Tujina

Nič več kajenja v lokalih

Pariz/Berlin, 01. 01. 2008 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novo leto francoskim in nemškim kadilcem ni prineslo nič dobrega. Tudi tam so namreč uvedli strožji protikadilski zakon.

Tudi francoski kadilci bodo lahko kadili le še pred lokali in nič več v njih.
Tudi francoski kadilci bodo lahko kadili le še pred lokali in nič več v njih. FOTO: Reuters

Kadilci v Franciji in 11 od 16 nemških zveznih deželah od prvega dne novega leta ne morejo več prižgati cigarete v gostinskih lokalih.

V Franciji so kajenje v trgovinah, pisarnah in drugih javnih mestih kajenje prepovedali že februarja 2007, zdaj pa se je prepoved razširila tudi na kavarne in bare. Francoske oblasti bodo sicer 24 ur po začetku veljave zakona kadilcem še dovolile kajenje v lokalih v znak tolerantnosti, a ko bo praznikov konec, se bo končalo tudi kajenje v zaprtih prostorih. Tako v Franciji kot v Nemčiji se kadilci ne strinjajo z novim zakonom, saj na pravico do kajenja pogosto povezujejo z napadom na njihovo svobodo.

Samo v Franciji je približno 15 milijonov kadilcev, ki vseskozi nasprotujejo zakonu in trdijo, da je to del francoske kulture. “To je bil trenutek užitka, ko si v kavarnici ob kavi lahko prižgal cigareto. In to so nam zdaj onemogočili,” se pritožuje ena od pariških kadilk, ki si bo morala po novem cigarete prižigati le zunaj na prostem. “Kmalu bo tako kot v ZDA. Še parfuma kmalu ne bomo smeli več nositi,” še tarna kadilka.

Nekateri francoski kadilci prepoved kajenja povezujejo z napadom na svobodo.
Nekateri francoski kadilci prepoved kajenja povezujejo z napadom na svobodo. FOTO: Reuters

Spet drugi pa ne vidijo večje tragike v prepovedi kajenje. “Se bom že navadil. Že nekaj časa smo vedeli, kaj nas čaka,” pravi drugi kadilec. Navkljub nejevolji kadilcev pa ankete kažejo, da večina Francozov prepoved kajenja podpira.

Strožji protikadilski zakon je zadel tudi nemške kadilce, kjer se iznajdljivi lastniki lokalov domišljajo vedno novih načinov za obhod zakona. Enajstim zveznim deželam naj bi v letu 2008 sledilo še ostalih pet. Protikadilski zakoni se v deželah razlikujejo, so pa v osmih deželah, kjer so poostrili zakon, v celoti prepovedali kajenje v lokalih. Najstrožji so ukrepi na Bavarskem, kjer so prepovedali tudi kajenje v pivskih šotorih.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bostjan Petek
01. 01. 2008 21.06
parefin Bejž pol na Hrvaško alpa kamer koli drgam sam da te v naši lepi domovini ne bo ker taki kot si ti samo sramotijo, ter nesnažijo lepo Slovenijo!
Pingven
01. 01. 2008 19.20
vedno ste eni tak čedni glede tega zakona!:D zakaj pa nebi alkohol prepovedali? naredi precej več problemov kot kajenje. nesreče na cestah pod vplivom, nasilje v družinah, nasilje med vrstniki, itd itd. mislim da alkohol naredi precej več škode kot cigareti. ampak če bi se prepovedal bi gospodarstvo prišlo v veliko krizo. sicer mi je pa vseeno mi nič ne manjka če ne kadim v gostilni...
igy5
01. 01. 2008 18.39
cigarete naj nehajo delat pa bo za vse mir in vse dobro
Zatarra
01. 01. 2008 18.29
Že prvi stavek članka je napisan narobe.
parefin@yahoo.com
01. 01. 2008 18.07
Jaz = 100% slovenec in tudi 100% sram svoje narodnosti!
ARON2
01. 01. 2008 18.04
JASNOVIDEC če ti je nerodno da si slovenec pa postani hrvat saj te bodo sprejeli saj ravno takšne p****e potrebujejo kot si ti. Verjetno pa že nemoreš biti čisti Slovenec ampak si kakšna mešana pasma da tako misliš.
DarthRevan
01. 01. 2008 17.41
Važno da se dogaja, pa da so kosti za glodanje ;) Če jih glodamo, mamo manj časa za spremljanje nastajajočih tajkunov, hehe...
xzamiel@hotmail.com
01. 01. 2008 17.29
Nič bat, nič bat. Trenutni zakon bo stal minimalno 3 leta, šele potem ga dejansko možno spremeniti. Ampak potem bodo že videli VSI vse bonuse, ergo, se ga ne bo spremenilo. Boste kadilci pač morali kaditi zunaj/doma, an. Kmalu bo pa spomlad, tako da vas bo to še najmanj motilo ;).
rozlicek@gmail.com
01. 01. 2008 17.15
Proklet Janša, tudi Nemcem in Francozom ukinja najboljšo razvado.
jasnovidec@gmail.com
01. 01. 2008 17.12
Pri nas pa si prizadevajo ukinit obstoječ zakon. Sram me je, da sem Slovenec.