Tujina

New Horizons piše zgodovino in učbenike: Pluton povsem od blizu

Washington, 13. 07. 2015 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
71

Znanstveniki z zgodovinsko misijo New Horizons ne bodo popravljali učbenikov glede Plutona, ampak jih bodo zdaj šele pisali, so zapisali pri Nasi. Po devetih letih in pol je končno nastopil trenutek, ko se bo plovilo izpod človeških rok najbolj približalo nekoč zadnjemu planetu v našem Osončju.

Pluton, kot ga je New Horizons videl 11. julija letos. Kot so zapisali pri Nasi, je planet vse bolj zanimiv, saj fotografije razkrivajo vse več zanimivih podrobnosti s površja.
Pluton, kot ga je New Horizons videl 11. julija letos. Kot so zapisali pri Nasi, je planet vse bolj zanimiv, saj fotografije razkrivajo vse več zanimivih podrobnosti s površja. FOTO: NASA-JHUAPL-SWRI
'Srce' na Plutonu. Gre za eno izmed fotografij, ki jih je posnel New Horizons.
'Srce' na Plutonu. Gre za eno izmed fotografij, ki jih je posnel New Horizons. FOTO: NASA-JHUAPL-SWRI

Devet let in pol, 4,8 milijarde kilometrov dolgo potovanje do tja, kamor ni šlo še nobeno plovilo, narejeno izpod človeških rok. Nasino plovilo New Horizons (Nova obzorja) se bo, kot še nikoli doslej, približalo pritlikavemu planetu Pluton, ki je za nas še vedno velika uganka. Plovilo nam bo pomagalo, da bomo razumeli rob solarnega sistema in Kuiperjev pas - ostanke pri nastanku Osončja. Že v fazi približevanja je plovilo postreglo s fotografijami pritlikavega planeta in njegove največje lune in tako navdušilo znanstvenike, ki so na površju Plutona zagledali zanimive oblike.

Let mimo Plutona nekako zaključuje pet desetletij dolgo izvidniško opazovanje našega Osončja, ki se je začelo v začetku 60 let prejšnjega stoletja z opazovanjem Venere in Marsa. Zanimivo, let mimo Plutona bo okroglih 50 let zatem, ko je človeštvo z Nasinim Marinerjem doseglo Mars.

Misija, katere vrhunec bomo doživeli jutri, se je začela že pred skoraj 15 leti, če pogledamo še dlje v zgodovino, pa bi morda za čisto prvi začetek lahko vzeli leto 1930, ko so Plutona tudi odkrili. Samo plovilo pa je pot začelo 19. januarja 2006, ko je New Horizons, velik kot klavir, težak okoli 465 kilogramov (teža ob vzletu), na raketi Atlas V iz floridskega Cape Canaverala poletel proti svojemu cilju. Njegova povprečna hitrost približevanja je 49.500 kilometrov na uro, najbližje Plutonu pa bo 14. julija 2015, ko bo od pritlikavca oddaljen le 12.500 kilometrov. Zelo blizu bo tudi Plutonovi luni Charon, saj bo oddaljen le 29.000 kilometrov.

Plovilo seveda do zdaj ni počivalo, ampak je astronomom že postreglo s številnimi fotografijami pritlikavega planeta, še pred tem pa s fotografijami planetov, ki jih je obiskal na svoji poti. Znanstveniki so tako že dobili delčke odgovorov na vprašanja, kakšno je Plutonovo površje, kakšna je geologija, atmosfera … Niso pa denimo odkrili še kakšne lune ali pa prstanov, ki bi jih Pluton morebiti lahko imel. Tako Pluton ostaja v družbi Charon in še štirih lun, ki jih je 'našel' Hubblov teleskop: Nix, Hydra, Styx in Kerberos, vse te lune so bile odkrite potem, ko se je leta 2001 uradno začela misija New Horizons.

Najhitrejše plovilo na svetu

Bližnje srečanje
Bližnje srečanje FOTO: NASA

New Horizons je bil na nevarni poti, zaradi visoke hitrosti (55.000 km/h) je bila misija ogrožena že zaradi majhne smeti, ki bi se zaletela v sondo. Vseskozi je Nasina ekipa budno spremljala, če bi se pojavila nevarnost, da bi lahko spremenili smer in tako zaščitili plovilo. Pred dnevi jim je nekoliko zastal dih, ko je za nekaj časa New Horizons prenehal komunicirati z Zemljo, a k sreči je bila prekinitev le kratkotrajna.

