FIT 24UR

Neverjetno, dekleta primerjajo svoj pas z listom papirja

Peking/Ljubljana, 29. 03. 2016 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Medtem ko so kitajska socialna omrežja polna fotografij deklet, ki skušajo dokazati, da je njihov pas ožji od lista formata A4, pa psihoterapevtka Pšeničnyjeva opozarja, da gre za nevarno igro, ki skozi socialna omrežja uporablja pritisk vrstniških skupin, ki lahko preko vseh meja motivira prizadevanje, vse do nezdravega ravnanja s telesom in izkrivljene podobe o sebi.

Zdi se, da se prizadevanje za 'idealno' telo nikoli zares ne konča, kar je privedlo do vrste nenavadnih tekmovanj na socialnih omrežjih. V zadnjih mesecih smo bili tako priča številnim objavam fotografij; od čim večjega 'razporka' med korakom, 'napihnjenih' ustnic do svinčnikov pod prsmi, zaradi česar se upravičeno sprašujemo, kdo si je sploh izmislil ta tekmovanja.

Kot kaže je tekmovanje na internetu zdaj prestopilo vse meje, saj dekleta in ženske sili, da dokažejo, da imajo ozek pas. Tekmovanje, v katerem se morajo ženske fotografirati z listom papirja A4 pred svojim pasom, je označen z oznako #A4waistchallenge.

List papirja je širok dobrih 21 centimetrov, dekleta pa se zdaj trudijo, da bi dokazala, da je njihov pas ožji. Če papir pokrije njihov najbolj ozek del pasu, so uspešno zaključile tekmovanje. Glede na to, da je papir A4 širok dobrih 21 centimetrov, gre za zelo zaskrbljujočo zadevo, saj promovira telesne ideale, ki niso realni za nikogar.

Eden najbolj razširjenih spletnih izzivov je bil izziv 'popek', kjer so ženske z roko, ki so jo ovile za hrbet, poskušale doseči svoj popek.

Tekmovanje se je sicer začelo februarja na Kitajskem, kjer so številne ženske v samo dobrem mesecu napolnile svoje Weibo račune (kitajski Twitter) s svojimi fotografijami. Na omrežju je zdaj tako že milijon fotografij in le vprašanje časa je, kdaj bo omenjeni zaskrbljujoč izziv prestopil Azijo in se razširil še v druge dele sveta. Tekmovanje je sicer zdaj prevzelo že omrežji kot sta Twitter in Instagram.

Je pa tako kot njegovi predhodniki, tudi tekmovanje A4 med ljudmi izzval tudi kritike in posmeh. Številni so tekmovanje kritizirali, ker spodbuja ženske k nezdravim telesnim idealom. Nekdo je tako objavil fotografijo, na kateri si je obraz zakril z listom papirja in zapisal: ''Imam A4 obraz.'' Spet drugi je namignil, da ima njegova mačka boljše možnosti za idealen pas kot ženske, številni drugi pa so predlagali, naj list papirja raje obrnejo vodoravno, saj gre za obseg, ki daje bolj realne mere.

Taka tekmovanja lahko le utrdijo že tako nizko samopodobo

Je pa res, da so se skozi vso zgodovino v posameznih okoljih občasno pojavljali estetski trendi, ki se nam kasneje, ko gledamo nanje s časovne perspektive, zdijo bizarni. Na Kitajskem so veljala za višek privlačnosti majhna stopala, zato so deklicam višjih slojev povezovali stopala in jih tako povsem deformirali. Na severu Tajske še danes poznamo ženske 'dolgovratke', ki si z obroči od otroštva podaljšujejo vrat. Tudi pretirani, nerealni proporci med širino bokov in pasu so eden od takih bizarnih trendov. Vsi pa imajo isto posledico: ženska s tako deformiranim telesom najpogosteje ne more normalno funkcionirati (delati) in je zato eksistenčno odvisna od družine ali moža, pojasnjuje psihoterapevtka dr. Andreja Pšeničny z Inštituta za razvoj človeških virov. ''Pred globalno komunikacijo so taki ekscesni pojavi ostajali lokalna posebnost, danes pa se lahko hitro razširijo, večinoma le za krajši čas, po vsem svetu,'' dodaja.

