Tujina

New York Times odločno podprl Obamo

New York, 28. 10. 2012 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Časnik New York Times je javno podprl Obamo in ob tem izpostavil njegove uspehe – od preprečitve velike gospodarske depresije do zdravstvene reforme in konca vojne v Iraku. V ZDA je sicer običajno, da se vodilni časniki opredelijo, koga podpirajo.

Vplivni ameriški časnik New York Times je v sobotnem uvodniku, objavljenem na spletnih straneh, podprl ponovno izvolitev sedanjega ameriškega predsednika Baracka Obama na volitvah 6. novembra.

Obama ima podporo New York Timesa.
Obama ima podporo New York Timesa. FOTO: Reuters

Časnik opozarja, da je Obami uspelo ustaviti velikanski padec gospodarstva, do katerega je prišlo leta 2008, in da ekonomija počasi okreva. Lahko pa bi državo zajela nova recesija, če bi uvedli napačne politike. Opozarja na "ideološki napad desnice" in na "nestabilne regije" v ZDA, kar bi lahko "eksplodiralo v popolno katastrofo". Kritizirajo napad republikancev na zdravstveno reformo iz leta 2010 in na pravice žensk.

V New York Timesu menijo celo, da so republikanci ogrozili tudi volilno pravico. Mitt Romney pa je po mnenju uredništva časnika glasnik te politike in "ultra konservativnih sil", ki nadzorujejo republikansko stranko in ki bi ZDA vrnile za 30 let nazaj.

V ZDA je običajno, da se vodilni časniki pred ključnimi volitvami opredelijo, koga podpirajo. Pred dvema dnevoma je na primer drugi newyorški časnik New York Post jasno podprl Romneyja.

Volilna tekma za predsednika ZDA je sicer glede na javnomnenjske raziskave zelo tesna. Dober teden pred volitvami je rezultat nemogoče napovedati. Demokrati sicer menijo, da je matematika elektorskih glasov na strani Obame, a republikanci na drugi strani navijajo, da je Romney dobil zagon in da bo v samem finišu premagal sedanjega predsednika.

Trenutno ima Obama udobno vodstvo v zveznih državah, ki imajo skupaj 237 elektorskih glasov. Romney pa ima udobno večino v državah, ki imajo skupaj 191 elektorskih glasov. Na koncu bo zmagal tisti, ki bo zbral najmanj 270 od skupno 538 elektorskih glasov.

Glavno "bojišče" zdaj predstavlja še devet zveznih držav, kjer javnomnenjske raziskave kažejo na zelo tesen rezultat in bo treba počakati na končne izide.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 10. 2012 21.01
+0
Mediji plešejo kot zgoraj žvižgajo, itak.
nikhrast
28. 10. 2012 16.15
-1
Saj vsak cajteng podpira enega ali drugega, to se vedno dogaj pro volitvah, vsi demo kaki je neki cajteng usmerjen. Post podpira Romneya, Times pa Obamo, to smo tudi vedeli.
Tonček Balonček
28. 10. 2012 14.25
-1
Bo treba tudi v ZDA uravnotežiti medije, ne le pri nas! Sem slišal, da gre KArba v New York Times, Roswita Pesek pa na RaAdio Ognjišče!
ni_mi_vse_eno
28. 10. 2012 13.34
+5
Kdo financira Obamo? $3.5m Fred Eychaner An Obama bundler and Chicago media mogul. $3.5m James H. Simons President of Euclidean Capital and Board Chair of Renaissance Technologies Corp., a hedge fund company. $3.0m Jeffrey Katzenberg Chief executive of Dreamworks Animation. $2.0m United Association of Journeymen & Apprentices of the Pipe Fitting Industry Trade union. $2.0m Irwin Jacobs Founder of chipmaker Qualcomm and former M.I.T. professor. $2.0m Jon Stryker Gay right activist and founder of the Arcus Foundation. $2.0m Steve Mostyn Texas trial lawyer. $2.0m Anne Cox Chambers Part owner of Cox Enterprises, the media conglomerate. $1.5m Ann Wyckoff Seattle philanthropist. $1.2m National Air Traffic Controllers Association PAC PAC of the air traffic controllers union. Medijski konglomerat prispeva 2 miljona dolarjev, da bo nepristransko poročal o zmagi Obame. :) Živela medijska neodvisnost. :)
lolipoly
28. 10. 2012 23.38
-4
In kaj ima stem veze, kdo koga financira? Saj to ni nobena skrivnost . Vsak financira tistega v katerega verjame, da je sposoben izvrsiti kar obljublja in stoji za istim pricipom.
Infadel_no1
29. 10. 2012 09.15
-3
In sedaj si zadovoljil svoj ego ker si napisal nekaj kar marsikaterega boli K. V ameriki je financiraje kampanje javnega značaja, za razliko pri nas, ko na kup poberejo ves nakraden denar in kandidirajo za predsednika! Tako je najlažje oprati zadeve, po vrhu pa se jim š vrne v njiovem vladanju s pomočjo podkupin, korupcije in podmazovanja!
ni_mi_vse_eno
29. 10. 2012 20.21
-1
Seveda, zadovoljil sem se. Zakaj te tako zanima moje zadovoljevanje :D :D :D
JurijGrmMlajsi
28. 10. 2012 13.20
+8
nightfly Čre izbiraš med dvema slabima, in se odločiš ostati po strani, še nisi apolitičen. Takšno razmišljanje tudi privede do tega, da vsak ki pokritzira JJ dobi oznako ''levak''. A je po tvoje taka "ali-ali" logika edini alternativa apolitčnosti? Če je temu tako, me sploh ne preseneča, saj ste taki zapisani lažnim dihotomijam. "korajžo in moralno držo" ima tisti, ki s epostavi za nekaj v kar verjjame, tudi če je to nepipularno, ne izbere večinsko mnenje.
BASILEIA RHOMAION
28. 10. 2012 12.55
+2
Katerega kandidata pa vi 24ur podpirate?? XDhehe
JurijGrmMlajsi
28. 10. 2012 12.39
+1
Neodvisni mediji....ameriška posbnost!