, je v Bruslju predstavila težko pričakovan sveženj o mobilnosti. Zdajšnje sisteme cestninjenja bi zamenjal sistem, po katerem bi plačevali prevoženo kilometrino. Tovorna vozila brez emisij bi plačevala kar 75 odstotkov manj. Prav tako bodo do 75 odstotkov cestnine oproščeni vozniki električnih avtomobilov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V 10 letih v Evropi nov sistem cestninjenja
    02:38
    Iz 24UR: V 10 letih v Evropi nov sistem cestninjenja
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj bo prinesla uvedba cestninjenja na prevoženi kilometer?
    03:14
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj bo prinesla uvedba cestninjenja na prevoženi kilometer?
Vinjete bi se morale po novem predlogu posloviti do konca leta 2025.
Vinjete bi se morale po novem predlogu posloviti do konca leta 2025. FOTO: POP TV

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je danes predstavila zajeten sveženj za posodobitev cestnega prometa. Ta vključuje predlog zamenjave obstoječih sistemov cestninjenja, ki temeljijo na časovnem dejavniku, s sistemom na podlagi prevožene razdalje. Za tovornjake naj bi bil nov sistem uveden do leta 2023, za avtomobile pa do leta 2027."To je v resnici zelo dolgo obdobje glede na to, kako pospešeno se trenutno razvija različne nove rešitve in digitalizira promet," je ocenila predlagateljica nove ureditve, komisarka Bulčeva.

Podjetja so že napovedala, da se bo v letih 2020-2030 znatno povečalo število povezanih in avtomatiziranih vozil. Temu se morajo prilagoditi tudi sistemi, ki spremljajo cestni promet, je ponazorila izziv.

Predvidena digitalizacija cestninjenja naj bi zagotovila enoten, standardiziran sistem od Portugalske do Finske. "Nič več nalepk po sprednjem avtomobilskem steklu in nič več dolgih čakalnih vrst na cestninskih postajah," je poudarila Bulčeva.

V Bruslju novo ureditev primerjajo s telefoniranjem. Predlagani sistem je namreč po komisarkinih besedah podoben sistemu mobilnih operaterjev: prevoznik bo vzpostavil odnos s ponudnikom storitve in dobil mesečni račun za uporabo evropskih cest.

Pri digitalizaciji cestninjenja bodo upoštevali dosedanje investicije članic in amortizacijsko dobo opreme, je še izpostavila Bulčeva.

Digitalizacija po njenih navedbah na sploh omogoča veliko bolj dinamično zaračunavanje uporabe cestne infrastrukture ob upoštevanju ne samo razdalje, ampak tudi onesnaževanja zraka in cestnih zamaškov.

Z ukrepi želijo zmanjšati onesnaženje in hrup

Električni avtomobil
Električni avtomobil FOTO: Thinkstock

V praksi to pomeni, da bo lahko članica na zelo onesnaženem območju dodatno zaračunavala uporabo infrastrukture, da bi spodbudila bodisi uporabo alternativnih virov energije bodisi vozil, primernejših za razogličenje prometa.

V novem sistemu bodo mogoče tudi posebne spodbude, na primer električni avto bo lahko oproščen do 75 odstotkov cestnine, je ponazorila Bulčeva.

Komisija želi s tem spodbuditi razogličenje in zmanjšati družbenoekonomske stroške prometa, na primer vpliv na zdravje zaradi onesnaženja ali hrupa, pa tudi povečati varnost v cestnem prometu.

Novi sveženj je po prepričanju Bulčeve priložnost tudi za Dars. Komisarka sicer spodbuja vse ponudnike cestninskih storitev, naj se dejavno vključujejo v razvoj cestnoprometnega sistema, ker prihajajo vedno nove izboljšave glede povezanih in avtomatiziranih vozil.

Več pravice za slovenske tovornjakarje

Pomemben del svežnja so tudi predlogi glede urejanja delovnih razmer voznikov tovornjakov s ciljem preprečitve socialnega dumpinga in zagotavljanja enakega plačila za enako delo.

Prvi od dveh ključnih socialnih vidikov svežnja je predlog za izvzetje cestnoprometnega sektorja iz upoštevanja direktive o napotenih delavcih, ki določa, da morajo biti ti za enako delo plačani enako kot delavci države, kamor so napoteni.

