Slovenija

Nezaupnico zdravstvu izrekel Türk ali kar sami zdravniki?

Ljubljana, 03. 04. 2011 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Je predsednik Türk z odločitvijo, da se operira v Avstriji, izkazal nezaupnico slovenskemu zdravstvu ali so to storili kar sami zdravniki, ki so mu to svetovali, in kdaj bi moral predsednik o svojem zdravju govoriti javno?

V TV klubu oddaje 24UR so danes razpravljali o odločitvi predsednika Danila Türka, da se operira v Avstriji in ne v Sloveniji, čeprav pri operaciji raka na prostati uporabljajo isto metodo – robotsko operacijo. Predsednik po operaciji dobro okreva in bo v prihodnjih dneh že doma, takoj za tem pa že ima predvidene prve aktivnosti.

Svetovalka za javno nastopanje Marta Kos Marko je dejala, da imajo vsi pravico, da se zdravijo kjer koli to želijo, še posebej ko gre za raka. Tudi predsednik države se po njenem mnenju lahko tako odloči. Hkrati opozarja, da nimamo nobene zakonodaje, ki bi predpisovala, kje bi se morali najvišji predstavniki države zdraviti.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je povedala, da se ji bolj zanimivo zdi vprašanje, zakaj so slovenski zdravniki svetovali predsedniku, naj se ne zdravi v Sloveniji. Meni, da predsednik s svojim dejanjem ni pokazal nezaupnico slovenskemu zdravstvu, temveč so to po njenem mnenju storili kar slovenski zdravniki. "Prepričana sem, da ti zdravniki, ki so mu svetovali pot v Innsbruck, zelo dobro poznajo slovenski zdravstveni sistem, in zagotovo so imeli razlog, da se gre zdravit v tujino," je povedala. Strinja se, da je z vidika slovenskega zdravstva ta sporočilna vrednost bolj negativna kot pa pozitivna.

Zdravnik Erik Brecelj z onkološkega instituta se prav tako strinja, da gre za nezaupnico slovenskemu zdravstvu in celotnemu zdravstvenemu sistemu. Pri tem priznava, da verjetno tako visoke stopnje anonimnosti v Sloveniji ne bi imel zagotovljene. Meni, da bi se morali vprašati, kaj to, da se predsednik zdravi v tujini, pomeni za prihodnost slovenskega zdravstva, glede na to, da gre za relativno "enostavne posege".

Sandi Poteko, zdravnik, ki robotske operativne posege opravlja v celjski bolnišnici, pa je dejal, da zdravljenje v Celju ni bolj tvegano. "Pripravili smo se maksimalno in tako zmanjšali možnost kakršnega koli zapleta," pojasnjuje celjski zdravnik.

