Tujina

New York v strahu pred popolno nevihto

New York, 27. 10. 2012 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napovedi lokalnih oblasti mejijo na katastrofalne, župan New Yorka pa pravi, da pred nevihto Sandy ni razloga za paniko. Strokovnjaki opozarjajo na nevarnost nastanka neurja nepredvidljivih posledic, ko se bo tropsko vreme z Atlantika udarilo s hladno fronto.

Sandy bo vzhodno obalo ZDA najverjetneje obiskal v torek.
Sandy bo vzhodno obalo ZDA najverjetneje obiskal v torek. FOTO: Reuters

Ali bo orkan Sandy izpolnil napovedi o tem, da bi se lahko uvrstil med največje orkane, ki so treščili ob kopno ZDA, zaradi česar so mu že nadeli vzdevek "Frankenstorm".

Strokovnjaki še ne morejo podati natančnega odgovora na to vprašanje, pa tudi računalniški modeli vremenoslovcev še niso znali napovedati točnega kraja prihoda nevihte na kopno. Vsekakor pa naj bi bilo to nekje v razponu od države Delaware na jugu do države New York na severu, časovno pa ga je pričakovati od ponedeljka zvečer do srede zjutraj, najverjetneje pa v torek.

Razni strokovnjaki napovedujejo, da bo prišlo do tako imenovane "popolne nevihte", kot je bila tista ob obali Nove Anglije leta 1991, o kateri je bil posnet tudi ribiški film z Georgem Clooneyjem v glavni vlogi. Drugi spet svarijo, da bo lahko še huje kot leta 1938, ko je orkan z imenom "Long Island Express" opustošil območje Nove Anglije. Umrlo je skoraj 800 ljudi.

Vse napovedi lokalnih oblasti mejijo na katastrofalne, čeprav newyorški župan Michael Bloomberg obenem poudarja, da ni nobenega razloga za paniko. Kljub temu je načrt za morebitno evakuacijo obalnih delov mesta, kot so plaža Coney Island v Brooklynu, jug Manhattna in drugi deli, pripravljen.

Mesto je vsem gradbenikom od sobote naprej za nedoločen čas ukazalo prekinitev vseh del na zunanjih delih zgradb, prebivalce pa oblasti opozarjajo, naj se pripravijo na možnost izpadov elektrike, poplav, nalivov, močnega vetra in prometne zmešnjave. Nevihtna plima lahko doseže do dva metra visoko, kar pomeni, da bi lahko poplavilo sistem podzemne železnice.

Podobni ukrepi veljajo za obalna območja držav Delaware, New Jersey in severno od New Yorka vse do države Maine. Obalna območja New Jerseyja okrog Atlantic Cityja so že začeli evakuirati, v New Yorku pa lahko morebitni podoben ukaz za odhod na varno doleti okoli 370.000 ljudi.

Obstaja tudi nevarnost nastanka neurja nepredvidljivih posledic, ko se bo tropsko vreme z Atlantika udarilo s hladno fronto, ki prihaja iz Kanade in osrednjega dela ZDA proti vzhodu. V Ohiu, Pensilvaniji in Zahodni Virginiji zato pričakujejo tudi močne snežne padavine.

Posledice, ki jih je orkan Sandy pustil v Santiagu na Kubi.
Posledice, ki jih je orkan Sandy pustil v Santiagu na Kubi. FOTO: Reuters

Nevarni "politični" izstrelki

Neurje vpliva tudi na sklepni del predsedniške kampanje v ZDA. Kandidati morajo spreminjati načrte za politična zborovanja, spremembe pa so tudi precej banalne. Ponekod so oblasti ukazale, da morajo ljudje s travnikov odstraniti oglasne table z imeni kandidatov, ki se lahko v močnem vetru spremenijo v nevarne izstrelke.

Tropska nevihta je bila v petek zvečer nedaleč od atlantske obale Floride in in Južne Karoline in se je počasi pomikala proti vzhodu. Po četrtkovem pustošenju Kube, Jamajke in Haitija z orkanskimi vetrov hitrosti 185 kilometrov na uro (umrlo je 21 ljudi), se je Sandy spravila na Bahame, vendar se je njen veter malce unesel in je postala tropska nevihta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

benecanka
27. 10. 2012 18.37
+4
Tejle nevihti Frankenstorm ne bo uspelo tisto kar so si tisti, ki so jo ustvarili z njo zamislili doseči!!! Zahvala gre ljudjem, ki jim kljub vsemu kar se dogaja po svetu še vedno ni vseeno!!! Vem, da na njej delaju tudi ljudje iz Slovenije in HVALA!!! Rešili boste ogromno nedložnih življenj.
Ramzess
27. 10. 2012 17.05
+0
Tista banalna zahteva je res banalna, a ostali material ne more biti nevaren, ali kaj.
Ramzess
27. 10. 2012 17.03
+0
O tem so nekako teorizirali v filmu, ...
VolkBrenin
27. 10. 2012 13.35
-2
nakladajo...glejte , nevihta bo.... In spreglejte, "pravo nevihto "...ki pa ni vremenska
problem?
27. 10. 2012 13.34
+2
Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla na koncu pa kot vedno spet ne bo nič
blaue-augen
27. 10. 2012 13.12
-1
zdaj če bi imeli američani haarp kot nekateri trdite.. bi ta orkan odpravili
benecanka
27. 10. 2012 18.38
+4
Haarp je za vse sploh kriv....pa ljudje prebudite se prosim....
olyca
27. 10. 2012 12.33
+5
Da ne bodo Ameri zopet rekli da so za nevihto krivi ALKAJDA in privrženci.
macro
27. 10. 2012 12.17
+5
Boste potem novi film posneli pa to je to.
Ramzess
27. 10. 2012 17.04
+3