V primeru mednarodnih operacij, ki vključujejo natovarjanje in raztovarjanje v različnih državah, bodo tovornjakarji iz direktive izvzeti za delo do treh dni na mesec.

Nemškega voznika, ki bo zgolj dostavil pošiljko čez mejo v Strasbourg, za to ne bo treba plačati po francoskih pravilih. Če pa bo nemški voznik v Francijo dostavljal več kot tri dni na mesec, bo moral biti plačan po francoskih pravilih, je ponazorila komisarka za socialne zadeve Marianne Thyssen.

To pravilo ne bo veljalo za kabotažo - prevozne storitve znotraj članice, ki jih izvaja podjetje s sedežem v drugi članici. V tem primeru morajo biti delavci od prvega dne plačani v skladu s pravili države, kjer izvajajo kabotažo.

Slovenski tovornjakar, ki raztovori v Milanu, ponovno natovori v Milanu in raztovori v Rimu, mora biti za to delo od prvega dne plačan po italijanskih pravilih, je ponazorila komisarka za socialne zadeve.

Drugi socialni vidik se nanaša na čas počitka tovornjakarjev. Komisija ne posega v samo trajanje počitka, temveč na novo določa pogoje zanj. Prepoveduje tedenski počitek v kabini, delodajalec mora vozniku zagotoviti ustrezno nastanitev v hotelu ali počitek doma. Vsaj enkrat na tri tedne mu mora zagotoviti počitek doma.

Kaj to pomeni za slovenskega tovornjakarja? Komisarka izpostavlja, da sveženj predvideva odpravo težav zaradi administrativnih ukrepov, ki nastajajo z nesorazmernimi rešitvami Avstrije, Nemčije in Francije, na katere so opozarjali slovenski deležniki.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc
Evropska komisarka za promet Violeta Bulc FOTO: Miro Majcen

Komisija je zaradi spornih praks proti omenjeni trojici tudi sprožila pravne postopke. Zdaj pa komisarka zatrjuje, da bo po koncu pogajanj o novem svežnju ta težava odpravljena. "Nič več kovčkov, različnih dokumentov v tovornjakih, ponujamo rešitev, ki bo digitalna, izmenjava informacij se dogajala neposredno med administracijami," je pojasnila.

Predlogi komisije po besedah Bulčeve predvidevajo tudi odpravo "nomadskih tovornjakarjev", ki se po več mesecev niso vrnili domov, in slamnatih podjetij. "Spali bodo doma po treh tednih, odpravljamo nomadski transport," je poudarila.

Sveženj naj bi zagotovil okolju prijaznejše ceste, socialno pravičnejši in v prihodnost usmerjeni cestni promet ter izboljšal konkurenčnost. Vključuje osem zakonodajnih predlogov, osredotočen je na cestni promet.

Ta sektor je namreč izjemno pomemben, saj neposredno zaposluje pet milijonov Evropejcev, obenem pa ustvarja skoraj petino izpustov toplogrednih plinov v EU, izpostavljajo v Bruslju.

Komisarka si ne dela utvar: "Pogajanja bodo izjemno zahtevna, tega se zavedamo." A cilj je po njenih besedah zelo jasen: pravična, vključujoča in v prihodnost usmerjena Evropa tudi na področju prometa, ki je zelo pomemben tako za kakovost življenja kot za konkurenčnost podjetij.

Velike ugodnosti za tovorna vozila brez emisij

Novi sveženj po drugi strani predvideva tudi drastično zmanjšanje cestnin za tovorna vozila, ki ne proizvajajo nevarnih emisij. "Vozila brez emisij bodo upravičena do 75 odstotkov cenejših cestnin," predlagajo.  

Pomemben del svežnja naj bi bili tudi predlogi glede urejanja delovnih razmer voznikov tovornjakov s ciljem preprečitve socialnega dumpinga in zagotavljanja enakega plačila za enako delo.

Ministrstvo za infrastrukturo predlogu Bulčeve ne nasprotuje

Na ministrstvu za infrastrukturo predlogu za posodobitev cestnega prometa ne nasprotujejo. Zavzemajo pa se, da bi v primeru spremembe vinjetnega sistema uvedli čim daljše prehodno obdobje, in napovedujejo aktivno sodelovanje v postopku usklajevanja.

