Tujina

'Ne vidimo pravičnosti, ampak zgolj zaostrovanje'

Firence, 12. 12. 2011 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po večjih italijanskih mestih so stavkali delavci zasebnega sektorja. Po prepričanju treh največjih sindikalnih združenj bo varčevalni paket spet najbolj prizadel delavce in upokojence.

Italijanski premier Mario Monti
Italijanski premier Mario Monti FOTO: Reuters

Italijani so se na poziv največjih treh sindikalnih združenj v državi odpravili na ulice, da bi se uprli varčevalnemu paketu vlade Maria Montija. Vodje sindikatov zahtevajo spremenjen paket ukrepov, ki bo bolj obdavčil premožnejše, pokojninsko reformo pa omilil.

Čeprav se je Montijeva tehnična vlada oklicala za rešiteljico Italije, je zanemarila dogovor s socialnimi partnerji in z zastavljenim varčevalnim paketom najbolj obremenila delavce in upokojence, je ob robu protesta v Rimu dejala vodja CGIL Susanna Camusso. "Ne vidimo niti pravičnosti niti rasti, ampak zgolj zaostrovanje," je dejala Camussova.

Podobno je ocenil vodja sindikalnega združenja CISL Raffaele Bonanni, ki se ne strinja z enako obdavčitvijo tistih, ki imajo zgolj eno nepremičnino, in tistih, ki imajo dve, tri ali še več nepremičnin. Zato od vlade pričakuje, da bo pripravila nov varčevalni paket, ki bo bolj obdavčil bogatejše.

Sindikati niso edini, ki so nezadovoljni z vsebino varčevalnega paketa. Glasovanje proti so že napovedali v Severni ligi in Italiji vrednot, katere predstavniki so se danes pridružili stavkajočim. Napeto pa je tudi v največji dveh parlamentarnih strankah, Demokratski stranki in Ljudstvu svobode.

V Firencah so protestniki kljub dežju zasedli osrednji Trg svobode in vzklikali gesla proti po njihovem mnenju krivičnemu varčevalnemu paketu. Na protestih so se jim pridružili tudi številni politiki.

V Torinu pa je potekala osemurna stavka kovinske industrije, in sicer zaradi uvajanja nove, delavcem manj prijazne kolektivne pogodbe v Fiatovih tovarnah, ki naj bi začela veljati januarja prihodnje leto. Prihodnji ponedeljek bo potekala še splošna osemurna stavka v javnem sektorju.

Za sindikate je najbolj sporna pokojninska reforma, ki zaostruje upokojitvene pogoje. Tako moški kot ženske bodo z letom 2018 v pokoj lahko šli le z dopolnjenimi 66 leti, hkrati pa se zvišuje tudi delovna doba s 40 na 42 let in omejuje usklajevanje pokojnin z inflacijo.

Kaj Italijanom prinaša varčevalni paket?

Varčevalni paket, vreden približno 30 milijard evrov, med drugim zaostruje pogoje upokojevanja, spet uvaja davek na prvo nepremičnino in sredi prihodnjega leta predvideva zvišanje davka na dodano vrednost z 21 na 23 odstotkov.

Doslej sprejeti varčevalni paketi bodo povprečno italijansko gospodinjstvo v prihodnjem triletnem obdobju stali več tisoč evrov. Gospodinjstvom se bodo zvišali tudi stroški za prevoz, saj je vlada že zvišala trošarine na pogonska goriva, in sicer za dobrih osem centov za bencin in za dobrih 11 centov za dizelsko gorivo.

Varčevalni paket bi moral znižati tudi stroške politike. Monti je namreč začrtal znižanje plač poslancev in senatorjev ter drugih izvoljenih politikov na raven povprečja v Evropski uniji. Poslancem bi se s tem povprečni mesečni dohodki znižali s prek 11.000 evrov na nekaj čez 5000 evrov neto. Med italijanskimi parlamentarci je zaradi tega že završalo, češ da premier s tem posega v avtonomnost parlamenta. Ker se ne strinjajo z znižanjem plač, so pripravili dopolnilo varčevalnemu paketu, ki bo ta ukrep odpravil.

Kljub temu vodstvi poslanske zbornice in senata obljubljata, da si bodo politiki v čim krajšem možnem času znižali plače. Državnemu statističnemu uradu so zato naročili, naj pripravi poročilo o plačah njihovih kolegov v Evropi.

Varčevalni paket bodo v poslanski zbornici obravnavali v torek, ko je tudi predvideno potrjevanje paketa, nato pa bo sledila še razprava v senatu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jester1970
12. 12. 2011 18.23
+6
Seveda, poslanci si ne bi zmanjšali plač iz bogatih 11.000 neto na še vedno bogatih 5.000 neto, bodo pa pripravili dopolnilo varčevalnemu krepu, ki bo nižanje poslanskih plač odpravil, bodo pa zato verjetno bolj obdavčiči najnižji sloj, pa trošarine nabil pa kaj vem kaj še. Matr, banda pokvarjena lopovska.