Tujina

Newyorška bolnišnica v London pripravljena dostaviti eksperimentalno zdravilo za Charlieja Garda

London, 07. 07. 2017 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz newyorške bolnišnice so sporočili, da so pripravljeni v britansko bolnišnico, kjer zdravijo Charlieja Garda, poslati eksperimentalno zdravilo zanj, zdravnikom pa navodila za njegovo uporabo. Če bodo pravne ovire odpravljene, so pripravljeni malega Charlieja sprejeti tja tudi na zdravljenje.

Pediatrična bolnišnica v "Velikem jabolku" je pripravljena na zdravljenje sprejeti 11-mesečnega Charlieja Garda, ki trpi za redko gensko boleznijo. Kot alternativni predlog so ponudili, da eksperimentalno zdravilo zanj v londonsko pediatrično kliniko Great Ormond Street (GOS) kar dostavijo. Mali Charlie ima sindrom izločanja mitohondrijske DNA, za katerim trpi le 16 otrok na svetu. Londonski zdravniki zato trdijo, da ga je potrebno odklopiti iz aparatov, ki ga ohranjajo pri življenju, saj se njegovo zdravstveno stanje naj ne bi več izboljšalo.

Eksperimentalno zdravilo iz ZDA bi za malega Charlieja in njegove starše pomenilo žarek upanja.
Eksperimentalno zdravilo iz ZDA bi za malega Charlieja in njegove starše pomenilo žarek upanja. FOTO: AP

V izjavi ameriške bolnišnice so zapisali še, "da so 11-mesečnega dečka Charlieja Garda pripravljeni sprejeti in oceniti njegovo zdravstveno stanje, če bo zanj mogoče urediti varen prevoz do njihove zdravstvene ustanove v New Yorku ter pod pogojema, da bodo pravne ovire urejene, FDA (Food and Drug Administration) pa bo izdala urgentno potrdilo za uporabo poskusnega zdravila." Kot alternativni plan so dodali še, da lahko zdravilo po odobritvi FDA, v londonsko bolnišnico Great Ormond Street, kjer Charlieja trenutno zdravijo, tudi dostavijo. Zdravnikom in osebju bi ob tem posredovali tudi vsa potrebna navodila za zdravljenje, če bi se za to odločili.

Charliejeva starša, Chris Gard in Connie Yates, bijeta z zdravniki pediatrične bolnišnice Great Ormond Street dolgotrajno pravno bitko, saj slednji trdijo, da zdravilo Charlieju ne bo pomagalo. A žarek upanja je na sodišču ponudil ameriški pediatrični specialist, ki je povedal, da ob uporabi omenjenega eksperimentalnega zdravila obstaja "zelo majhna možnost", da se stanje Charliejevih možgan dejansko izboljša. Vsa udeležena sodišča so sicer razsodila v prid pediatrični bolnišnici Great Ormond Street in tamkajšnjim pediatričnim strokovnjakom.

Gospa Yates je na britanski televizijski oddaji Dobro jutro Britanija dejala, da je čakanje na Charliejevo smrt zanjo "živi pekel". "Nisva slaba starša, ves čas sva ob njem in se mu nenehno posvečava. Ni v bolečinah in ne trpi, lahko vam obljubim, da ne bi mogla samo sedeti in gledati svojega sina v bolečinah in trpljenju," je še dodala.

Sicer je po poročanju Sky News to zadnja novost v odmevnem primeru Charlieja Garda, odkar sta ameriški predsednik Donald Trump in papež Frančišek javno ponudila svojo pomoč in molitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vox populi
08. 07. 2017 11.39
+1
Kaj pa preostalih milijoni otrok, ki zbolijo za rakom, otroško paralizo, in še in še. Njim ni pomoči?
paxvobiscum
07. 07. 2017 17.50
Če ves ta pomp in šov malčku reši življenje, je vredno. Če pa starša zgolj jahata val internet instant senzacije, je pa to katastrofa.
sloZebra
07. 07. 2017 19.08
Starsa jahata val internet senzacije? Starsa bosta poizkusila resiti otroka, njiju ne zanima nobena senzacija.
murkecc
07. 07. 2017 17.11
Pravne ovire??
Ramzess
07. 07. 2017 16.58
+2
Navodila ne bodo dovolj, nekaj bodo zapletli, še strokovnjaka bi morali poslati zraven.
Apostol1
07. 07. 2017 16.19
+0
V takem primeru biti starš je res travmatično druge primerne besede ne najdem in če rečem upam da bo zdravnikom uspelo v isti sapi pomislim da bi bilo res najbolje to kar pravijo zdravniki da ga bi odklopili iz aparatur in pustili da umre. Res nismo bogovi za tole presodit samo vseeno se pa nagibam bolj k opciji odklopa aparatur ,mislim da bi to starši lažje preživeli kot pa če bi se zgodilo da bi imeli otroka ,ki bi vse življenje potreboval negovalno pomoč.
son?ece5
07. 07. 2017 17.14
-2
A se ti sploh zavedaš, kako zelo si sebičen?Ppomisli na starše, ki že leta skrbijo z ljubeznijo za svoje zelo , zelo bolne otroke, pa kljub vsej nemoči in nebogljenosti, ti otroci živijo in se jim starši v nobenem pogledu ne odpovejo. A ti veš, da so ti otroci včasih pravo bogastvo. Pomisli, kako bo s teboj ko boš star in morda nebogljen, potreben pomoči drugega.
stand van piesangs
07. 07. 2017 17.44
+1
Kdo je tu sebičen? Kakšen starš pa si, če imaš opcijo odločitve, da otroku privoščiš trplenje posledično tudi sebi??? V tem primeru, če bo kaj uspešnega bo otrok vegetiral ali pa bil umsko in fizično prizadet...in kdo je tu sebičen???
vzdev
07. 07. 2017 18.02
+1
@sončece5, ja res starši skrbijo za njega. Kaj pa ko starši umrejo? Potem ga pa spravijo v nek dom. Pa nima ob sebi več nobene osebe, ki bi skrbela za njega.