Tujina

Ni denarja, ni novih vlakov

Washington, 24. 06. 2009 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po trčenju dveh vlakov v Washingtonu je na dan prišlo, da je prometni sistem Metro že pred dvema letoma dobil priporočilo, naj posodobi ali pa zamenja nekatere vlake.

Potem ko so uradni viri včeraj govorili o različnem številu smrtnih žrtev pri trčenju dveh vlakov v Washingtonu, je zdaj potrjeno, da je umrlo devet ljudi.

Medtem ko vzrok nesreče še ugotavljajo, pa je na dan prišlo, da je Nacionalni odbor za varnost v prometu (NTSB) že leta 2006 prometni sistem Metro opozoril, da je treba nekatere vlake in vagone zamenjati ali pa vsaj posodobiti. "Tega niso storili in naša priporočila niso bila upoštevana,“ so sporočili z NTSB.

Trčenje vlakov
Trčenje vlakov FOTO: Reuters

Predstavnik Metroja John Catoe je dejal, da bodo kmalu dobili ponudbe za zamenjavo starih vagonov, vendar pa bo trajalo kar nekaj let preden bodo novi vlaki lahko začeli delovati.
Dejal je, da bodo spremembe v sistemu uvedene, če bo to potrebno. "Če avtomobil zadane drug avtomobil z veliko hitrostjo, to pomeni, da bo nastala velika škoda,“ je povedal.

Predstavnica Metroja Lisa Farbstein je dejala, da je vlak, ki je zadel tistega, ki je čakal na postaji, eden najstarejših v njihovem železniškem sistemu in ga uporabljajo že od leta 1976. Dodala je, da seveda potekajo posodobitve vozil, a je problem v stroških. "Nimamo denarja, da bi vse zamenjali,“ je dejala. "Verjamemo, da so ti vlaki, ki jih uporabljamo, varni,“ je zaključila.

V času nesreče je vlak, ki se je zaletel v stoječega, primarno upravljal računalnik. To pomeni, da je delo strojevodje omejeno na odpiranje in zapiranje vrat, mora pa se odzivati tudi na nujne primere. Preiskovalka na NTSB Debbie Hersman je dejala, da je nejasno, ali je bila v nesreči dejansko uporabljena zasilna zavora. Gumb, ki jo aktivira, so sicer našli pritisnjen, a do tega je lahko prišlo tudi po nesreči, a vseeno se zdi najbolj možno, da je strojevodja želel vlak ustaviti.

Washingtonski prometni sistem za vzdrževanje svojih vlakov in avtobusov v obdobju do leta 2020 potrebuje okoli sedem milijard dolarjev. Zamenjati sicer mora tudi tretjino vagonov, med katerimi je nekaj starih tudi več kot 30 let. Recesija v ZDA je sicer povzročila, da je Metro moral sredstva, ki so na razpolago za letos, zmanjšati za 10 odstotkov.

Metro sicer že dolgo časa prosi za denar, s katerim bi lahko povečal varnost sistema. Njegovi upravitelji si trdijo, da bi sredstva morala prispevati tudi zvezna oblast, saj vlaki in avtobusi služijo prestolnici, približno 40 odstotkov potnikov v najbolj prometnih urah pa je zaposlenih v službah pod pristojnostjo zvezne vlade.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.