Misija je vredna okoli 720 milijonov dolarjev (643 milijonov evrov), v to je po navedbah Nase všteto samo plovilo in razvoj njegovih komponent, izstrelitev, sama misija, analiza podatkov in obveščanje javnosti. Sredstva zadostujejo za misijo od 2001 do 2017.

Plovilo je opremljeno s sedmimi znanstvenimi inštrumenti, kamerami, spektrometri, detektorji za plazmo in prah. Z vsem tem bo mapiral geologijo tako Plutona kot Charon, mapiral bo sestavo površja, temperaturo, preveril bo, kakšna je atmosfera, skušal bo najti atmosfero okoli Charon, in podobno.

New Horizons bo imel le eno priložnost, da si natančno ogleda mali planet. Zato je narejen, da kolikor hitro lahko dokumentira največ kar lahko. Tako bo zbral kar 100-krat več podatkov, kolikor jih sploh lahko pošlje domov, preden bo odletel mimo. Na Zemljo bo tako še mesece pošiljal zbrane podatke. Kot so zapisali pri Nasi, znanstveniki s to zgodovinsko misijo ne bodo popravljali učbenikov glede Plutona, ampak jih bodo zdaj šele dobro pisali.

Pot New Horizons
Pot New Horizons FOTO: NASA

Zakaj Pluton?

To je zadnji nekako klasičen planet (čeprav so ga diskvalificirali s seznama planetov), ki ga človeštvo še ni obiskalo in preučilo, so zapisali pri Nasi. Zelo malo pravzaprav vemo o planetu in njemu podobnim. Pluton se nahaja v tako imenovani tretji coni solarnega sistema (notranja cona s skalnatimi planetu, plinski velikani in nato Kuiperjev pas, ki ga namerava New Horizons po predvidevanjih tudi natančneje preučiti). Pluton je največje telo v Kuiperjevem pasu, ponuja dušikovo atmosfero, letne, čase, značilne brazgotine na površju …

Kuiperjev pas
Kuiperjev pas FOTO: NASA
New Horizons je prva priložnost človeštva, da razišče povsem drugačne svetove - pritlikave planete. Pluton je najbolj znan, a jih je še kar nekaj, med njimi tudi Ceres, ki ga raziskuje sonda Dawn.

Pluton je bil prvi pritlikavi planet, ki ga je leta 1930 odkril Američan Clyde Tombaugh. Sprva je bil seveda krščen kot deveti, zadnji planet v našem Osončju. Njegovo luno Charon so odkrili leta 1978, Nix in Hydro leta 2005, Styx 2011, Kerebos pa 2012. Iz seznama planetov so ga črtali leta 2006, potem ko so odkrili še nekatere druge pritlikave planete, a debata se nadaljuje.

Charon je ogromna luna, saj je le polovico manjša od Plutona. Prav zato je to edini dvoji planetarni sistem. Pluton in Charon namreč krožita okoli skupnega gravitacijskega središča v prostoru med njima, navajajo pri Nasi. Plutona je zelo težko opazovati z Zemlje, ker je tako majhen in tako daleč. Je kar 50.000-krat bolj bleda pika od Marsa. Je pa največji in najsvetejši v pasu - ogromnem območju ledenih in skalnatih objektov oziroma ostankov pri nastajanju našega Osončja, ki se razprostira okoli 3 milijard kilometrov za Neptunovo orbito.

Pluton Sonce obkroži v 248 letih. Povprečna razdalja od sonca je 5,9 milijarde kilometrov. Krožnica okoli Sonca je eliptična, kar pomeni, da je svoji zvezdi najbližje na 4,4 milijarde kilometrov, najdlje pa 7,4 milijard kilometrov. Zadnjič je bil najbližje Soncu leta 1989, med leti 1979 in 1999 je bil Pluton bližje Soncu kot Neptun.

Pluton in Charon se okoli osi zavrtita v 6,4 zemeljskega dneva. Charon in Pluton sta ujeta v gravitacijsko resonanco, ker pomeni, da Pluton vseskozi gledat enak obraz Charon (tako kot Zemlja vedno vidi le eno lice Lune), hkrati pa tudi Charon vseskozi gleda enak obraz Plutona. Plutonov premer ni natančno določen, so zapisali pri Nasi, premer je okoli 2380 kilometrov, Charon pa ima premer 1200 kilometrov.

