Tujina

Newyorški pravosodni minister želi pooblastila za preiskave policijskih ubojev

New York, 09. 12. 2014 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Newyorški državni tožilec Eric Schneiderman je zaprosil za izvršni ukaz, s katerim bi njegov urad pooblastili za vse preiskave primerov policijskih ubojev, saj lokalnim tožilcem ne gre zaupati. Zadnji odmeven primer posredovanja urada posebnega tožilca je bil v 70. letih prejšnjega stoletja.

Eric Schneiderman
Eric Schneiderman FOTO: Reuters

Newyorški državni tožilec Eric Schneiderman je guvernerja Andrewa Cuoma zaprosil za izvršni ukaz, s katerim bi njegov urad pooblastil za vse preiskave primerov policijskih ubojev, ker, kot kažejo izkušnje, lokalnim tožilcem v teh primerih ne gre zaupati. Protesti zaradi policijskega nasilja pa so se nadaljevali tudi v ponedeljek zvečer.

Najbolj so odmevali v Brooklynu pred športno dvorano Barclays Center, kjer sta se pomerili ekipi NBA Brooklyn Nets in Cleveland Cavaliers. Tekmo sta si ogledala tudi britanska princ in princesa William in Kate, zato medijske pozornosti ni primanjkovalo.

Schneiderman je guvernerja opozoril, da mora primere smrti med policijskim posredovanjem preiskati neodvisni tožilec. Lokalni tožilci vsak dan delajo s policisti, zaradi česar jih težko obtožijo česarkoli.

Zaradi tega bi moral te primere preiskati posebni tožilec in urad pravosodnega ministra države New York se mu zdi primeren prostor. Pravosodni minister zvezne države je voljen politični položaj in Schneidermanovi politični karieri takšna pooblastila ne morejo škoditi.

Zadnji odmeven primer posredovanja urada posebnega tožilca je bil v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je šlo za velik problem policijske korupcije in poskus umora enega redkih poštenih policistov Serpica. Zgodba je ovekovečena v istoimenskem filmu iz leta 1974 z Alom Pacinom v glavni vlogi.

Sicer pa so protestniki po New Yorku nadaljevali svoje hitre diverzantske akcije z zavzemanjem cestnih križišč in pomembnih predelov. Skupine protestnikov pridejo na določen kraj in vzklikajo gesla proti policijskemu nasilju ter se za nekaj minut uležejo na tla. Ko policisti začnejo groziti z aretacijami, organizatorji protest premaknejo naprej.

Mirni protesti

Protest
Protest FOTO: Reuters

V New Yorku, kjer velika porota Staten Islanda pretekli teden ni obtožila belega policista za smrt temnopoltega Erica Garnerja, protesti potekajo gladko in brez divjanja. Drugače je v Kaliforniji, kjer je minuli konec tedna prišlo do spopadov med policijo in protestniki okrog univerze Berkeley. Mirni protesti po newyorškem receptu so v ponedeljek zvečer potekali tudi v Washingtonu.

Predsednik ZDA Barack Obama je v intervjuju za televizijo BET, ki je namenjena predvsem temnopoltim gledalcem, dejal, da razume razočaranje in jezo ljudi. Spomnil je, da je imel tudi sam podobne občutke, ko se je v mladih letih srečeval s policijo, in dejal, da je dobro, da ima širša javnost na voljo videoposnetek smrti Garnerja. Zaradi tega se lahko sproži debata na nacionalni ravni. Obama je proteste pozdravil in jih označil za potrebne, vendar le dokler so mirni in brez nasilja.

Pravosodno ministrstvo ZDA je v ponedeljek zveznim policijskim organom izdalo nova navodila glede rasnega profiliranja. Kaj posebno novega sicer v njih ni. Načeloma policisti od leta 2003 ne smejo upoštevati rase, spola, nacionalnosti ali spolne usmeritve pri preiskavah, po novem pa to velja tudi za primere preiskav nacionalne varnosti.

Vendar pa pravila veljajo le za zvezne policijske agencije in ne lokalne, kot je na primer newyorška policija. Poleg tega so dovoljene izjeme in prepoved rasnega profiliranja ne velja za letališča in druge podobne objekte. Pravosodni minister ZDA Eric Holder je dejal, da to ni odgovor na zadnje proteste, ampak so bila pravila v pripravi že dlje časa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
09. 12. 2014 20.06
Grand jury ali velika porota igra tudi svojo vlogo. Če 12 porotnikov reče da policaj ni kriv, potem ta primer sploh ne more na sodnijo. Pa če je od teh 12 porotnikov nekaj Afro-Američanov, potem lahko vidiš da vse to ni tako ensostavno kot si nekateri predstavljate.
Philips Peja
09. 12. 2014 17.00
necesa ne razumem pri policajih:) ...najprej je majehn otrok v soli ima sosolce...potem gre v srednjo solo ima sosolce..prijatelje ..potem se zaposli na polici..in sosolci tudi samo "drugo delo"..ko pride do protestov....pa policaj je nasprotnik svojega sosolca oz.prijatelja! kaj zaj ??? kdo je tu ..tisti ko je prodal druzbo? delo policije je loviti barabe..ki ogrozajo naso druzbo..ne pa se ukvarjati z ranljivo druzbo! :)
provokatorr
09. 12. 2014 13.15
+1
ameriški policisti nasploh očitno zelo radi uporabljajo pretirana prisilna sreddstva kot po tekočem traku. v nedeljo sem naletel na na oddajo Las Vegas jailhouse, kjer kažejo modele, ki jih pripeljejo v ječo. pa je bil en fajn okajen, pa je policistu med postopkom rekel, da mu ni všeč, da ga gleda tako jezno. in so kljub temu, da je na sebi že imel lisice, ter da je policista napadel samo verbalno, o nanj skočili štrije policisti, ga vrgli na tla, pripeljali voziček, ga zvezali na voziček, mu nadeli masko na glavo, ter ga dali na treznjenje. in to pred kamerami. kako še mora biti, ko ni kamer, verjetno še pade ena s pendrekom po glavi.
Ramzess
09. 12. 2014 11.48
+2
En urad bi pokrival in preiskoval vse primere policajev, ... po čigavem naročilu pa, za koga, kdo bo to nadzoroval.
cc2000_20@hotmail.com
09. 12. 2014 14.05
To je poanta nekdo, ki bi zelel narediti red in si vstvariti ime pravicnika lahko zaprosi governerja za taksna pooblastila, delo mu je tako poenostavljeno saj nima nobene birokraticne ovire. Dela v majhni skupini kjer informacije ne uhajajo imajo pa skoraj neomejena pooblastila. Trenutna situacija izgleda korumpirana s strani nizjih tozilcev on lahko samo popravi to ker stanje je tako ali tako slabo. Seveda pa mora ta oseba pridobiti oz imeti zaupanje guvernerja oziroma mora veljat za zaupanja vredno pravicno osebo. Zaradi takih zakonov, da nekomu lahko damo serifska pooblastila Amerika prosperira pri nas se pa nic ne premakne zaradi birokracije.
me987
09. 12. 2014 09.21
+3
gašenje požara z žlico vode..