Tujina

Neuspel teroristični napad: kovček z doma narejeno bombo ostal na letališču, ker je bil pretežek

Bejrut, 22. 08. 2017 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dva brata sta sredi julija načrtovala teroristični napad na letu iz Sydneyja v Libanon, a jima ni uspelo. Libanonske oblasti so sporočile, da sta bombi, ki sta ju vstavila v mesoreznico in punčko Barbiko, namreč ostali v kovčku na letališču, ker je bil ta pretežek.

Julija letos so avstralske oblasti sporočile, da so preprečile teroristični napad na letalu, ki je letelo iz Sydneyja v Libanon. Vsaj tako trdijo avstralske oblasti. Na letalu družbe Etihad je bilo 400 potnikov, bomba pa je bila skrita v prtljagi, ki je bila namenjena na letalo, a je niso naložili. V ponedeljek je libanonski notranji minister sporočil, da avstralska policija ni preprečila napada, temveč je moral napadalec opustiti svoje namene, ko je ostal brez svoje prtljage. Ta je namreč zaradi prevelike teže ostala v Sydneyju, medtem ko je potnik odletel v Libanon.

Brata Khayat sta nameravala razstreliti letalo s 400 potniki, a jima ni uspelo, saj je bila prtljaga pretežka in je ostala na letališču.
Brata Khayat sta nameravala razstreliti letalo s 400 potniki, a jima ni uspelo, saj je bila prtljaga pretežka in je ostala na letališču. FOTO: AP

Libanonski notranji minister je še pojasnil, da je imel potnik Amer Khayat bombo skrito v škatli z igračo punčko Barbiko ter v mesoreznici, za grozljivi napad pa naj ne bi vedel, saj sta ga brata zgolj izkoristila. Vse skupaj naj bi načrtovala njegova brata. Kot je dejal minister, sta brata nameravala sprožiti bombo približno 20 minut po vzletu letala, a sta morala vse skupaj opustiti, ko sta ugotovila, da je zaradi preseganja dovoljene teže njun brat ostal brez prtljage.

Avstralske oblasti so kmalu po razkritju načrtovanega terorističnega napada na obrobju Sydneyja aretirale štiri moške. Dva so izpustile, brata Khaleda in Mahmouda Khayata pa so obtožile, da sta načrtovala teroristični napad. Najvišja kazen je dosmrtni zapor.

Avstralska policija je po aretacijah sporočila, da so s svojim uspešnim delom preprečili enega najbolj zloveščih terorističnih napadov na avstralskih tleh, zdaj pa so jih libanonske oblasti postavile v nekoliko neprijeten položaj, ko so razkrile, da so napad v resnici preprečili strogi predpisi glede prtljage.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
22. 08. 2017 16.59
+1
Niso ga naložili ker je bil bojda pretežki, potnik pa letel naprej kot da ne bi vedel. Kolikor je znano potnike že ob kontroli obvestijo glede prtljage ali ustreza kriterijem glede velikosti in teže, ali ne. Če je temu tako, kako se potem lahko zgodilo drugače, saj bi tak potnik ukrepal že prej, takrat ko je bil obveščen, in ustrezno prilagodil prtljago.
Ramzess
22. 08. 2017 16.56
+4
Zanimivo, če je prtljaga slučajno pretežka jo kar pustijo tam, potnik pa sploh ne ve zato. To se ne zdi ravno lepo, da ne obvestijo potnika.
yurife
22. 08. 2017 15.32
-2
res uspešno delo policije...
tornadotex
22. 08. 2017 14.57
+5
Ni jih rešila policija ,pač kot že napisano, pravilnik oteži prtljage....
emilzapata
22. 08. 2017 14.21
+26
v Avstraliji ni milosti za prestopnike, verjetno bo kar dosmrtni. Poznam someščana, ki je bil v Avstraliji obsojen na 12 let za posilstvo, odslužil do zadnjega dne, v tem času nikoli na dopustu izven zapora, kot se to dogaja pri nas.
palcaimadvakonca
22. 08. 2017 13.38
+24
Svet je šel v k
hondica
22. 08. 2017 13.56
+30
Treba je povedati jasno, svet ni šel nikamor, le muslimani se s pomočjo prodanih levičarjev preveč širijo na zahod.
PUTINOVI?
22. 08. 2017 17.49
+4
ja levičarji so krvi za vojne v siriji,libiji,afriki lol...treba je povedat desna merkle vabi poceni delovni silo,trump pa pleše s sabljami in prodaja orožje ravno njim...