Tujina

Poskus, ki bo zaznamoval prihodnost

Ženeva/Ljubljana, 10. 09. 2008 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V švicarskem Cernu se je začel največji znanstveni poskus v zgodovini človeštva, pri katerem sodelujejo tudi Slovenci. Znanstveniki želijo poustvariti nastanek vesolja, t.i. veliki pok.

Mnogi so prepričani, da lahko ta poskus ogrozi obstoj sveta.
Mnogi so prepričani, da lahko ta poskus ogrozi obstoj sveta. FOTO: Reuters

Evropska organizacija za jedrske raziskave Cern v Švici je danes dopoldne zagnala najzmogljivejši in največji doslej zgrajeni pospeševalnik delcev. S pomočjo t.i. velikega hadronskega trkalnika (LHC) bodo v prihodnosti poskušali poustvariti razmere, podobne trenutku po velikem poku.

Poskus v živo!

Raziskava naj bi prinesla nova spoznanja o nastanku vesolja.

Marko Mikuž z Instituta Jožef Stefan je za 24ur.com povedal, da so danes po trkalni cevi cel krog prvič naredili protoni. ''Gre za začetek raziskav s tem trkalnikom. En sam curek protonov pomeni velik mejnik na tej poti.''

Prelomni dosežek Cerna so spremljali smeh, aplavz in nazdravljanje s šampanjcem - in ne kataklizmično posrkanje v črno luknjo, kot so napovedovali nekateri. Cern so že preplavile čestitke iz vsega sveta, tako od njihovih partnerjev kot rivalov.

Poskus vseh poskusov

Generalni direktor organizacije Robert Aymar je pozdravil "zgodovinski dan" tako za Cern kot za celotno človeštvo, željno novega znanja: "Ljudje iščejo (znanje), od kod so prišli in kam bi morali, ali se bo vesolje končalo in kje se bo vesolje nadaljevalo v prihodnosti."

Pospeševalnik v Cernu
Pospeševalnik v Cernu FOTO: Reuters

Današnji poskusi predstavljajo začetek dolgega in temeljitega procesa preverjanja opreme in operativnih postopkov, preden se bo lahko dejansko začelo poustvarjanje razmer, podobnih trenutku po velikem poku. Zjutraj je uspelo znanstvenikom uspešno izstreliti snop delcev v smeri urinega kazalca, kar je povzročilo val navdušenja, popoldne pa jih čaka še izstrelitev snopa delcev v smeri nasprotni urinemu kazalcu.

Vodja projekta velikega hadronskega trkalnika Lyn Evans, ki na projektu dela že 14 let, je ob tem dejal, da je ob uspešnem prvem poskusu, ki je potekal povsem gladko, občutil globoko olajšanje. "Gre za izjemno kompleksno napravo in stvari lahko gredo narobe v vsakem trenutku," je še opozoril.

Potem, ko bodo izvedli preizkus kroženja v obeh smereh, bodo postopoma večali število gruč, število protonov v njih in njihovo energijo. Prve trke naj bi v detektorjih opazovali po približno 4–6 tednih, letos še pri zmanjšani energiji trkov in tisočkrat manjši pogostosti. Do polne energije bodo LHC zagnali naslednje leto, za načrtovano pogostost pa bo treba počakati še kako leto ali dve.

Kako je nastala materija?

Trkalnik so zagnali danes dopoldne.
Trkalnik so zagnali danes dopoldne. FOTO: Reuters

Pospeševalnik delcev je vreden več milijard dolarjev, Cernova nova pridobitev pa naj bi znanstvenikom omogočila boljši vpogled v nastanek materije. Poleg tega naj bi s pomočjo pospeševalnika odpravili nekatere sive lise v znanosti na tem področju.

Projekt je navdušil raziskovalce iz več kot 80 držav. Med sodelujočimi raziskovalci so tudi slovenski znanstveniki, čeprav Slovenija ni članica Cerna. Kljub temu pa sta Institut Jožef Stefan in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani že od vsega začetka vključena v vse faze projekta – tako v razvoj, kot tudi v obdelavo velikih količin podatkov, ki jih bodo znanstveniki šele pridobivali v poskusih v pospeševalniku v Cernu.