O preostalih lunicah pa je znano le malo. Hydra je najbolj zunanja in Plutona obkroži v 38 dneh na razdalji 64.700 kilometrov, Nix ga obkroži v 25 dneh na razdalji 48.700 km. Premera Nix in Hydre sta med 40 in 150 kilometrov. Styx se okoli Plutona zavrti v 20 dneh, leti pa med orbitama Charon in Nix, velika je le od 7 do 21 kilometrov. Kerberos pa leti med Nix in Hydro, planet obkroži v 32 dneh, velika je od 10 do 30 kilometrov. Styx in Kerberos sta od 20 do 30-krat bolj bleda od Nix in Hydre.

Časovnica:

Umetniška slika srečanja Plutona in New Horizons.
Umetniška slika srečanja Plutona in New Horizons. FOTO: Reuters

19. januar 2006: New Horizons odleti iz Cape Canaverala, gre za najhitrejše vesoljsko plovilo, kdajkoli izstreljeno, maksimalna hitrost je neverjetnih 55.000 km/h. Apollo je do Lune priletel v treh dneh, New Horizons v devetih urah. Pri tej hitrosti bi iz New Yorka v Los Angeles pripotovali v štirih minutah.

Februar 2007: plovilo dobi dodatno pomoč gravitacije Jupitra in tako tudi dodatno hitrost, ob tem tudi zbere dragocene podatke o plinastem velikanu in njegovih lunah. Mimo Jupitra je letel na razdalji 2,3 milijona kilometrov s hitrostjo 21 kilometrov na sekundo.

Jesen 2014: začela se je faza približevanja Plutonu.

Januar 2015: Pol leta pred najbližjim srečanjem so se začela intenzivna opazovanja, da bi pridobili čim več podatkov o Plutonu in njegovih lunah.

2017-2020: plovilo bodo (če bodo projekt odobrili) usmerili proti drugim objektom v Kuiperjevem pasu za Plutonom.

