Tujina

FOTO: Neurje tudi na Hrvaškem; Benetke že več dni pod vodo

Zagreb/Berlin, 27. 10. 2012 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./STA/M.R.
Komentarji
2

Vreme jo je zagodlo tudi našim sosedom. Močno deževje je v Opatiji zamašilo številne odtoke, zaradi česar je poplavilo več ulic. Na Reki so gasilci ponoči intervenirali kar 30-krat, ko so morali črpati vodo iz kleti. Močan veter ponekod ovira promet. Medtem pa je Nemčija že dočakala prvi sneg.

Ne le Slovenijo, močno deževje je ponoči zajelo tudi sosednjo Hrvaško. V Opatiji je voda zamašila številne odtoke, zaradi česar je poplavilo več ulic, tako da so imeli komunalni delavci polne roke dela. V pristaniščih je bilo moč videti več potopljenih čolnov.

Precej škode je dež naredil tudi na Reki. "Ponoči smo imeli okoli 30 intervencij. Dve ali tri ekipe imamo neprestano na terenu," je za Index.hr povedal tiskovni predstavnik gasilske postaje Reka Boris Kauzlarić. Kolikšna je škoda na poslovnih in stanovanjskih objektih, ki jih je voda zalila, še ni znano. "Črpali smo vodo iz kleti, a za zdaj ni bilo hujšega. Vreme se zdaj izboljšuje, tako da upamo na najboljše, a ne vemo, kaj nas čaka tekom dneva," je dodal.

Vreme
Vreme FOTO: Thinkstock

V Črnem Lugu je padlo 118 litrov, v Pargu pri Čabru 86, na Zavižanu 22, v Gospiću 15 in na Rabu 29 litrov dežja na kvadratni meter. Vremenoslovci pa napovedujejo, da bo zvečer in jutri na Reki in v Kvarnerju pihala še burja. Hkrati naj bi tudi deževalo, precej pa se bodo spustile tudi temperature.

Veter ponekod ovira tudi promet, poroča hrvaški prometnoinformacijski center, ki opozarja na previdno vožnjo po spolzkem cestišču v večjem delu države. V gorah pa bo ponoči verjetno celo snežilo.

Bentke pod vodo

Morje že več dni poplavlja Benetke, vendar pa to ne ustavi radovednih turistov, da si ne bi ogledali te svetovne znamenitosti v Italiji. Delavci so na poplavljenih območjih naredili dvignjene ploščadi, po katerih lahko ostanejo ljudje na suhem, vendar pa kljub temu številni stopijo tudi v vodo. Poplave v Benetkah niso nobena redkost, vednar pa sta najbolj poplavno aktivna meseca november in december, tokrat pa je morje prestopilo bregove že nekoliko prej.

Sneg v Nemčiji povzročil številne prometne nesreče

Prvi sneg pa je že zapadel v Nemčiji, kjer ga je ponekod naneslo do 17 centimetrov. Poledenele ceste so v mnogih predelih  države povzročile številne prometne nesreče, a je šlo pri večini le za manjšo gmotno škodo. Po napovedih vremenoslovcev se bo sneg na nadmorski višini čez 400 metrov obdržal do nedelje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matjaž Krajnc 1
27. 10. 2012 16.15
+15
24ur.... ali lahko saj en dan v tednu objavite recimo samo dobre novice ki so se zgodile po svetu ker mislim da se ne dogajajo samo nesreče,katastrofe,umori in take stvari o katerih očitno najraje pišete.Potem bodo tudi ljudje malo boljše volje ne pa samo pesimistični itd.
andreja janeži?
27. 10. 2012 18.33
-1
Tudi slabe novice moramo izvedeti,lahko pabi videli tudi nekaj obetavnega.Obkroža pač vse večhudega,nepoštenega,s tem pa nam pokvarijo še hude nesreče ,povodnji,potresi pač narava nam se maščuje