Tujina

Zaradi težav odpovedan še en let Croatie Airlines

Zagreb, 30. 09. 2013 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š./G.G.
Komentarji
11

Po težavah kar treh letal Croatie Airlines potnike skrbi varnost letenja z letali Dash, ki jih uporablja ta družba. Nekateri strokovnjaki namreč trdijo, da so letala primerna zgolj za krajše razdalje.

Nesreča letala Croatia Airlines - 1
Nesreča letala Croatia Airlines - 1 FOTO: dnevnik.hr

Težave letal hrvaškega letalskega prevoznika Croatia Airlines so precej prestrašile potnike te letalske družbe. Če smo še v soboto poročali, da sta se v roku dveh dni zgodila dva incidenta, moramo danes dodati še tretjega.

Pri rutinskem pregledu so ugotovili tehnične težave na letalu, zaradi česar so odpovedali let iz Beograda v Split.

Že v petek pa je moralo njihovo letalo v Švici zasilno pristati, saj se sprednja kolesa niso spustila. Pilot je tako pristal na nosu, poškodovanih pa na srečo ni bilo. Zaradi tehnične napake je nato moralo v Splitu pristati tudi letalo, ki je bilo na poti iz Dubrovnika v Rim.

Zaskrbljenost je povzročilo dejstvo, da gre v vseh treh primerih za Bombardierjeva letala Dash. Takšnih letal je v floti hrvaškega letalskega prevoznika šest, desetletni lizing pa bo družbo, ki je letala izbrala leta 2009, stal 115 milijona evrov.

Vendar pa imajo omenjena letala očitno nekaj tehničnih težav. "Na teh letalih je bilo od leta 2006 do danes 306 'dogodkov', v zvezi s podvozjem 16," je za hrvaško televizijo RTL povedal vodja hrvaške agencije za civilno letalstvo Dinko Vodanović. Šlo naj bi za dogodke komaj vredne omembe, težave, ki so trajale nekaj sekund. "Še nikoli se ni zgodilo, da se kolesa ne bi spustila," je dejal.

Morda še ne na Hrvaškem, kje drugje pa se je to že zgodilo, so izbrskali hrvaški novinarji. Potem ko so se leta 2007 zaradi težav s podvozjem na letalih Dash zgodile tri nesreče, so celotno floto teh letal prizemljili pri Skandinavian Airlines.
Kljub temu šef Croatijinih pilotov na letalih Dash Davor Mišič meni, da nakup teh letal ni bil napačna poteza. "Takšne nesreče se dogajajo vsem vrstam letal," pravi.

Neuradno naj bi bilo slišati, da velik del stroke letala Dash ocenjuje kot manj kakovostna v primerjavi z izdelki konkurence.

Poudarjajo, da gre za letala, namenjena za krajše regionalne lete, ne pa za dolge lete po vsej Evropi, za kar jih uporablja Croatia Airlines.

Del flote teh letal je zaradi težav pred časom prizemljila tudi Avstrija. "Sestavili so tudi ekspertno skupino za preiskavo. Ta letala očitno mučijo neke 'otroške' bolezni in, kot kaže, proizvajalec ne dostavi, kar reklamira," pa trdi sodni izvedenec za letalske nesreče Josip Milošević.

Kljub temu pa so iz Croatia Airlines sporočili, da letala Dash ostajajo v zraku. "Po svetu leti 600 takšnih letal, uporabljajo jih priznane letalske družbe in nihče ne trdi, da so manj varna od kakšnih drugih letal," pravi Zlatko Širac iz upravnega odbora Croatia Airlines. Pri sosedih o spremembi flote tako ne razmišljajo, vsaj dokler ne odplačajo teh letal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marokez
30. 09. 2013 22.46
+2
Kaj Dash aviacija prihaja iz Dash pralnega praška???
Miško13
30. 09. 2013 22.42
+5
Ko je Adria imela Dash-a se je bilo kr OK peljat z njim
skydrol7
30. 09. 2013 21.31
+3
Letalo Dash 8 Q400 Reg 9A - CQC spet na treh nogah ,kod poroca AV Herald s posnetkom iz ZRH letalisca. Detalna inspekcija v progresu ....
mraxxx
30. 09. 2013 21.13
+3
Adria ima CRJ je, ki so ravno tako Bombardierjevi izdelki. So tehnološko vrhunska letala.
big brother
30. 09. 2013 21.50
+2
Canadair je extra letalo, eno najboljših na svetu, nevem če je sploh že katero strmoglavilo
Viggen
30. 09. 2013 19.57
+5
"Neuradno naj bi bilo slišati, da velik del stroke letala Dash ocenjuje kot manj kakovostna v primerjavi z izdelki konkurence... Poudarjajo, da gre za letala, namenjena za krajše regionalne lete, ne pa za dolge lete po vsej Evropi, za kar jih uporablja Croatia Airlines." Kdo je ta stroka? Tole je navaden kretenizem, Q400 je namenjen točno za take relacije kot jih uporablja Cro Airlines.
Viggen
30. 09. 2013 19.32
+3
"Potem ko so se leta 2007 zaradi težav s podvozjem na letalih Dash zgodile tri nesreče, so celotno floto teh letal prizemljili pri Skandinavian Airlines." Slabo so novinarji opravili svoje delo. Težave so imeli ker niso pravilno vzdrževali letal (hoteli so "prišparat") in so za odškodnino morali naročiti še druga/dodatna Bombardierova letala.
suzuki bandit1200
30. 09. 2013 13.06
-1
Ukolikor so ta letala res kot pišejo,naj z njimi najboljši sosedi kar letijo.
skydrol7
30. 09. 2013 13.04
+5
glej,v zadnjem casu je bilo kar precej poletov kjer so imeli probleme z podvozjem letal pa naj bi bile napake z vrati podvozja ali pa z hidravliko lahko pa tudi z defektnimi instrumenti itd.bili so primeri kjer te nesrece z podvozji na letalih -Airbus A320 v Rimu - vceraj isti problem na Airbus A320 Wizzair Junija 8 2013 na istem letaliscu in stevilo drugih Airbus letal,zato da se zdaj oznaci z temno tocko vse Dash letala je brez smisla ker to ne drzi in kod pise en od komentarjev da ima Bombardier slab "customer support" tudi ne bo drzalo in da naj bi bila krivda na "francozi" kanadski tudi ne bo drzalo ker izdelujejo Dash letala v Torontu,Ontario ki je anglesko govoreca provinca.....
quantum
30. 09. 2013 11.45
+0
Q400 ni nic manj "nekvaliteten" kot ostali CRJ/i, Challengerji ... Bombardier je sicer priznan proizvajalec tramvajev, vendar toliko manj letal ... . Je pa znan po izredno slabi podpori strankam (sicer kaj bi drugega pricakovali od "francozev", kanadskih da ne bo pomote .... ) .... Najbrz pa ste slisali, da je Alitalia vceraj na Fiumicino pristala z Airbusom brez desne noge ...
json
30. 09. 2013 12.21
+3
Pravzaprav je Bombardier samo pokupil že uveljavljene firme, kot so DeHavilland (Dash), Canadair (CRJ), Learjet...