Tujina

VIDEO: Neurja in viharni veter ohromili Dalmacijo in jug Italije, v Rimu padala toča, velika kot oreh

Split/Rim/Celovec, 07. 11. 2014 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA/U.Z.
Komentarji
5

Močni nalivi in viharni jugo težave povzročajo tako na jugu Italije kot v Dalmaciji. Prekinjene so številne trajektne povezave in močno je oviran promet. Ker po nosečnico na Hvaru ni mogel poleteti helikopter, so jo v Split prepeljali kar s trajektom.

Na Hrvaškem imajo zaradi neurij in močnega juga velike težave v prometu. Prekinjene so številne trajektne povezave, zaradi močnih lokalnih nalivov ter mokrega cestišča pa je močno oviran promet po večjem delu države.

Mesto Carrara je še vedno pod vodo, a se razmere danes končno izboljšujejo.
Mesto Carrara je še vedno pod vodo, a se razmere danes končno izboljšujejo. FOTO: YouReporter.it

Zaradi močnega vetra so helikopterji ostali na tleh, zato je nosečnico s Hvara v Split prepeljal trajekt Tin Ujević. Na območju Visa in Splita so bila številna gospodinjstva nekaj časa brez elektrike, v zadnjih 24 urah pa je največ dežja padlo na območju Gorskega kotarja. Najvišja izmerjena količina padavin je bila kar 139 litrov. Hrvaški vremenoslovci napovedujejo, da bo jugo oslabel v soboto.

V Rimu meteorne vode poplavile velik del mesta

Toča v Rimu.
Toča v Rimu. FOTO: YouReporter.it

Močni nalivi z lokalnimi nevihtami so v četrtek zajeli Rim in okolico. Poplavljene so bile številne ulice, zaradi česar je bil močno okrnjen promet. Župan Rima je v četrtek prebivalce pozval, naj ne zapuščajo svojih domov, če res ni nujno, prav tako so bile cel dan zaprte šole. Padlo je več kot 100 milimetrov dežja, zalilo pa je številne objekte.

V zahodnem mestnem predelu Appia je reka Tibera prestopila bregove in poplavila številna stanovanja in poslovne prostore. Zaradi poplav so morali v večnem mestu zapreti tudi nekatere postaje podzemne železnice. Neka ženska je bila poškodovana, ko se je nanjo porušilo drevo. Voda je prodrla tudi na letališče Fiumicino, a letalski promet danes poteka normalno. Zaradi obilice dežja pa se je zrušil tudi del zidu zgodovinskih vrat Porta Pia.

Neurje se je v noči na petek umaknilo proti jugu države, kjer je v pokrajinah Kampanija, Kalabrija in Sicilija še vedno razglašen rdeči meteoalarm. Najhuje naj bi bilo na območju Sicilije, kjer poleg neviht in nalivov največ težav tamkajšnjim prebivalcem povzroča sunkovit veter. V številnih sicilijanskih mestih so šole ostale zaprte. Prav tako so prekinili trajektni promet med Neapljem ter otokoma Capri in Ischia. Tudi v Neaplju so zaradi neurij padali semaforji in drevesa.

Ciklon se bo konec tega tedna pomaknil proti jugovzhodu in naj bi v naslednjih dneh zajel Grčijo, napovedujejo italijanski vremenoslovci.

Rdeči meteoalarm je še vedno razglašen za jug Italije, in sicer pokrajine Kampanijo, Kalabrijo in Sicilijo. Prav tako je rdeči alarm razglašenza Avstrijo, in sicer Koroško.

Italijanski premier Matteo Renzi je zaradi naravne katastrofe, ki je prizadela širše območje Italije za torek sklical sestanek vodij civilne zaščite, predstavnikov lokalnih oblasti, klimatologov in drugih strokovnjakov. Na sestanku naj bi se dogovorili o dolgoročnem načrtu preprečevanja in ukrepanja v primeru poplav in plazov. Situacija je namreč še vedno kritična na severu države. Najhuje je v Furlaniji, Benečiji in Toskani, kjer je bilo v sredo poplavljenih več mest, več tisoč ljudi pa je moralo zaradi poplav zapustiti svoje domove. Zelo kritične so bile razmere v Toskani, in sicer v mestu Carrara, kjer je reka prebila zaščitne zidove in poplavila večji del mesta. Razmere se tam danes umirjajo, saj se je voda začela umikati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoExit
08. 11. 2014 19.03
Vatikan je bil stolčen z točo ..le zakaj ?
Matakokojama
08. 11. 2014 10.42
+7
Kaj se dogaja na slovenskem nebu?
galiot
07. 11. 2014 17.36
+12
Nikomur ni za privoščit kaj takega,pa ni važno kje se dogaja...
Hubel
07. 11. 2014 13.58
-19
Joj ubogi revčki.....banda, Prns je še huje pa noben ne pokaže in ne piše o tem
Našvasan_zob
07. 11. 2014 13.03
+3
Poberte kahle, fertik smo!...