Tujina

Netanjahu s 'čudežnim zavezništvom' preprečil volitve

Tel Aviv, 08. 05. 2012 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelski premier Netanjahu je sklenil zavezništvo z rivalsko stranko Kadima in tako preprečil predčasne volitve, ki so bile napovedane za september. Opozicija je ogorčena in trdi, da gre za zavezništvo strahopetcev.

Benjamin Netanjahu in Šaul Mofaz
Benjamin Netanjahu in Šaul Mofaz FOTO: Reuters

V Izraelu je še včeraj vse dišalo po predčasnih volitvah, a se je premier Benjamin Netanjahu s stranko Kadima uspel dogovoriti o oblikovanju vlade narodne enotnosti. Dogovor med drugim predvideva izvedbo rednih volitev oktobra prihodnje leto, s čimer so se izognili predčasnim volitvam, ki bi morale potekati septembra letos.

Predsednik Kadime Šaul Mofaz bo najverjetneje postal namestnik premierja, hkrati pa tudi minister brez listnice. Postal naj bi tudi član varnostnega sveta, člani Kadime pa bodo prevzeli vodenje parlamentarnih odborov za zunanje, obrambne in gospodarske pa morda tudi drugih, če bo to predvideval dogovor. Voditeljica Izraelske delavske stranke Shelly Jačimovič pa bo namesto Mofaza prevzela vodenje opozicije.

Dogovor med Kadimo in Netanjahujevim Likudom tudi predvideva zamenjavo zakona Tal, ki skrajno ortodoksnim Judom omogoča, da se izognejo služenju vojaškega roka. Ta zakon je sicer že februarja izraelsko najvišje sodišče razglasilo kot neustavnega. Zagovorniki sekularizacije namreč menijo, da je zakon nepravičen, vendar pa manjše verske stranke, ki so ključnega pomena za Netanjahujevo koalicijo, želijo, da bi se ortodoksni mladostniki lahko odločili za verske študije in se izognili služenju vojaščine.

Že v nedeljo smo poročali, da je Netanjahu za september napovedoval predčasne volitve, prav omenjeni zakon pa naj bi bil tudi razlog za volitve. Ostro mu nasprotuje stranka Izrael naš dom zunanjega ministra Avigadorja Libermana.

Jair Lapid, vodja opozicijske stranke Ješ Atid, je danes na družbenem omrežju Facebook zapisal, da je sklenitev koalicije narodne enotnosti skorumpirana in grda. "To je politika stolčkov in ne načel ... interesov nekaterih skupin namesto celega naroda. Menijo, da bodo zdaj lahko še nekaj časa nadaljevali in da bomo pozabili, a se motijo. To odurno politično zavezništvo bo pokopalo vse vpletene," je dejal Lapid. Jačimovičeva pa je potezo Kadime in Likuda označila kot zavezništvo strahopetcev.

Izraelski komentator Josi Verter pa v časopisu Haaretz ocenjuje, da je Netanjahu s to potezo pokazal, da je kralj izraelske politične scene. Prvič je to pokazal že pred desetimi dnevi, ko se je skrivaj z Libermanom dogovoril o razpustitvi kneseta, drugič pa, ko je ponoči sporočil, da razpustitve ne bo in bo v vlado povabil Kadimo. Prav to slednjo potezo je ocenil kot atomsko bombo, ki je padla na izraelski parlament. "Ko smo spali, se je pred našimi nosovi in nosovi politikov ter novinarjev pretekli teden oblikovalo čudežno zavezništvo med dvema rivaloma, premierjem Netanjahujem in vodjo opozicije Mofazom," je zapisal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

n0mistakez
08. 05. 2012 19.15
+3
Sem vam že rekel da so židi prebrisana bitja pa mi nuben ne verjame :(
Elias47
08. 05. 2012 12.40
+6
Zgoraj na sliki - Zbor Demonov!!!
Nina Nubia 1
08. 05. 2012 12.59
+1
P0gi
08. 05. 2012 10.20
+4
Politična trgovina in korupcija