Skeptiki poskusom nasprotujejo

Poskus pomeni velik mejnik v znanosti.
Poskus pomeni velik mejnik v znanosti. FOTO: Reuters

Nekateri skeptiki se bojijo, da bi lahko pri poskusih v pospeševalniku nastale črne luknje, ki bi po njihovem mnenju lahko ogrozile planet. V Cernu so možnost tega pojava že izključili. Mikuž je povedal, da ''nekatere teorije res predvidevajo, da bi pri nekaterih pogojih lahko nastale črne luknje, ampak po teh istih teorijah bi črne luknje tudi hitro izhlapele.''

Kot je iz Švice še sporočil Mikuž, bodo ''pospeševalniki delovali do novembra oziroma do začetka decembra, ko je elektrika v Franciji sorazmerno poceni. Potem pa bodo pospeševalnike za nekaj mesecev zaustavili, da bodo pregledali in popravili tiste stvari, ki ne delujejo optimalno. Naslednje leto pa bodo spet začeli z obratovanjem, ki bo, upamo, vodilo do prvih odmevnih fizikalnih rezultatov.''

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (291)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chatefucio
16. 12. 2008 21.35
pesimisti, kr na golovc s čovnom
elloco
12. 09. 2008 14.48
ko so prvič testirali atomsko bombo so glih tako samo predvidevali kaj se lahko zgodi.......šele ko je počlo zares so ugotovili kakšne posledice nosi!!! ...ta zadeva pa bo najbrž ista: ko bo počlo zares jim bo vse jasno! žal pa tukaj obstajajo mal bolj črni scenarji kot pri sami atomski! človek za vsako pametno potezo naredi zraven še tri neumne!!!
Strelja?ko
11. 09. 2008 20.42
jemjapko... : Švicarji nebodo nič dokazovali. Cern je mednarodna organizacija. Me pa še zanima, če recimo napišeš Schrodingerja za vodikov atom, pa razumeš kaj dela in zakaj je to tako, kako boš nekaj tako enostavnega (v primerjavi s trkoma protonov pri 14TeV) dokazoval \"vladi\". V tem primeru lahko prodajaš meglo pa ti bodo podpisali karkoli. In zakaj bi karkoli dokazoval, saj bo LHC samo potrdil ali ovrgel že obstoječe teorije. Saj to je smešno, ker ko pokne NAS NI VEČ in TUDI VLADE NE, kaj šele SVETA... Norec... To so HOTELI TA LHC.. Kako boste to veselje kazali pa ploskali ko nas ne bo več, a? JA EKONOM LONC je ta LHC, ko si dal preveč ognja (energije)...
Puroresu
11. 09. 2008 18.44
najboljša je bila prijava, da je s tem človeštvo še za korak bližje naravi HAHAHAHAHA ...krohotom se smejem (izbruh je pa tolteke bral la la la) ;-)
beeblbrox
11. 09. 2008 17.53
jaz bi se rad z biciklom peljal enkrat okol po pospeševalniku. Samo, da bi izklopli hlajenje seveda.
DarthRevan
11. 09. 2008 14.45
Dreko123, znanstvena fantasitka je vedno korak pred znanostjo :D Je pa res da pospeševalniki niso novi. LHC je samo največji do zdaj.
dreko123
11. 09. 2008 14.41
uuff te poizkusi se odvijajo že cca 30 let! Če se kdo od vas spomne še predpotopne igrice za PC iz leta 1991 - Another World, že tam je bil v igri uporabljen pospeševalnik delcev, in gre nekaj narobe in tipčka vrže v neko drugo dimenzijo oz. nov svet kjer se potem dogaja zgodba... tko da teli pospeševalci delcev še zdavnaj niso novodobna pongrutavščina!
Ramzess
11. 09. 2008 11.17
Koneckoncev je to bil samo en velik nateg, nobenega pravega eksperimenta, razen testa na (vedenje, sprejemanje, razumevanje, itd.) svetovni raji, pač pa le test tehnologije in nič več. Kdaj bodo \'prvi\' pravi neuradni eksperiment izvedli, itak ne bomo izvedeli. Izvedeli bomo le za prvi uradni eksperiment, enkrat okoli 21. oktobra. Lepo so okrog prinesli rajo, in hkrati videli, kako raja zadevo sprejema in reagira nanjo. Zdaj lahko gredo zares.
jemjapko