Planeti
Planeti FOTO: NASA
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš Trobentar
13. 07. 2015 23.44
+6
Na bruhanje mi gre, ko berem vaše komentarje. Preveč imate cajta...
_endrug
14. 07. 2015 02.30
+7
In ti bereš 24ur, da bi se izobrazil? Potem si pa nov tu. Ali pa lost in the space.
vlvjhlghlju?
14. 07. 2015 12.33
+1
Uroš, komentarje si bral? ... raj se pojdi kopat. (Mene je danes na 24 ur pripeljal Google, drugač nisem bil tle že dve leti.)
PošteniSlovenec
13. 07. 2015 15.01
+0
Tuji znanstveniki z misijo New Horizons obilno pretiravajo saj smo sposobni in pošteni Slovenci že daleč pred njimi!! Naše znanstvene misije kot so "Bančna luknja", Teš 6 in ostali tajkunsko-kriminalni podvigi so nas pripeljali v neraziskano vesolje dolgov, bede in brezperspektivnosti in ni vraga da ne bomo od blizu zagledali tudi Pluton ko bomo dovolj lačni ali bolani pa nam bodo v bolnici povedali da naša kartica zavarovanja več ne pokriva zdravljenja.
andro69
13. 07. 2015 12.27
+13
Mi imamo pa Šoštanj za 1.3milijarde....
santamaura
13. 07. 2015 12.19
+54
A ne bi POP eno ekipo na Pluton poslal, da bi posneli, kako sonda mimo šiba. Da vam med čakanjem ne bo dolgčas, lahko zraven povabite še Severino in nam pokažete slike, kako se počuti v kopalkah, ko ni gravitacije
(ln(x))'
13. 07. 2015 12.53
+14
najbolši komentar kar sn ga prebrav v vseh letih :DDDD
DeadBull
13. 07. 2015 12.16
+3
Kakšen naslov je to. Najhitrejše plovilo na svetu. Katerem svetu pa to? Najhitrejši predmet, ki ga je ustvaril človek bi bilo boljše......
(ln(x))'
13. 07. 2015 12.07
+29
"Devet let in pol, 4,8 milijarde kilometrov dolgo potovanje do tja, kamor ni šlo še nobeno plovilo, narejeno izpod človeških rok."KAJ PA PLOVILI VOYAGER 1 IN 2? tI plovili, ne da sta samo dosegli to oddaljenost, ampak sta jo že 5 let nazaj močno močno presegli, saj nista več v sončnem sistemu. !
JanezNovakJohn
13. 07. 2015 11.53
+2
JanezNovakJohn
13. 07. 2015 11.53
+3
catman
13. 07. 2015 11.30
+3
Če bi radi koga poslali na Pluton, se javim.
Slovenijadeželadoma?a
13. 07. 2015 11.22
+7
Zelo zanimivo :)
ochi
13. 07. 2015 11.12
-6
laž stokrat ponovljena postane resnica.
ochi
13. 07. 2015 11.14
-4
deset let je sonda potovala do svojega cilja in vse kar imajo v obliki "celotnega subjetka" v vesolju je umetniško delo. ja, slikat kos površine je veliko lažje ponaredit.
SDS_je_poden
13. 07. 2015 11.18
+6
poccorocco: Bahahahaha...... a eni ste res ubogi.
brusilec
13. 07. 2015 11.49
+5
poccorocco najbrž dvomi vsemu kar mu "pravljičuje" NASA.. verjame edino in samo vaškemu župniku..
F55
13. 07. 2015 16.22
-3
Pocco bi verjel če bi bila to ruska misija. Ampak tega ne bo dočakal. Še njegovi pra vnuki ne. haaaaaaa
smet.kanta
13. 07. 2015 21.29
+0
Res je poccorocco.. te ovce pa verjamejo vsako besedo ki jo objavi NASA..
DrFake
13. 07. 2015 11.10
+1
NASA ma tut kar nekaj strokovnjakov za Photoshop in druge sorodne programe...
Fr33dom
13. 07. 2015 15.52
+3
maš prav live stream iss je tudi amimcija niker nobenega satelita (v orbiti pa je kao 15000 satelitov trdi nasa)
smet.kanta
13. 07. 2015 21.30
+3
Ja haloo Fr33dom ce to je animacija brez satelitov :) da je bolj prepricljivo... :)
Dragon_13
13. 07. 2015 10.46
-8
So fotografije namreno zamegljene, ali je moj fotoaparat za nekaj 100eur res 10x boljši kot nasin multimilijonski??
grim3
13. 07. 2015 10.51
+18
Tvoj fotoaparat za 100eur slika bedarije na par metrov, ali pa par 10 metrov, nasin pa malo dlje.
spet-sam-jest
13. 07. 2015 10.56
+4
Ja, mejhni rozasti so gor, pa so prepovedal, de jih slikajo.
Smeškoo
13. 07. 2015 11.25
+2
Hjoj hahaha. Ne blebetaj blesarij. Tale planet je ujet 100k +kilometrov stran, kamera pa je stara 50+ let! Predlagam da se vrneš v osnovno šolo logičnega razmišljanja, če to obstaja za idiote kot si ti
beowulfsam
13. 07. 2015 11.34
+4
