Tujina

Newyorški napadalec bi skoraj pobegnil

New York, 05. 05. 2010 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Moški, ki je priznal načrtovanje sobotnega napada v New Yorku, bi skoraj pobegnil iz države. Čeprav je bil na seznamu oseb, ki ne smejo leteti, se mu je uspelo vkrcati na letalo.

Ameriški policisti so v ponedeljek aretirali 30-letnega Faisala Shahzada, ki je priznal, da je pripravil sobotni ponesrečen teroristični napad na Times Squaru v New Yorku. Vendar pa jim je skoraj ušel, čeprav je bilo njegovo ime na seznamu oseb, ki jim je prepovedano leteti.

Shahzad je po aretaciji priznal, da je skušal izvesti napad in da se je terorističnih veščin učil v pakistanski pokrajini Vaziristan, kjer imajo oblast talibani in teroristična mreža Al Kaida. Načrtovana eksplozija plinskih jeklenk in bencina, ki so bile skrite v športnem terencu nissan pathfinder, ni uspela, Shazad pa bi kljub policijskemu nadzoru skorajda pobegnil iz države.

Faisal Shahzad
Faisal Shahzad FOTO: Reuters

Njegovo ime so v ponedeljek popoldne dali na seznam oseb, povezanih s terorizmom, ki jim je prepovedano leteti. Kljub temu je lahko kupil vozovnico za Dubaj pri družbi Emirates in se vkrcal na letalo. Osebje družbe Emirates naj namreč ne bi posodobilo seznama oseb, za katere velja prepoved letenja. Ko so seznam potnikov dobili v roke ameriški imigracijski agenti, so poklicali FBI, ki je na letalo poslal agente, da so Shahzada aretirali.

Američani so tako našli novo luknjo v lastnem varnostnem sistemu in zdaj ugotavljajo, da bi bilo pametno, da bi sezname potnikov namesto letalskih družb preverjali pooblaščeni zvezni agenti.

Shahzad pri aretaciji ni delal težav in po besedah pravosodnega ministra ZDA Erica Holderja je začel nemudoma sodelovati s preiskovalci. Zaradi tega ga v torek tudi niso pripeljali pred sodnika, saj so nadaljevali z zaslišanji.

Trdi, da je deloval sam

Po ponesrečenem napadu na Times Squar.
Po ponesrečenem napadu na Times Squar. FOTO: Reuters

Doslej je znano le to, da je priznal poskus napada, trdi pa, da je deloval sam. Odgovornost za napad so sicer prevzeli pakistanski talibani, Shahzad pa se je šele februarja vrnil s petmesečnega obiska v domačem Pakistanu.

Priznal je, da je pred tremi tedni od 19-letnega dekleta v Connecticutu za 1300 dolarjev kupil avtomobil in izdelal bombo, vse skupaj pa zapeljal na Times Square. Bombe ni razneslo, na dim v avtomobilu, ki je nastal po ponesrečeni detonaciji, pa sta oblasti opozorila ulična prodajalca.

Preiskovalci so na motorju avtomobila našli serijsko številko, prišli do lastnice, ki je povedala, da je avto pred tedni prodala neznancu. Imela pa je njegovo številko mobilnega telefona in tako so ga našli. V ponedeljek je bil pod policijskim nadzorom, a se je nekako izmuznil in prišel do letališča.

Pakistanske oblasti so medtem sporočile, da so aretirali več osumljencev v povezavi s ponesrečenim napadom, česar sicer FBI v torek zvečer še ni potrdil. Shahzad naj bi bil sin upokojenega visokega častnika pakistanskih zračnih sil in je leta 2001 na univerzi v Bridgeportu v zvezni državi Connecticut diplomiral iz računalništva, leta 2005 pa je naredil magisterij iz poslovne uprave.

Leta 2004 naj bi v Sheltonu, prav tako v Connecticutu, kupil hišo, ki mu jo je banka naslednje leto zasegla. Do maja leta 2006 naj bi delal kot finančni analitik za podjetje v Connecticutu, je poročen in ima dva otroka. Rojen je bil v Pakistanu, a ima ameriško državljanstvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gespatij1
05. 05. 2010 18.34
ocena resnicnosti nekga clanka je mnogo lazja ce pogledate referenco "stvarnika" neke novice. V primeru da je vir "novice" Reuters, A.P., STA in podobne "agencije" je moznost da bi bila novica resnicna minimalna...to so le zgodbice ki jih pišejo za zabavo in ustvarjanje miselnosti pri ljudeh....
White_Penguin
05. 05. 2010 13.48
zgodbica za lahko nioc
Sweet_Cocaine
05. 05. 2010 13.40
To je zgodba za ovce. Ce bi ta tip res to naredil, bi avto tja parkiral 10 min. pred vzletom letala, karto pa bi ze imel v zepu. Tak da, ko bi oni "opazli" dim, bi tip za odletel. Pol to njegovo urjenje v Pakistanu, zakaj je te potreboval urjenje, ce ni znal nic naredit, par plinskih jeklenk in 2 kanistra bencina je zlozil v avto in je za to potreboval urjenje ???
hilevel
05. 05. 2010 10.46
ameriško državljanstvo? računalničar, magisterij, finančni analitik?!... Mora bit kr brihta. Celo taka, da mu je še poleg tega in druzini blo tako dolgčas, da si je moral še tak čuden hobi izbrat.
piki_jakob
05. 05. 2010 10.08
je dubu tip en waterboarding, pa je takoj začel sodelovat s preiskovalci
siFBI
05. 05. 2010 09.36
Tale zgodba se mi zdi preveč filmska, da bi bila resnična. Tu so zopet scenari napisali FBI. Seveda bi radi opravičevali vojno proti talibanom in vse tiste bajne miliarde dolarjev, ki jih porabijo. To ni bil napad.