Pšeničnyjeva meni, da bi bila alternativa omenjenemu tekmovanju doseganje zdravega razmerja med višino in težo ter odstotkom maščob, upoštevajoč individualne razlike.

Pšeničnyjeva opozarja, da taka tekmovanja na dekleta in ženske, ki imajo stabilno in realno samopodobo ne vplivajo praktično nič, saj se dobro zavedajo nesmiselnosti takih primerjanj. ''Pri tistih, ki so labilnejše, pa taka tekmovanja lahko utrjujejo že tako izkrivljeno podobo o sebi, saj tekmovanje ne upošteva proporcev med višino, težo in obsegom. List A4 je standardnih dimenzij in zato neveljaven kriterij, približno tako, kot da bi (ponovno) veljala za kriterij lepote noga velikosti 34.''

Dekleta in ženske z nizko ali labilno samopodobo se v svojem nenehnem iskanju zunanjih potrditev oklenejo kakršne koli možnosti, da bi do nje prišle. V svoji stiski spregledajo, da si s takšnimi prizadevanji lahko celo škodijo, v nobenem primeru pa jim to ne bo prineslo trajnega boljšega samovrednotenja, pojasnjuje priznana psihoterapevtka.

Na vprašanje, zakaj je taka igra nevarna Pšeničnyjeva pojasnjuje, da zato, ker skozi družbena omrežja uporablja pritisk vrstniških skupin, ki lahko preko vseh meja motivira prizadevanje, vse do nezdravega ravnanja s telesom in izkrivljene podobe o sebi. Ta pritisk je še toliko bolj nevaren, ker pogosto deluje po črno-belem načelu razcepa: ali se pridružiš trendu, ali pa si izločen. Srednje poti ni. Bolj ko je dekle negotovo, hitreje bo podleglo temu pritisku, saj svojo vrednost 'meri' po številu všečkov.

Ker se je tekmovanje začelo na Kitajskem, lahko le upamo, da njegove lovke ne bodo segle do Slovenije. Povprečne Kitajke so namreč precej manjše in lažje od Evropejk, zato imajo proporcionalno bistveno ožje boke in pas. Zato je nesmiselno z njimi tekmovati v obsegu pasu. Razen če želimo postati vir zaslužka za tovarne steznikov ter lepotne kirurge, ki za zmanjšanje obsega pasu odstranjujejo spodnja rebra, pravi Pšeničnyjeva in dodaja, da bodo verjetno nekatera dekleta vseeno nekritično podlegla temu trendu.

''Postava v obliki peščene ure, z ožjim pasom, namreč velja za privlačno skozi vso zgodovino, saj simbolizira rodnost žensk. Zato ženske že stoletja uporabljajo steznike (korzete), s katerimi skušajo zožiti svoj obseg pasu. Običajno so zaželeni proporci med širino bokov in pasu še relativno normalni, občasno pa so tudi ekstremnejši (npr. v 15. in 19. stoletju), in takrat se je steznikov oprijelo ime 'mučilne naprave'. Zdravniki so že v začetku dvajsetega stoletja z rentgenskimi posnetki dokazali, da pretirano ožanje pasu s stezniki deformira telo, saj spremeni ukrivljenost hrbtenice, postavitev notranjih organov in reber ter otežuje dihanje. Znamenito omedlevanje dam je bilo torej prej posledica oteženega dihanja zaradi steznikov kot pa njihove rahločutnosti,'' pojasnjuje.