O zdravju javno govori le ameriški predsednik

Pirc Musarjeva je še dejala, da v Evropi ni države, ki bi od njenega predsednika zahtevala, da preden nastopi funkcijo, razkrije svoje zdravstveno stanje. Tak zakon imajo po njenih besedah le v ZDA. Prepričana je, da je tako prav, saj imajo tudi najvišji politiki pravico do delčka zasebnosti. Sama meni, da je predsednik Türk ravnal popolnoma pravilno. Po njenem mnenju bi bil interes javnosti, da ji državni voditelj razkrije svoje zdravstveno stanje takrat, ko bi se zdravje tako poslabšalo, da bi lahko vplivalo na njegove odločitve, in ko bi bila odsotnost toliko dolga, da bi bi moral na funkcijo vstopiti predsednik državnega zbora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iliški
06. 04. 2011 23.40
Politična elita ,tajkuni .... to vse brez morale.potem ,pa še čitaš kakšne kleti Musarjeva .da te srat.
kr--en
06. 04. 2011 17.07
z1v2e3z4dica, Tonček Balonček in številni drugi: tudi Turk ima pravico, da se operira tam kjer hoče in kjer misli, da bo operiran bolje. Le o zaupanju v naše zdravstvo naj ne govori.
CKKPJ_Milko
05. 04. 2011 11.00
Laksti čevlji, latinski citati in prisiljen nasmeh še ne naredijo človeka še manj pa predsednika. Biti predsednik neke države pač zahteva mnogo več kot samo fotografiranje in pojavlčjanje v javnosti. Še en dokaz več o drugorazrednosti.....
Satch
05. 04. 2011 10.54
Za robotsko operacijo moraš biti primeren - glavni pogoj je lokaliziranost bolezni na prostato. In to je tudi glavni zadržek pri robotskih operacijah, vsaj kakor sem jaz razumel: dokler nisi odprt, kirurg ne ve, kam vse je reč razširjena. In pri robotskih se izve med operacijo manj oz. sorazmerno s kirurgovimi izkušnjami. Torej je tudi ponovitev zapletov po pol leta ali enem letu temu primerno več. Zato pri nas še vedno raje delajo odprte operacije.
Tonček Balonček
05. 04. 2011 03.40
Urologische Universitätsklinik v Innsbrucku vodi prof. dr. Georg Bartsch, ampak verjetno ga ni operiral on. Pri nas so z robotskimi operacijami (sistem da Vinci) prostate (prostatektomijo) začeli lani poleti v Celju, za seboj nimajo niti 100 operacij. Po robotski operaciji je baje manj tveganja za urinsko inkontinenco ter erektilno disfunkcijo.
tux187
04. 04. 2011 23.46
Cudno da se ni odlocil zdravljenja v zda ali pa pri ljubljanskem pacijentarju. Dr. mesko opravlja operacije 3x boljse kot robot. Cudno da mu UKCjevci niso tega svetovali.
Buena Vita
04. 04. 2011 19.45
TURK SE JE BAL V SLOVENSKO BOLNIŠNICO KER IMA PREDOLGJEZIK ZATO JE ŠEL V TUJINO
pkorosec
04. 04. 2011 19.41
ogabno s čim se mediji ukvarjajo. Res podn od podna. V slovenski politiki je tudi rak samo še ena priložnost, da se meša gnojnica.
vikica11
04. 04. 2011 16.42
Tudi zame to ni nezaupnica, če bi bila tako znana osebnost mi ne bi bilo prijetno, da bi vsak moj korak spremljala horda novinarjev in ostalih radovednežev. Bolezen sama po sebi je že tako zoprna,č e pa še nimaš ustreznega miru, je le še bolj zoprno.
Tonček Balonček
04. 04. 2011 15.00
Pa kakšna nezaupnica! A če greš v Cwrn v službo ali študirat na Oxford pa ne gre za nezaupnico naši znanosti in univerzam? A če vozim Mercesa, je to nezaupnica Revozu? Totalna demagogija! >Lotrič pač poje slabše kot Carreras, zakaj bi bilo v zdravstvu kaj drugače!? In en renomiran kirurg pač dela na trgu, naj paciente določijo z žrebom? Potem naj še nogometaše po klubih razdelujo po metodoi naključnega izbora? Me zanima, kaj bo rekli, če bi kasirali samo tolčiko kot zdravniki, ki nikoli ne dajo kakšnega gola in ne ubranijo enajstmetrovk! A mi naj pa v tujini le zahtecamo drugo mnejnje in tja hodimo smučat ali na golf?!
Tonček Balonček
04. 04. 2011 13.39
Privid, da je naše zdravsto najmanj tako dobro, kot v tujini, je smešno! Saj je vse slabše, menda zdravstvo pač ni izjema! Imajo tudi boljše nogometaše in pevce, a zdravniki naj bi bili pa kar na enakem nivoju? Pa saj greš tudi klavir študirat v Zagreb ali na Dunaj, ker so tam pač boljši! V čem je sploh problem? Mazetova ima italjanskega trenerja in ljubimca, pa jo imamo vsi radi, Majdičeva ima Slovaka tako in drugače, a če si greš pa rezat prostato v Avstrijo, si pa izdajalec?
z1v2e3z4dica
04. 04. 2011 11.37
Slovencli zakaj pa vi hodite kupovat v tujino,zakaj hodite na dopust v tujino,zakaj ne kupujete slovenskih izdelkov, zakaj ne gledate samo slovenskih tv programov,zakaj ne poslusate samo slovenskih radijskih postaj?!? A niso nastete stvari dovolj dobre za vas?!? Zbudite se, v Evropi smo!!!
Satch
04. 04. 2011 10.51
Jaz mislim, da je itak šel preko vrste. Jaz hodim na preiskave že 2 meseca, pa še do danes ne vem, ali in kaj mi je. Zadnjih izvidov se mojemu zdravniku ne da pogledati že 10 dni ... Žal nimam poznanstev, da bi šel preko vrste. Kdo torej govori o nezaupnici ? Tisti, ki si ne moremo privoščiti samoplačniškega obiska v Innsbruck-u bomo državi prišparali največ denarja, ker bomo crknili še preden bomo vedeli, kaj nam je. In ti loji zdravniški bi še štrajkali radi !
Realist_
04. 04. 2011 09.58
Pripravili so se maksimalno...a za vse ostale se pa ne pripravijo maksimalno?!
flamengo
04. 04. 2011 09.10
Kaj mi daješ minus, ker če bi se šel Janša zdravit v Insbruck, bi govoril (ti in tvoje vrste človečki) kdo bo to plačal in vsa jajca, ki jih znate v svoji hudobiji in v nesreči drugih. Na romanja gremo zasebno in si jih plačamo sami tako, da se brigaj zase. Primerjava med Bogom v Lurdu in na Brezjah je butasta, ker bi držala samo v primeru, če bi bili isti zdravniki v Celju in Insbrucku. Trap!
Tonček Balonček
04. 04. 2011 09.07
flamengo, ko je šel pa igrati golf na Mavricius, ni bilo nobenega pogroma! A Bled ni dovolj dober zanj?
Tonček Balonček
04. 04. 2011 08.53
Zakaj pa ljudje hodijo na romanja v Lurd in v Rim? A na Brezjah ni dovolj dober Bog?
flamengo
04. 04. 2011 08.49
Kakšen medijski pogrom in linč bi bil nad Janezom Janšo, če bi se kot predsednik vlade šel zdravit v tujino namesto v bolnišnico Maribor! Levaki, vi ste eni dvoličneži!
Tonček Balonček
04. 04. 2011 08.23
Helena Blagne s eje operirala pa v Zagrebu in nihče ne protestira. Če je šel Turk v Avstrijo kot samoplačnik, je to dobro za našo zdravstveno blagajno. Sicer pa tudi nekateri zdravniki hodijo na posege v tujino. Zakaj bi bilo moralno sporno zdravljenje v tujini, igranje golfa pa ne? A v tujino lahko hodimo le delat?
bingo 1
04. 04. 2011 08.16
Zdravstvo bo boljše za vse ko gospodarstvo bode zdravo v lepi deželi in se nezaposlenost postavi na minimum-----bingo x ljubljana---