Fotič je tud mal bl star, sonda je odletela 2006, hkrati nasa pogosto uporablja preizkušeno tehnologijo in ne eksperimentira s high-tech par mesecev starimi zadevami. Z današnjo top tehnologijo bi slike gotovo bile boljše. Kakorkoli, kakor so ti že rekli, me zanima kako dobro tvoj telefon slika par milijonov kilometrov oddaljene objekte? Slikej luno, pa me zanima če bo tako dobra slika. Pa je luna sam ene 380 tisoč km stran.
brusilec
13. 07. 2015 11.52
+3
Dragon... tale nasin fotkič iz 2003 dela daleš boljšefotke kot tvoj fotkič iz 2003.. (najbrž fotkič ni iz 2006)
smet.kanta
13. 07. 2015 21.32
+3
Kako ste vsi pametni.. tocno veste kje se nahaja kolk je preletela kaksne komponente ima, iz kerga leta so.. vse vi veste... Ubistvu pa nic...
luckyss..
13. 07. 2015 10.16
+37
Časovni stroj res obstaja, to sklepam, ker vidim, da so nas napadli komentatorji direktno iz srednjega veka :)
smet.kanta
13. 07. 2015 21.35
+5
V srednjem veku je prala mozgane le cerkev in nekateri vladarji.. dans to pocne ze vsaka mal vecja organizacija, korporacija, drzave, vojska, vse je povezano... In to dobro so vas sprali..
dostojevski II
13. 07. 2015 10.09
+9
Praktično vsak mesec odkrijejo nov planet 'podoben' našemu, ki kroži okoli zvezde, oddaljene 5, 10 svetlobnih let od Zemlje. Da gre samo za ugibanja, špekulacije o 'podobnosti' je lep dokaz Pluton. Ko so ga fotografirali z razdalje 100.000 km je nenadoma imel zelo malo skupnega s planetom, ki smo ga prej opazovali z razdalje 5 milijard kilometrov. Kakšni bi bili šele Zemlji podobni planeti v drugih osončjih, ko bi si jih ogledali z razdalje 1 milijona km.
Cmrlj3
13. 07. 2015 10.41
+3
za Pluton ni nihče nikoli trdil, da je podoben Zemlji. se pa da dokaj točno sestavo atmosfere nekega planeta določiti s spektrografijo, tudi če je ta planet zelo zelo daleč.
Entropy
13. 07. 2015 09.57
-25
Ta širnost vesolja,ki jo nasa promovira ne obstaja,razumite napnite možgane,ne moreš ti poleteti v vesolje in "puf" čudežno pristati v vakumu vesolja.Naša atmosfera in vakum sta dve različni stvari.Zemlja je zaprt prostor,zatorej vesoljske agencije nemorejo prodreti v vakum vesolja. Zemlja bi že zdavnaj ostala brez kisika in še kaj,če bi temu bilo tako.Ni je take plinske plasti,ki bi zadrževala vakum vesolja,da posrka ves zrak iz Zemlje. Tudi planeti ne obstajajo so samo luči na nebu,ki so nastale v postopku,ki mu mi pravimo SONOLUMINISCENCA.Če boste raziskovali boste približno ugotovili,kaj je naš nebesni svod. Vse vesoljske agencije vedo kaj je!!!
Lex11
13. 07. 2015 10.09
-15
Pri NASI je zaposleno ogromno stand-up komikov,profesionalnih igralcev,mojstrov marketinga,pravljičarjev,photoshop mojstrov in mojstrov video obdelave! Vmes je tudi nekaj pilotov in raketnih inženirjev,da spravijo tistih nekaj raket par 10 km v zrak,preden potem padejo nazaj v ocean.
luckyss..
13. 07. 2015 10.13
+23
Ja, v bistvu smo center vesolja in vse se vrti okrog nas :))
uporabnik123x
13. 07. 2015 10.16
+10
dostojevski II
13. 07. 2015 10.19
+15
Entropy... Ta teorija bi držala, če ne bi bilo gravitacije. Zemljina gravitacija preprečuje, da bi vakuum posrkal atmosfero.
luckyss..
13. 07. 2015 10.23
+14
Poleg gravitacije je pomemben magnetni ščit, ki preprečuje sončevemu vetru, da bi odpihnil atmosfero - kot se je to zgodilo Marsu..
followme
13. 07. 2015 10.39
+8
grim3
13. 07. 2015 10.46
+11
followme, pa votla. Pa na notranji strani živijo dinozavri in reptili. Pa atlantida je tudi tam.
Lex11
13. 07. 2015 11.06
+2
Dostojevski: gravitacija ne obstaja! Sila,ki nam jo predstavljajo kot gravitacijo,je v resnici elektromagnetizem. Če pa verjameš,da bi gravitacija preprečila,da bi vakuum posrkal zrak,potem pa res verjameš v pravljice :)
grim3
13. 07. 2015 11.14
+4
Lex11, eno vprašanje. Če ti odpreš steklenico, iz katere je bil posesan ves zrak. A vakum 'posrka' zrak v steklenico, ali je zrak potisnjen v steklenico, ker je pritisk zraka izven steklenice višji, kot v steklenici?
