Tujina

Newyorčane razburjajo ptice, ki ogrožajo lete

New York, 27. 04. 2012 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na newyorškem letališču JFK sta se pred kratkim zgodila še dva incidenta, ko je jata ptic priletela v motorje letal. Zvezna senatorka Kirsten Gillibrand je zato predlagala zakon, ki bi olajšal odstranjevanje ptic v okolici ameriških letališč.

Newyorška zvezna senatorka Kirsten Gillibrand je predlagala zakon, ki bi olajšal odstranjevanje ptic v okolici ameriških letališč, potem ko sta se pred kratkim zgodila dva nova incidenta, ko je jata ptic priletela v motorje letal pri letališču JFK v New Yorku.

Vprašanje naletavanja ptic v letala je bilo zelo aktualno januarja leta 2009, ko je pilot družbe US Airways Chelsey Sullenberger mojstrsko pristal na reki Hudson. Letalo je po vzletu z letališča La Guardia trčilo ob jato kanadskih gosi in odpovedala sta mu oba motorja.

Nekaj časa je bil potem s ptiči mir, vendar pa je zaradi ptic v motorju pred tednom dni moralo na JFK zasilno pristati letalo družbe Delta, v torek pa na manjšem krajevnem letališču tudi letalo družbe JetBlue. Oba incidenta sta se končala brez žrtev.

Kanadske gosi najbolj razburjajo New York.
Kanadske gosi najbolj razburjajo New York. FOTO: Reuters

Zaradi očitne nevarnosti je vse več pozivov, da se ptice odstrani iz bližine letališč na vse mogoče načine. Obenem pa dvigajo glas zaščitniki živali, ki pravijo, da se vseh ptic pač nikoli ne bo dalo odstraniti. V New Yorku najbolj razburjajo kanadske gosi, ki imajo naravno zavetišče v zalivu Jamajke nedaleč od JFK.

Gre za "nezakonite priseljenke", ki jih New York večinoma ne mara. Ne le da so nevarne za letala, ampak tudi obilno gnojijo mestne površine s svojimi iztrebki. Ministrstvo za kmetijstvo ZDA jih sicer po pogodbi z mestom že odstranjuje na različne načine. Včasih jih pobijajo s plinom, včasih s strelnim orožjem, drugič pa jim prebarvajo jajca z oljem, da zadušijo neizvaljene mladiče.

Gillibrandova sedaj predlaga, da bi jih poskušali povsem odstraniti poleti, ko se golijo in ne morejo leteti. Nad takšnim množičnim pokolom pa so ogorčeni zaščitniki živali, ki jih je v New Yorku več kot zaščitnikov pravic ljudi. Predlagajo alternativne rešitve, kot je izboljšanje radarjev za odkrivanje ptičjih jat in razvoj posebnih svetlobnih signalov za letala, ki bi šli pticam dovolj na živce, da bi jih odstranili iz bližine letal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
27. 04. 2012 18.13
+1
trcenje letal pri vzletu ali doletu so na dnevnem redu,ki povzroca veliki glavobol za letalske druzbe in potencialno ogroza varnost letalskega prometa,glej,miracle on Hudson,Jan.15 2009,v kateri je samo sposobnost pilota (Sully )ki je preprecila katastrofo ....
Ramzess
27. 04. 2012 12.35
+1
Kaj pa če bi razmislili o kakšnih zaščitnih mrežah za motorje, ...glede na to, kako so odprti, ni čudno, da še kaj večjega potegnejo vase, žal tudi človeka, čeprav redko.
skydrol7
27. 04. 2012 17.54
+2
zascitna mreza ali kaka druga naprava za motorje je nemogoca in nevarna ideja ker bi preprecilo neomejeni pritisk zraka na pritisne kompresorje motorja in bi oviralo pravilne funkcije ..... je pa tudi moznost napake teh naprav v slucaju trcenja z pticami..
kero
27. 04. 2012 10.57
+17
Z vsemi se popolnoma strinjam. BrozJosip še posebej s tvojim komentarjem. Mi ljudje smo tisti, ki smo vsiljivci v zraku. In če se imamo za inteligentna bitja bi morali mi najti rešitev s katero bi se prilagodili naravi. Žal dostikrat delamo nasprotno. Se pa potem čudimo, da se nam narava maščuje. Saj se še bo.
ietsspesiaals
27. 04. 2012 10.38
+10
mene pa bl letala ki ogrožajo ptice
Hanzy23
27. 04. 2012 09.50
+33
Tipični američani... Vse kar jim ni všeč je treba pobit...
skydrol7
27. 04. 2012 17.59
+2
to ni samo ameriski problem to se dogaja okoli vseh aerodromov na vseh celinah,edini nacin za zavarovanje zivljenj potnikov je kontrola pticev v obmocju letalisca...
CRNALUKNJA
27. 04. 2012 09.41
+27
Kdo že tisočletja leti,gosi ali pa letala?????????????? zdaj pa je treba vse gosi in druge ptice pobiti zaradi človeških nenaravnih dejanj!!!!!!!!!!!!! Oh homosapijens,kako dolgo še boš careval temu svetu???
skydrol7
27. 04. 2012 18.02
-1