Predlog t. i. cestnega paketa bo po predstavitvi Evropske komisije treba najprej podrobno preučiti, je pa trenutno govora o predlogu komisije, ki bo moral še skozi celoten postopek usklajevanja v okviru zakonodajnega postopka sprejema predloga akta, so zapisali na ministrstvu.

"V okviru navedenega postopka bodo seveda možne pripombe držav članic glede predlogov, šele po sprejemu evropske področne zakonodaje pa se bodo začela prehodna obdobja, v katerem bodo morale države članice evropsko zakonodajo oziroma potrjene rešitve ustrezno prenesti v nacionalni pravni red," so pojasnili.

V okviru dosedanjih razprav je Evropska komisija po navedbah ministrstva zagotovila, da bodo v primeru večjih sprememb v okviru spremenjene zakonodaje zagotovili ustrezno dolga prehodna obdobja. Ta bodo po ocenah ministrstva posameznim državam oziroma cestninskim koncesionarjem omogočila, da na stroškovno racionalen način ustrezno prilagodijo svoje obstoječe cestninske sisteme.

Kot so opozorili na ministrstvu, ne gre zanemariti dejstva, da se je v Sloveniji z uvedbo vinjetnega sistema cestninjenja povečala mobilnost in izboljšala prometna varnost, kar z družbenega vidika nista zanemarljiva učinka.