SDS_je_poden
13. 07. 2015 11.17
+0
Ne morem verjet, da kljub šolskemu sistemu, obstajajo ljudje tipa Entropy, Lex11........ kjer je v glavah doma domišjija in ne logika.
beowulfsam
13. 07. 2015 11.36
+0
Srčno upam, da določeni zgornji komentatorji trolajo in dejansko ne verjamejo kar pišejo...ker če ne... total fail.
brusilec
13. 07. 2015 11.53
+1
mene zanima v kaj veruje entropy...? v Bilblijo ali Lady?
smet.kanta
13. 07. 2015 21.42
+7
ZA PRAVICNO DRUZBO se dobro da obstajajo taksni ljudje, da te vsake tolk casa vzgejo po piskru da se mal prebudis iz te hipnoze.. pravis kljub solskemu sistemu? Solski sistem je najhujsi.. ze od majhnega te ucijo nekaj kar ni res in ti to ponavljajo celo zivljenje.. na koncu postanes isti.. zato so taksni ljudje kot lex11 in entropy potrebni... Da vas prebudijo...
Lex11
13. 07. 2015 23.08
+5
nekateri nimajo samo spranih možganov,ampak je še huje: njihovi možgani so dobesedno sprogramirani in niso zmožni sprejeti nobene druge resnice kot tisto,ki jo slišijo po tv ali preberejo na 24ur...grozljivo...
bluzerr
14. 07. 2015 09.41
-1
joooj... a si ti že kdaj slišal za gravitacijo???? pa ta nebesni svod: izraz bolj spada v astrologijo kot astronomijo... pa še vprašanje: katera je zemlji najbljižja zvezda? brez googla prosim... ;)
bluzerr
14. 07. 2015 10.19
-1
Entropy: "Naša atmosfera in vakuum sta dve različni stvari..." S tem se pa strinjam, lol!
vlvjhlghlju?
14. 07. 2015 12.42
-1
popravek: Center vesolja nismo MI, temveč sem center vesolja JAZ sam in edini. Ko bom umrl, bodo vsa ta vesoljna prostranstva brez vsakršnega pomena; končno tudi vas ne bo več .. itd.
ochi
13. 07. 2015 09.55
-1
še en nategg izpod okrilja ilustratorjev nasinega hollywooda.
eiffel
13. 07. 2015 09.57
+14
Pa tudi tale internet mi je malo sumljiv! To po mojem vse piše en uslužbenec v hollywoodu!
F55
13. 07. 2015 16.32
-1
T_one
13. 07. 2015 09.50
-8
članek poln okultno numerološkega luciferjanskega simbolizma.. verjatno se gre zopet za neko prikrito sporočil; nek nov Vatikansko luciferjanski iniciacijski ritual...New Horizonsts verjetno simbolizira novo dobo, Pluton pa se itaq ve, da je za luciferjance gospodar podzemlja... tolej lahko v bližnji prohodnosti verjetno pročakujemo, da bodo luciferjanci izvedli velik globalni pokolj...Leta 2001 so tako podobno, v mesecih pred 9/11 poročali o zaprtju PanAM (beseda pan pomeni mir) in strmoglavljenju ruske vesoljske postaje Mir... potem pa itaq vemo, kaj se je kmalu potem zgodilo....
beowulfsam
13. 07. 2015 11.41
+1
Ne nabijej. Pa beseda pan pomeni mir samo v tvoji zblojeni glavi al pa nekem obskurnem jeziku. Še dobr da net uporabljaš, cel hudič je na njem :P
Lex11
13. 07. 2015 09.13
-7
Kakšne pravljce,haha,prav neverjetno mi je da kdo verjame tem izmišljotinam! Pazi to,ena izmed zgornjih slik...Kuiperjev pas (foto:NASA). Foto NASA?? Foto??? FOTO??? Torej NASA je poslala neko sondo,ki je poletela IZVEN našega sončnega sistema,da je lahko naredila to fotografijo? :)) Kakšni šaljivci hahaha :D
luckyss..
13. 07. 2015 09.38
+6
Tipična šlamparija s strani 24 kur....Seveda ne gre za fotografijo, ampak "umetniško interpretacijo" nasinih grafikov ;)
luckyss..
13. 07. 2015 10.32
+5
Kaj nekaterim ni jasno ?! "fotografija" z naslovom: "Kuiperjev pas (Foto: NASA)" ni fotografija ampak risba - beboti..))
bluzerr
14. 07. 2015 09.47
ja res, vsem tem kao "foto" bi morali rečt "grafika" al pa kaj podobnega...
mastablasta
13. 07. 2015 09.08
-1
2006 so štartali - to pomeni tehnologija iz 96 ali še starejše. to je škoda ker morajo tako dolgo testirati za uporabo v vesolju.
BorcPrimorc
13. 07. 2015 11.33
-1
kaj govoriš ... takrat so najbrž mel pr nasi tehnologijo ki ji imamo mi dans
kiki46
13. 07. 2015 09.03
+21
članki o osončjih so vedno strokovno napisani. v primerjavi z ostalimi članki so daleč pred njimi. Vsaka čast avtorju