Psihoterapevtka vsem polaga na srce, da je pri spletnih omrežjih potrebna velika mera previdnosti, saj ljudje pogosto podcenjujejo njihov vpliv. ''Na žalost se lahko hitro sprevržejo celo v sramotilni steber, ki je dostopen vsem 24 ur na dan, vse dni v tednu. Ko se v določeni socialni skupini oblikuje slika o posamezniku, se ta lahko bliskovito razširi na vsa druga življenjska polja tega človeka. Zato bi svetovala vsakemu, da je zelo selektiven v tem, kaj objavi o sebi in poskusi vnaprej razmišljati o morebitnih posledicah objave. Dandanes informacije, navzlic temu, da jih je več, tudi težje izginejo,'' zaključuje.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KardinaIFrancRodeVKristusu
30. 03. 2016 14.05
+5
Na 24ur.com promovirate fitnes, kompulzivno vadbo in zasvojenost s telesnim izgledom.... Ni čudnega, da je anoreksija in bigoreksija v porastu.... Potem pa se boste čudili, čemu je tako....
ADRR
30. 03. 2016 15.34
-1
V porsti je tudi kompulzivno prenajedanje in debelost pri vseh generacijah. Vzrok obojega pa je slaba samopodoba in samozavest. Vseeno pa sem raje bigoreksik.
kim llsung
30. 03. 2016 18.11
FesterAdams
29. 03. 2016 20.13
+7
A4 format znaša 297X210mm. Za sliko je dober tudi podoben pravokotnik, pa ne bo ničesar opaziti, recimo 325X230mm. Izrežimo iz papirja tak format in se postavimo pred fotoaparat. Meni na žalost ne bi pomagal niti format A3.......
MrLaskoPIVO
29. 03. 2016 19.38
+5
Jaz še kar ne morem skriti bokov za sod piva pa kaj pol !!! 24 ur na bruhanje mi gre po tem članku, pa ni od šunke pa potice. Svaka vam čast res ste najslabši.
gospodkaplan
29. 03. 2016 18.41
+5
Jst sm probal in se komot skrijem za A2 format. Kok je to nevarno ga, Pšenični?
Transformerji
29. 03. 2016 18.18
+2
Ameriški sistem je načel tudi Kitajsko - a že imajo Bi brotherja?
Aijn Prenn
29. 03. 2016 17.55
+3
Una na taprvi sliki ma fajn ajnšpric konektor...
Too7
29. 03. 2016 12.21
+10
Nekajkrat je omenjeno dobrih 21 cm...torej a4 je velik točno 210x297mm. In nič dobrih 21....:-)
nenajdem
29. 03. 2016 13.03
-4
a ni dobrih 21cm natanko 21 cm ? Enako kot pol prazen kozarec ...
Too7
29. 03. 2016 12.19
Anna77
29. 03. 2016 11.39
+21
A šeleshamer tud velja?:))
BožidarMacur
29. 03. 2016 16.08
+1
ginem
29. 03. 2016 11.22
+7
moj je vecji od a3
Neopredeljeni
29. 03. 2016 12.04
+1
Toxic4321
29. 03. 2016 15.34
+3
Hudo, Battle Ships, jaz osebno stavim na c5, a sem zadel tanker ali ne?
JohnSmith000001
29. 03. 2016 11.12
+28
si kar si, spoštuje se tak kot si ...balbalblablabla...v bistvu smo še vedno živali in isto kot pavi izberemo partnerja ki nas vizualno privlači. Prvo to potem pa vse ostalo, pa se lahko še tako tolažite.
kraljicavesolja
29. 03. 2016 11.25
-6
In kaj si ti zdej novga pogruntu. NIso pa vsem manekenke ušeč al pa sisare.
Bmx8š
29. 03. 2016 11.30
+15
So, so... Vprašanje je le kaj kdo lahko dobi in s čim se zadovolji.
kraljicavesolja
29. 03. 2016 11.43
-9
BMx, ženskam naj bi bli tud všeč visoki, men nikol niso bli, sem padala na nižje, sam nikol se nisem razočarala, k sem jim vidla k. BMX, in s čim se moraš ti zadovoljit, boga tvoja ženska, k bo cel lajf s tabo, ti pa nisi mogu bolše najt. NO, sej zato pa grejo s poštarjem al pa vodovodarjem, hehe.
kraljicavesolja
29. 03. 2016 12.15
+8