Na področju razvoja cestninskega sistema se je Slovenija sicer že pred časom zavezala, da bo nadaljevala z razvojem sistema, ki bo na sodoben način omogočal elektronsko pobiranje cestnine glede na dejansko prevoženo razdaljo po načelih "uporabnik in onesnaževalec plača", so še navedli na ministrstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (514)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
02. 06. 2017 13.26
+0
BRAVO gospa EU komisarka za promet POŠTENO storjeno, kolikor nucaš avtocesto toliko tudi plačaj -brez izgovorov prosim, katerih je veliko a vendar moramo upoštevati tudi v konstruktivnosti, da smo vsi pred Zakoni enaki upam, da se bo tako tudi dogajalo in da ne bo izjem glede plačevanja ali NEplačevanja cestine in naj velja pravilo za vse večne čase " tolio kolikor prevoziš toliko plačaj" in Lp !
picolin
02. 06. 2017 22.00
+1
jaz se stabo žal ne morem strinjat . prvo kot prvo se morajo podret vse cesninske postaje .drugo ,zagotovit primerne omejitve hitrosti ki spadajo na avtocesto ,ne pa kot sedaj ko maš na vsakih 5 km neko brezvezno omejitev .tretje pa je to da ko bo vse to po evropskem standardu šele potem lahko uvedejo tako cesninjenje . kaj pa se tiče vinjet ki jih imamo sedaj je pa tudi golo skubljenje ljudi ker so zastoji 3x večji vsak dan kakor na reg. cestah .šetrto pa je to da kako morajo napovedovati da bi imela el. vozila 75 pr. popusta od ostalih . no pa smo spet tam ; torej bogati ljudje ki si lahko takoj kupijo el. vozila bodo imeli popust a siromaki ki pa vozimo stare gare pa bomo morali plačevati po vsem takim mnogo mnogo več od bogataša .SEDAJ PA SE MALO VPRAŠATE LJUDJE ČE JE TO PRAVICA .
picolin
01. 06. 2017 19.38
+0
ta baba res nima pojma .baba kot baba. prvo morajo el. postaje nardit drugo zagotovit stalno napetost najmanj 10 kw na eno postajo ,ker ti polnilci za priklop na hišno omrezje imajo od 7 do 9 kw porabe , mogli pa bodo tudi met hitrejše polnjenje večja zmoglivost baterij in spustit cene avomobilov ,ker take cene el. avtov kot so sedaj so vrtoglave in si ne moreš privoščit tazga avta. je pa tudi res to da bodo spet najbolj n a j e b a l siromaki . prvo se naj ceste porihtajo in še in še pol pa naj se misli na el. cesninjenje
guruguru
01. 06. 2017 17.56
+2
Kako pa kaj kaže s hybridi in plug-in? Ker elektrika je še v povojih in ji ni preveč za zaupati... Zgleda ,da tile naši prevrli ministri še niso tako daleč z idejami....
dartford
01. 06. 2017 17.02
+9
Violeta bi prepovedala šoferjem tedenski počitek v kabini tovornjaka. Lahko njej, ko se vsede na avion in je v eni uri doma. Kamion pa potrebuje npr. iz Slovenije v Anglijo več kot en teden da se vrne in voznik mora narediti en tedenski počitek. Seveda ne more v hotel, ker z vlačilcem pred hotelom pač ne moreš parkirat! In še to - če voznik ne spi v kabini, roba ki jo prevaža ni več zavarovana! Violeta naj se za en teden sama vsede v en kamion da ji bodo stvari bolj jasne.
ROSINANT
01. 06. 2017 14.53
+4
Edino Boskarol in Hovkins lahko slutita kaj bo čez 20 let. Vse naprej je pa kiks v znanstveni fantastiki.
ROSINANT
01. 06. 2017 14.51
+6
Tehnologija gre silovito naprej. Pred desetletji nastala znanstvena fantastika je za staro šaro. Skoraj je nemogoče vedeti kam plujemo in nikoli večne bo tako kot je bilo, kot je rekel naš veliki vodja M.K.
hotchilipoper
01. 06. 2017 12.50
+8
Lahko je nakaj nakladat s 16k na mesec
relos
01. 06. 2017 12.19
+10
ha ha dobra ideja..sedaj bomo davkoplačevalci najprej plačali za razvoj sistema, s katerim bomo nato lahko isti davkoplačevalci plačevali več cestnine...
relos
01. 06. 2017 12.17
+1
vedno v ekonomiji obstaja količinski popust...vinjete so najbolj čisto pobiranje cestnine (brez potrebne infrastrukture)...lahko se cena vinjete veže na izpuste ipd.
RealniOptimist
01. 06. 2017 11.06
+9
Plačilo po kilometru je sicer pravo razmišljanje, vendar je to potrebno gledati celostno. V Sloveniji bo to povzročilo selitev prometa na regionalke, ki pa že zdaj so v slabem stanju, zato takšno cestninjenje morda za nas ni OK.
tron3
01. 06. 2017 11.03
+7
Preveč po ognju hodi ta Bulčeva, ji že seka sto na uro. Se vidi, da ni nikoli delala v gospodarski družbi, kako naj neka avtomobilska tovarna spremeni svojo proizvodnjo svojih avtomobilov, ta bo trajalo najmanj 10 let, baterije za električni pogon še tudi niso nardil zadosti zmogljive vse je še v bistvu v razvoju, kje so potem električne črpalke, pa kdo bo tam visel nekaj ur da bo nafilal baterijo itd, neumnost brez primere, tipično za slovenčico, aja oni več slovenka ona je new age zadeve pa to.
Brabus