11. 09. 2008 11.08
pa \"mal\" večja energija bo :)
jemjapko
11. 09. 2008 11.07
pa tut končna energija je \"mal\" večja :)
elektroncek
11. 09. 2008 10.41
lol.... samo tko .... ti poskusi obstajajo že tl ...btw najmanj 10 let če ne več .... sam večji je ... nč druga ...lažje pride do maksimalne hitrosti ... in lažje je razpoznaven trk .. .... wtf ...konc sveta XD ...
nosferatu
11. 09. 2008 10.22
Se pa strinjam tudi z Izbruhom, ja... Konec boga = konec sveta, za nekatere:P
Uroš Palhartinger
11. 09. 2008 09.59
mladinc, se strinjam da je to le film, nastal je l. 2001 in iz takratnega stališča je bila to zanimiva tema za scenarij... Samo bolj bi bilo zanimivo, da bi ga dali na trg prejšnji mesec ... Kino dvorane bi bile polne, tu gori pa bi bilo vsaj 1000 komentarjev...
byteME
11. 09. 2008 09.56
@izbruh svaka čast !!!! podpis
nosferatu
11. 09. 2008 09.53
Martin, se podpišem! Res fenomenalno, to oklepanje k preživelim konceptom... Najbolj smešno se mi zdi, da so vsi ful pametni in nonstop tupijo, kaj bi bog hotu, pa kaj piše v bibliji pa kaj jim je župnik reku... A ste mogoče vsaj POVOHALI kak protiargument vaši veri, recimo knjigo \"The God Delusion\", film \"Zeitgeist\" ali pa mogoče kaj podobnega? Seveda NE, saj ste se prej šli posvetovat k vašemu vaškemu župniku, ki vam je zadevo prepovedal, saj lahko ena knjiga oz. film ogrozi vaš vstop v raj, hehe :P Jaz osebno sem si prebral 3 verzije biblije: otroško, navadno in dalmatinovo (so moji doma ponosni lastniki XXL ponatisnjene verzije), tak da vem, kaj piše not, vendar sem prebral še ogromno drugih reči, ki so mi razširle obzorja na drugih področjih. Dajte si že enkrat te vaše plašnice dol no... Kar pa se tega eksperimenta tiče, sem pa že itak povedal svoje.
MrTn666
11. 09. 2008 09.36
#---- DragicaJ 11.09.2008, 04:53 Dreko 123 tvoja \"liberalnost\" je pravzaprav skrivanje nevednosti. Ne poznaš fizikov, ki so \"srečali boga\"? Beri Einstaina , Shlezingerja, ki je izjavi , da mu je žal, da je imel kaj z kvantno fiziko... Res pa je, da je človek bitje, ki bo naredil vse, da bo pil iz potoka spoznanja ne glede na to, kaj ga bo doletelo. Na nek način je to tudi prav, drugače bi bili še vedno v\"kameni dobi\" Torej korajžno do konca in naprej. ----# Okrog fizikov ki so \"srečali boga\", sploh kar se tiče Einsteina, si lahko vsa dejstva preberete v \"The god delusion\" avtorja Richarda Dawkinsa. V slovenščini \"Bog kot zabloda\", izšlo kako leto nazaj. Priporočam vsem, ki \"verjamejo v boga\" ali celo v \"Boga\" ;-) Pravzaprav pove vse tisto, kar bi tudi jaz, s tem da stvari odlično argumentira, dokumentira in utemelji. Od kar sem prebral to knjigo, sem preprosto nehal debatirat s teisti o njihovih tezah o obstoju nekih \"višjih bitjih\". Povem jim, da sem jaz njihovo knjigo prebral (OK, RKC sv. pismo, ne vseh ostalih religioznih nebuloz). Ko bodo še oni prebrali to knjigo, naj pridejo nazaj in lahko nadaljujemo z debato. Do takrat pa \"dream on...\"
mladinc
11. 09. 2008 09.29
Pa zavedajte se, da je samo film :P
Uroš Palhartinger
11. 09. 2008 09.22
Poglejte si film Črna luknja (The Void) iz leta 2001 ... Govori o podobnem poskusu, v katerem nastane črna luknja ...
Uroš Palhartinger
11. 09. 2008 08.56
jurjur, v kateri risanki pa si videl to sceno????
mladinc
11. 09. 2008 08.50
P.S.: Če bi malo manj verjeli svojim raznim verovanjem ter našim medijem, pa malo več šoli, bi bilo na svetu precej manj problemov ... Ampak vsakomur svoje. Saj je drugačnost tista, ki dela ta svet zanimiv :)