Tujina

New York druge Benetke?

New York, 03. 03. 2009 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vse več prebivalcev New Yorka zaradi vedno višjih cen zapušča mesto. Ponavlja se torej zgodba Benetk, kjer so domačini že skoraj izumrla vrsta.

Zaradi vedno dražjega življenja se številni Newyorčani selijo iz mesta. Kot je pokazala najnovejša raziskava ameriškega Centra za prihodnost urbanih središč, se je samo leta 2006 iz mesta odselilo 150.000 ljudi, pripadnikov srednjega razreda, številka pa naj bi se iz leta v leto višala.

Življenje v New Yorku je postalo tako drago, da se številni selijo v druga ameriška mesta. Bodo kmalu ostali le še turisti?
Življenje v New Yorku je postalo tako drago, da se številni selijo v druga ameriška mesta. Bodo kmalu ostali le še turisti? FOTO: Reuters

Zaradi pogostega odpuščanja, astronomsko visokih najemnin in visokih stroškov šolanja se številni prebivalci New Yorka odločajo za novo življenje v bližnjih in daljnjih mestih. Največkrat se preselijo v Houston, Atlanto in Philadelphio. Med takšnimi je tudi Nereida Garcia, tajnica, ki jo je usoda prisilila, da se izseli iz Velikega jabolka. Dolga leta je živela v New Yorku, kjer je imela najeto enosobno stanovanje, a zaradi recesije je ostala brez službe in zato se seli k staršem na Florido. “Obupana sem. Nočem zapustiti New Yorka. To je moj dom. Tu je moje srce. Zelo mi je težko,” pripoveduje Nereida.

Težava je v tem, da je življenje več kot dvakrat dražje, kot je sicer nacionalno povprečje. Mesečne najemnine so v povprečju za 53 odstotkov višje kot v drugem najdražjem ameriškem mestu San Franciscu. Strokovnjaki so zaradi bega prebivalstva zaskrbljeni. “Če se bo ta tempo nadaljeval, bo v New Yorku kriza, saj je srednji razred izredno pomemben za prihodnost mesta. V globalni ekonomiji so največja prednost New Yorka njegovi ljudje,” opozarja direktor Centra za prihodnost urbanih središč Jonathan Bowles. Frank Sinatra je imel prav, ko je pel Če ti ne uspe tukaj, ti nikjer ne bo, še dodaja Bowles. “In danes uspeva vedno manj ljudem,” pravi.

Ena od takšnih, ki vztrajajo, je Amy Hargreaves. Priznava, da je težko, še posebej če si želiš ustvariti družino. “Če imaš srečo, živiš v takšnem okolišu, kjer so dobre javne šole. Če te sreče nimaš, si obsojen na zasebno šolo, ki pa stane več kot najemnina za stanovanje,” pojasnjuje. A nekateri vztrajajo do konca. “Če si pravi Newyorčan, potem boš preživel,” pravi ena od Newyorčank, a številni drugi ne čakajo, da bi izvedeli.

Kaj pa kriminal?

New York in njegovi (preostali) prebivalci pa se soočajo s še eno težavo. Kriminalom. Ob recesiji, odpuščanjih in propadlih podjetjih se namreč številni bojijo porasta kriminala. Bojijo se, da bi Veliko jabolko postalo mesto kriminala, kakršen sloves je nekoč že imelo. Vedno pogostejši so veliki naslovi v rumenih medijih 15-letnik ustreljen v Bronxu zaradi grafitov ali Ženska ustreljena sredi Brooklyna, kar ustvarja še več strahu med ljudmi.

Vendar strokovnjaki svarijo pred paniko. “Podobna situacija je bila že po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Ekonomija je pešala, pojavljale so se napovedi, da se bo stopnja kriminala povečala, a se ni,” pravi profesor Dennis C. Smith z newyorške univerze. Ravno nasprotno, kriminal se je v zadnjih sedmih letih znižal za 30 odstotkov. Leta 2007 pa so imeli celo najnižjo stopnjo kriminala, odkar vodijo evidenco. Tudi prva dva meseca letošnjega leta kažeta na zmanjšanje števila umorov. Do 25. februarja je nasilne smrti umrlo 55 ljudi, lani v istem obdobju pa 66, vendar kriminologi opozarjajo, da to ni pravi pokazatelj, saj gre za prekratko časovno obdobje.