01. 06. 2017 17.43
+1
Dej,dej, če lahk karoserije avtomobilov menjajo na 3mesce, ni hudič, da ne bi tudi to zmogli.
Chon
01. 06. 2017 10.57
+19
Izdajalka slovenskega naroda! Očitno ima polne žepe Junckerjevega denarja! Slovenija ne sme nikakor pristati na tako svinjarijo. To si lahko privoščijo zahodnoevropske države, kjer imajo delavci in vozniki dovolj visoke plače za plačevanje vsakega kilometra posebaj. Očitno si je Bulčeva napolnila žepe do te mere, da je pozabila kakšno je finančno stanje v Sloveniji. Skratka, vsi ki smo se proti svoji volji primorani redno voziti na daljše razdalje bomo to očitno morali početi po regionalnih cestah, avtoceste pa bodo namenjene elitam, turistom in tovornemu prometu. Denar za plačilo izgradnje avtocest pa smo vseeno prispevali vsi!!! ...pa ne bom zdaj še o kraji denarja, ki je povezana z izgradnjo...
Brabus
01. 06. 2017 17.45
+0
Točno, Trikrat ali štirkrat na leto vožnje , pa kupim vinjeto, pol bom plačal pa po kilometrih. Juhuuu
jzkzfzmz
01. 06. 2017 09.25
+0
Počasi bo treba prava vstaja v Sloveniji, če bo le narod se pravi čas zavedal tega.
yurife
01. 06. 2017 09.29
+6
jzkzfzmz
01. 06. 2017 10.44
yurife
01. 06. 2017 09.08
+23
Spet nova ideja kako siromaka še bolj osiromašit,bogatim pa še bolj napolnit žepe. ženska tebe je treba dat na minimalko, potem si pa kupi električni avto, če si lahko oz. okolju prijazen avto; večina slovencev nima niti za stare kante, o novem avtu pa lahko samo sanjajo, pa tud službenih vozil na račun davkoplačevalcev nimamo vsi; A mislite, da ne bi vsi imeli nove lepe okolju prijazne avtomobile, če bi si jih lahko privoščili? zdaj pa bo revež plačeval večjo cestnino, bogataš pa drobiž???!!
bb5a
01. 06. 2017 08.49
+5
A je ta Bulčeva vidla študijo obremenitve električnega omrežja, če bi vsi avtena štrom mel? Ni a ne, če ne bi vedla da nam razpade omrežje že pri 30% prehoda iz nafte na štrom... Ceneje pa gotovo ne bo...
marston
01. 06. 2017 07.56
+11
vse za to, da bo več denarja od prebivalstva nabrano v javni malhi, iz katere bodo potem pretakali v privat žepe. vse gre le za to, kako iz javnih sredstev pretočit na zasebne račune. cestnina bo vsaj 10 evrov za 100 km. zaračunavali bodo tudi vzporedne ceste, da ne bo izmikanju ac. te bodo prodali kakšnemu prijatelju, da bo več denarja v privat žepih. kamioni, ki edini uničujejo cedte, pa bodo imeli popust, saj so euro6 in ne onesnažujejo. narobe svet...ljudje pa na striženje
picolin
01. 06. 2017 19.32
+2
to je razmišlanje današnega časa. prvo morajo el. postaje nardit drugo zagotovit stalno napetost najmanj 10 kw na eno postajo ,ker ti polnilci za priklop na hišno omrezje imajo od 7 do 9 kw porabe , mogli pa bodo tudi met hitrejše polnjenje večja zmoglivost baterij in spustit cene avomobilov ,ker take cene el. avtov kot so sedaj so vrtoglave in si ne moreš privoščit tazga avta
medika007
31. 05. 2017 22.33
+13
Ma kva je s to babo? Ze zdaj ob konicah na regionalki cakam na usmiljenje kaksnega voznika, da mi ustavi, da sploh lahko kam grem. In spet, revez bo se bolj revez! Pa konec koncev gremo lahko po poti Anglije in iztopimo iz EU. Vse mora biti po merilih EU, samo place pa so balkanske.
luzarf@arcor.de
31. 05. 2017 22.54
+2
luzarf@arcor.de
31. 05. 2017 22.55
+3
ne samo balkanske so place! tudi vinjete so najdrazje! nikjer v Europi ne placas tsko drago binjeto za tako mslo km kot v sloveniji.
picolin
01. 06. 2017 19.34
+2
res je naj še dajo evropske plače pa nižje davke
kokicas
31. 05. 2017 22.26
+8
joj škoda včasih, ker njihovo razmišljanje pride do javnosti in se celo njihove ideje včasih uresničijo. Vinjete in elektronsko cestninjenje za tovorna vozila je najbolj optimalno za naše razmere, ker nekdo mora priti vsak dan iz Štajerske do Ljubljane zaradi posla, jaz včasih iz Ljubljane na primorsk in potem na stajers v enem dnevu, pa če bi to vse zaračunaval posebi, to ni normalno, vinjeta je sedaj za tiste ki smo vsak dan na AC skoraj zastonj,tako pa bi spet udaril po gospodarstvu
Erik Nov
31. 05. 2017 22.06
+4
Prov ni problema mojga dizla ne bom menjal za noben elektricni palicni mesalnik se bomo pac po stranskih cestah vozili in delali vec kilometrov in zato bolj osnazevali
brusilec
31. 05. 2017 22.30
+8
enako so prej nekateri vstrajali na konjih... pa tvoja babica je tudi rekla da ne bo nikoli mela stroja ki meša in trga perilo, je raje šla v potok ribat..
luzarf@arcor.de
31. 05. 2017 22.56
+1
tocno tako jaz jo se nisem nikoli kupil in jo tudi nebom ne.
Hitri78
31. 05. 2017 21.58
+17
Ja super Spet stranske ceste ki so že zdaj v riti pol bodo pa še malo bolj