Da ne omenjam, da mi je bil tud kakšen buci všeč, kr ene par, pač človk mi je bil privlačen, a zdej k ni maneken to pomen, da se jst ne smem z njim pomečkat, itak, ja.
Peter Selan 1978
29. 03. 2016 12.22
+7
0100011110111
29. 03. 2016 15.32
+8
kraljica, jaz sem tudi skoz govorila da so mi všeč buckasti in da sovražim mišičaste - ampak to zaradi njihovega obnašanja, afnanja. pa čeprav še vedno ne maram "težkih frajerjev", sedaj priznam da če gledam SAMO vizualno, se ne more nič kosat z višjimi, fit postavami. ženske rečemo, da ne maramo takih moških, zato da ne bi izpadle plehke.
ADRR
30. 03. 2016 15.38
@samsara6: Hvala za iskrenost. Samovšečnost je odbijajoča, to itak, ampak kot praviš niti ni govora o tem. Tako moški kot ženske dostikrat izberejo sebi primernega partnerja tudi zato, da se sami počutijo dobro. Primer je, da bi se nesamozavestna ženska počutila neugodno, celo grdo ob zelo lepem in izklesanemu moškemu. In obratno. Ampak kar je lepo, je pač lepo.
kraljicavesolja
29. 03. 2016 11.11
-2
Da navste moški mislili, da ste kej bol.
clox
29. 03. 2016 11.34
+2
SLOJok3r
29. 03. 2016 10.54
+7
Se vidi da sodelujejo tiste ki so 'plitke' in niso slisale za relativnost. Imam 130kg, pa ce drzim papir en meter pred sabo se bodo samo roke, noge pa glava vidla...
ginem
29. 03. 2016 11.24
+1
ADRR
30. 03. 2016 15.39
-1
130kg?!?! A boš potem še papir pojedel ko boš konec s slikanjem? Daj malo pazi na svoje zdravje!
caspera1
29. 03. 2016 10.53
+13
Kaj pa lahko pričakujemo od punčk, ki jim v imenu zaslužka odrasli ljudje vcepljajo pravila. Začelo se je z zapisom rumenega tiska: Če nisi v Lady, te ni. Nadaljuje pa se z raznimi resničnostnimi šovi in z vsemi temi nasveti o lepoti, ki se jim najstnice ne morejo izogniti. Da ne govorim o vrstnikih, ki znajo biti zelo hudobni pri izločanju oseb, ki niso vredne, da se z njimi družijo.
Urkoš
29. 03. 2016 10.27
+34
Boljše to kot pa zamaščen trebuh, da ne ločiš kje so prsi, kje so boki, pas pa se skriva nekje pod 10 cm sala :S
HorstWiesel
29. 03. 2016 10.37
+9
Mirkoca
29. 03. 2016 11.02
-5
Urkoš
29. 03. 2016 11.42
+5
Bmx8š
29. 03. 2016 10.17
+30
ozek pas na ženski je res lepo in sexy AMPAK le v kombinaciji z zdravimi oblinami, torej postava peščene ure (prsi, boki, zadnjica, lepa stegna). je pa res, da je le malo takih srečnic, ki imajo naravno taka sorazmerja. če ma ozek pas, ker je dejansko presuha pa je seveda narobe
kraljicavesolja
29. 03. 2016 11.13
+5
BMx, jst tud pravim, da mora met vsak dec dvajset centi vsaj v gatah.
HorstWiesel
29. 03. 2016 11.42
+7
Normalno da mora imeti vsaj 20 centi...da ga sploh ispod oblega vampčka vidi
ADRR
30. 03. 2016 15.41
devlon
29. 03. 2016 10.12
+8
pa naj si A3 na rit nalepi
HorstWiesel
29. 03. 2016 10.10
+13
Očitno tale pšeničnikova ne zna računat. Dekleta si z A4 merijo premer pasu in to je v tem primeru 21 cm. Če zračunamo obseh, 21cm x 3,14 dobimo cca 66cm, kar pa je povsem normalen obseg pasu pri ženski.
Uporabnik565636
29. 03. 2016 11.18
+7
Že res, ampak pas ni okrogel, pač pa bolj elipsaste oblike.
catman
29. 03. 2016 10.07
+0
Vse polno predebelih ljudi na svetu, konkretno predebelih, ene dekline pa bolano kontra, se ne bi čudil, če bodo počasi prešle na A5 format papirja, pokonci.
?asjeza
29. 03. 2016 09.49
+0
pamet tud naj primerjajo s papirjem al pa z drekom