Ljudje imajo napačno predstavo, da se je stopnja kriminala v mestu zmanjšala zaradi ugodne gospodarske klime. A poskušam jim dopovedati, da je ravno obratno. Ker je manj kriminala, je tudi gospodarstvo napredovalo,” pravi profesor Smith.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanZiska
04. 03. 2009 07.47
Tonček pusti ti štajerce, dvigujejo povprečni IQ v MOLu.
inna@volja.net
03. 03. 2009 19.55
NOVI PREBIVALCI NY SO ALBANCI ! IN TUDI PRAV JE TAKO !
gobo
03. 03. 2009 18.39
pojdite v new delhy
damirg@email.si
03. 03. 2009 17.55
a ti marko si nek america lover? new york ni center sveta.
marko.peser@gmail.com
03. 03. 2009 17.42
moro ne pisat bedarij ker to sploh ni res, črnci so v ZDA že od nekdaj in večinoma velja da živijo v centrih mest medtem ko belci poseljujejo predmestja, arabcev je pa zanemarljivo malo proti mehičanom
marko.peser@gmail.com
03. 03. 2009 17.11
srecnii, new york city je ogromno mesto tako po prebivalstvu kot po površini zato ima skoraj vsak del new york-a svoj standard glede plač, najemnim in nepremičnin koliko imaš plačo je odvisno od poklica, za entry-level jobs ne rabiš nobene šole in to so večinoma zelo slabo plačana dela, to so razni varnostniki, skladiščniki ipd. tam nekje cca 20k -30k letno, s tem da moraš od te plače odštet cca. 33% za NYC income tax, potem dobiš NETO cifro s katero ne moreš živet sam LPN (pri nas srednja med. sestra) dobi nekje cca 45k - 50k letno, RN (dipl. med. sestra) pa nekje cca 70k - 90k letno, končna plača NYC policista je cca 100k, osebni asistenti dobijo vse od 30k pa do 80k, programeri so dobro plačani itd itd na manhattan-u najem sobe s cimrom znaša povprečno 1000$/mesec stroški, najem stanovanja pa cca 4k/mesec, najcenejša garsonjera v "mestu" je tam nekje 300k, za normalno 2-sobno stanovanje na manhattnu boš odštel približno 500k-700k, odvisno spet v katerem delu manhattna s tem da vsak mesec plačuješ vzdrževanje zgradbe povprečno 600$ vse ostale stroške (elektrika, voda, itd) ker je to vseeno center sveta je tam vse dražje kot drugod v New Yorku, večinoma ljudje stanujejo v ostalih štirih borough-ih, največ v Queensu in Brooklynu ker so stroški občutno dražji, na manhattnu živijo večinoma bogati in znani ter young professionals ki jih radi imenujejo, ki tukaj delajo in jih ne zanima nič razen službe/kariere, manhattan je 90% podnajemnikov dlje od središča si ceneje gre, kakih 50km v globini brooklyna najdeš condo tudi za 70k, new york je prelepo mesto in si zasluži ves pomp ker to v resnici je edinstveno in najjače mesto na svetu dve leti privatnega faksa te stane cca 30k, community college (javna šola) pa je občutno cenejši, bmw 530xi letnik 2005, 80k milj prevoženih 15k, zavarovanje 700$ letno, bencin 4$/galon, oblačila ljudje kupujejo večinoma na znižanjih ki so tukaj vso leto, hlače in majice po 10$, veliki nakupi se delajo izven manhattna razen če imaš denar, utilities (elektrika, gas, voda, komunalije) cca 150$ v queensu, stan. stroški cca 150$-200$ itd. itd. življenje zna tukaj biti precej ceneje kot v evropi tako da če imaš kako median income plačo cca. 45k - 50k lahko v queensu ali brooklynu živiš lepo, normalno in dostojno življenje kakršnega v evropi s plačo v tem rangu ne moreš, ves manhattan, spodnji del bronxa, del queensa in del brookyna so pokriti z podzemno tako da avtomobila sploh ne potrebuješ, mesečna vozovnica za subway je 25$, v slo je mesečna za bus 25€ kar je bistvena razlika danes amerika ni več "amerika" ampak je to kanada, plače so manjše kot v ZDA ampak je zato življenje OBČUTNO cenejše, sploh pa govorimo o NYC ki je drago mesto, takoj za njim je SF in ostala kalifornija so pa zato druge države občutno cenejše
hot-shot69
03. 03. 2009 16.35
polo19sdi Kdo jim je pa kriv, da so ozemlje prodali Nizozemcem za par steklenic whiskeya :)
Primož Ambroži?
03. 03. 2009 15.50
kera bedna new york drufe benetke
srecnii
03. 03. 2009 15.46
Zakaj pa nikjer ne piše, koliko znašajo najemnine in koliko krat vež zasluži prebivalec NY.
ZlateSanje.si
03. 03. 2009 15.42
Glede na naslov članka sem tudi jaz pričakoval kako se že s čolni vozijo
polo19sdi
03. 03. 2009 15.37
Kolikor vem so indijanci dejansko domačini. Teh pa že dolgo ni tam.
Audy
03. 03. 2009 15.25
Sem že pričakoval članek, kako bo morje zalilo NY in bodo imeli svoje Benetke.
sencasrca
03. 03. 2009 15.10
Ironmaiden - new yorčan domačin je to tisti ki se počuti new yorčana pa ni važno od kod in kdaj se je preselil!!!!
sencasrca
03. 03. 2009 15.09
ma kakšna Ljubljana pa New york - v Ljubljani ne bi živel tud če mi dajo zastonj stanovanje v New yorku pa bi če bi imel denar takoj živel nekaj mesecev na leto!!!
ironmaiden@siol.net
03. 03. 2009 15.07
"kjer so domačini že skoraj izumrla vrsta" Kaj ste s tem mislili povedati, kajti kot primer ste dali osebo, ki sploh ni bila domačinka v NY. Iz floride se je preselila v NY in se sedaj seli nazaj. Očitno domačini ostajajo v NY, tisti ki so se priselili tja pa odhajajo. Torej domačini niso izumrla vrsta.
Niko_K
03. 03. 2009 14.59
...nehote se utrne primerjava z Ljubljano, kjer so najemnine tudi dvakrat višje kot ponekod drugje...