Tujina

Neumna poteza Dodika

Zagreb, 28. 02. 2009 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik je predlagal ločitev Bosne in Hercegovine po vzoru Češkoslovaške. Mesić: To ni mogoče.

Predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik je izrazil naklonjenost zamisli, da bi se BiH ločila po vzoru Češkoslovaške, novonastale državi pa bi ločeno vstopili v EU.

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: Reuters

"Predlagali smo, da bi bila BiH asimetrična federacija, v kateri bi njeni sestavni deli imeli pravico do samoodločbe," je menil premier Republike srbske. Po njegovih besedah se je mogoče dogovoriti, da se te pravice ne poslužuje pet ali deset let. Vendar, če deset let nečesa ne moreš storiti, kaj je potem logično, se je vprašal. "Da bi se morda vnovič borili? Jaz ne," je povedal.


"Zakaj ne bi naredili tega, kar je naredila Češkoslovaška, in bi se potem kmalu znašli v EU," je predlagal Dodik ter pri tem menil, da bi vstop v Unijo odpravil mnoge posledice razpada nekdanje Jugoslavije. Češkoslovaška se je leta 1993 mirno ločila na Češko in Slovaško, nekdanji republiki pa sta bili leta 2004 med državami, ki so vstopile v EU.

Milošević je bil prepričan, da lahko na ruševinah Jugoslavije ustvari veliko Srbijo. Ta politika ni uspela. Dodik očitno želi slediti Miloševićevim ciljem. Ne uporablja topov, temveč želi s svojo politiki doseči, da bi mu rekli, naj izstopi iz federacije in naj se poveže s Srbijo. To je nemogoče. Odziv hrvaškega predsednika Stipeta Mesića

Na njegove besede se je že kritično odzval namestnik visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Raffi Gregorian in jih označil za zelo neumno potezo, ki bo škodovala samo Srbom. Po besedah ameriškega diplomata, ki začasno opravlja naloge visokega predstavnika, potem ko je Miroslav Lajčak postal slovaški zunanji minister, so ZDA seznanjenje z dogajanjem v BiH in so zaradi tega zaskrbljene.

Država znotraj države?

Nekdanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Paddy Ashdown je lansko leto poudaril, da je Bosna in Hercegovina bližje razpadu, kot je bila kdaj koli po vojni.

Po mnenju Ashdowna je Dodik zavrl reforme in vzpostavil paralelne institucije, pri tem pa je izkoristil avtonomijo, ki mu jo zagotavlja Daytonski sporazum, da bi spodkopal BiH kot takšno, kakršno predvideva ravno ta sporazum. Ashdown meni, da Dodik ne verjame, da lahko BiH preživi in si tega niti ne želi. Republike srbske ne jemlje kot del države BiH, temveč kot državo znotraj države.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou