Tujina

Ban Ki Moon: Ta norost se mora končati

Gaza/Tel Aviv, 03. 08. 2014 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da je izraelska vojska skoraj končala z operacijo uničevanja predorov Hamasa. A napadi se nadaljujejo. Izstrelki so zadeli tudi šolo, kamor so se zatekli Palestinci.

Izraelski tanki
Izraelski tanki FOTO: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je ostro obsodil današnji izraelski napad na šolo ZN na območju Gaze, pri čemer je bilo ubitih najmanj deset ljudi. Gre za zločin, ta "norost pa se mora nehati", je pozval. 

Gre že za tretji napad v zadnjih desetih dneh na kako šolo na območju Gaze, ki jo vodijo Združeni narodi in v kateri so zatočišče poiskali številni palestinski begunci. Današnji napad na šolo Agencije ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v Rafi je bil "nova surova kršitev mednarodnega humanitarnega prava," je ocenil Ban, kot je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Ban je opozoril, da izraelsko vojsko vseskozi obveščajo, kje so položaji Združenih narodov, kamor se je zateklo več tisoč palestinskih beguncev.

Pozval je k takojšnji preiskavi "te in drugih kršitev mednarodnega prava", tiste, ki so odgovorni za to, pa je treba pripeljati pred roko pravice. "Gre za moralni zločin in kaznivo dejanje."

Ban je ponovil poziv k takojšnji prekinitvi ognja in dejal, da je "izjemno osupel zaradi grozljivega stopnjevanja nasilja in izgube več sto življenj palestinskih civilistov od prekršitve humanitarne prekinitve ognja 1. avgusta".

"Nadaljevanje spopadov je zgolj dodatno poslabšalo humanitarno in zdravstveno krizo v Gazi," je še ocenil generalni sekretar ZN.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: Reuters

Netanjahu grozi

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je sporočil, da je izraelska vojska skoraj končala z operacijo uničevanja predorov Hamasa, ki mu je zagrozil, da bo plačal neznosno ceno, če bo še naprej izstreljeval rakete na Izrael.

Netanjahu je dejal, da se bo vojska po uničenju predorov pripravila na nadaljnjo akcijo v skladu z varnostnimi potrebami. Vzeli si bodo toliko časa, kot bo potrebno in bodo uporabili toliko sile, kot bo potrebno.

Zagotovil je, da so zadali bistven udarec infrastrukturi Hamasa, sedaj pa se bodo namestili na območjih, ki bodo ustrezala zmanjšanju neposredni izpostavljenosti vojakov. Pogajanj s Hamasom ne bo in Izrael tudi ne pošilja delegacije v Kairo, kjer bi se morala začeti pogajanja s Palestinci.

Obrambni minister Izraela Moše Jalon pa je povedal, da se bližajo dokončanju uničenja napadalnih predorov v Gazi in so zadali hud udarec sposobnosti Hamasa za povzročanje škode. "Hamas plačuje težko ceno in jo bo še naprej," je dejal Jalon.

Že 27 dni trajajoči konflikt je po podatkih palestinskih virov terjal že 1766 palestinskih življenj, večinoma civilistov. Ubitih je bilo tudi 66 Izraelcev, od tega 64 vojakov. Z doma je moralo 250.000 Palestincev oziroma 15 odstotkov prebivalstva Gaze.

Palestinsko gibanje Hamas pa je nasprotnega mnenja. Tiskovni predstavnik Sami Abu Zuhri je povedal, da bo Izrael plačal veliko ceno, če ostane v Gazi, ali se umakne, ali se odloči za pogajanja. Zagotovil je, da enostranski umik iz Gaze ne bo pomenil konca bojevanja.

Vojak je mrtev

ZDA in ZN so za petek obe strani prepričali v sklenitev humanitarnega premirja, ki pa je trajalo le slabi dve uri. Palestinci so iz predora na jugu Gaze napadli izraelske vojake in dva ubili, podporočnika Hadarja Goldina pa naj bi ujeli. To je povzročilo veliko ogorčenje v uradnem Washingtonu, ki za propad premirja krivi Hamas. Izraelska vojska je zdaj sporočila, da je vojak zagotovo mrtev. Niso pa povedali, ali so našli njegovo truplo.

Goldinovi starši zahtevajo, da se izraelska operacija v Gazi nadaljuje, dokler vojaka ne dobijo nazaj. Netanjahu je dejal, da sočustvuje z družino in bodo naredili vse, da ga dobijo nazaj. Hamas ostro zanika, da bi ujel vojaka.

Ne glede na to je Izrael okrepil vojaške operacije okrog Rafe na jugu Gaze in v soboto pobil najmanj 100 Palestincev. Iz območij okrog Bejt Lahije pa je Izrael začel z delnim umikom svojih enot, ker naj bi bila operacija uničevanja predorov končana. Hamas je ta umik razglasil za zmago, Izraelci pa so 70.000 pregnanim Palestincem sporočili, da se lahko vrnejo domov, vendar naj pazijo na mine in pasti, ki so ostale za Hamasom.

Gaza
Gaza FOTO: Reuters

V ZDA je medtem senat soglasno potrdil 225 milijonov dolarjev za utrditev izraelske protiraketne obrambe, pred Belo hišo pa se je zbralo okrog 50.000 pro-palestinskih protestnikov, ki so zahtevali konec ameriške pomoči Izraelu. Netanjahuja so primerjali s Hitlerjem in izražali ogorčenje nad velikim številom pobitih palestinskih civilistov.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
04. 08. 2014 13.55
Ameri rabijo vojno, ni važno kje in s kom. Včeraj govoril s sorodnico, ki živi v ZDA, ukvarja se z nego starejših ljudi. Tisti, ki so še predkratkim imeli dovolj denarja, da si plačujejo varstvo v privat ustanovi, tega ne zmorejo več, tudi njej so začela plačila izostajati. Pokojnine so se začele močno zmanjševati, nekateri pokojninski skladi so tudi bankrotirali. Tako da sedaj bolj razumemo, zakaj takšna nervoza v Ameriki.
pkorosec
04. 08. 2014 15.28
lahko da je to tudi posledica politike Obame, ki slabi gospodarstvo.
Sam Il
04. 08. 2014 07.17
+1
Kje so zdaj tisti, ki so pred dnevi tako hvalili Amere?
pkorosec
04. 08. 2014 15.16
+1
kaj pa imajo ameri tu? Sem racionalen antiamerikanec, pa vseeno priznavam Izraelu pravico da se brani.
spletni Kritik
04. 08. 2014 06.55
-5
Kljub temu da je Hamas sprožil 95 raket nocoj proti Izraelu, je Izrael še vseeno pustil 186 tovornjakom humanitarne pomoči v Gazo. Posnetek nazorno pokaže kako teroristi/hamas spet preprečijo dostavo pomoči do Palestincev... To je Hamas.
pkorosec
04. 08. 2014 15.18
+0
hehe, pa 5 minusev za dejstvo. Jap, to je vera, kjer govoriti dejstva postane najprej nezazeljeno, potem pa se nevarno. Kaj cemo, srednji vek se vraca. Inkvizicija s polmescom na praprotu stoji pred vrati.
Jezu3Kristus
04. 08. 2014 01.13
+3
Upam da nas vesoljci ne gledajo.... ker bodo imeli zelo slabo mnenje o nas
Ov3r9000
03. 08. 2014 22.37
+1
Moderator, saj ni treba vedno upoštevati najbolj ofenzivne interpretacije. Ni enostavne rešitve konflikta med Palestinci in Izraelci, če se Izrael zdaj umakne bo spet slej kot prej prišlo do konflikta saj se Palestinski skrajneži nebi strinjali tudi če bi se Izrael umaknil nekaj km nazaj in porušil svoje naselbine ki jih je pred kratkim zgradil (itak se to nebi zgodilo), in bi verjetno še naprej raketirali izrael. Izrael pa noče odpreti blokade gaze ker noče dopustiti skrajnežem še več orožja oz materiala za izdelavo raket. Optimalno bi bilo verjetno da odpre meje navzven da se civilno prebivalstvo lahko nekam umakne. Kot pogajalci so bili Hamas pa do sedaj zelo nezanesljivi in počasni - trmasti, v sprejemu novih vedno bolj škodljivih ponudb. Zelo težko in nevarno pa bi bilo forsirati Izrael karkoli.
pkorosec
04. 08. 2014 15.22
pa kaj si ti nor ... 0v3r9000, hvala! Res! Sem mislil ze da so tu gor vsi iz enega in istega gnezda, kjer je sirina pogleda enaka valovni dolzini laserja. Tvoj komentar mi je dal nekaj upanja za racionalno clovestvo, ki se vedno bolj umika verskim prepricanjem.
Roman Hren
03. 08. 2014 21.44
+5
Proizvajalci in prodajalci orožja ustvarjajo krizna žarišča za svoje tržišče! Obenem se ponujajo še za mirovne posrednike! Ljudje so povsod le kolateralna škoda! Popolna prepoved proizvodnje in prodaje orožja!
pkorosec
04. 08. 2014 15.27
-1
orozje ne ubija ljudi. Ljudje ubijajo. Ce nima pistole, bo pa vzel v roke mec. Ce nima meca, pa kamen. Ce nima kamna, pa cloveka zveze in ga zivega zakoplje v zemljo. O tem imas na netu dovolj videjev iz danasnjega casa. Eno je ce ubijas v samoobrambi, nekaj drugega pa je ce ubijas zaradi sovrastva. Ce bi izraelci ubijali iz sovrastva, o palestincih ne bi bilo vec niti sledu. Ce pa bi arabci imeli taksno vojasko pomoc, pa smo lahko prepricani, da na celem bliznjem vzhodu ne bi bilo niti enega juda. Zakaj? Zato ker bi naj Zidje bili rasisti.
KlubPravilnoPretepenihŽena
03. 08. 2014 21.43
+0
The Light Pt. 48 (Masjid Al Aqsa) . EnterTheTruth
velesperun
03. 08. 2014 21.12
+7
Etnično čiščenje,
sanacaple
03. 08. 2014 20.10
+13
Izrael bo kmalu izbrisan s svetovne karte ,....korak za korakom,.....v ognju bo pokoncan !
Misija1
03. 08. 2014 22.34
+6
Potem bo to konec sveta. Ne vem kako si ti drugace predstavljas zavzetje in unicenje drzave, ki poseduje cca. 300 do 450 jedrskih konic! Ni velesile na svetu, ki bi napadla drzavo z jedrskim orozjem. No, ce se to zgodi, je cel svet adijo, ker bo pokalo na obeh straneh in ne bo vazno na kateri strani bos ti ali bom jaz, vse bo slo v maloro! Zatorej sanjaj unicenje Izraela ce zelis, jaz sanjam kaj druga lepsega!
qbase.
04. 08. 2014 02.54
+2
tako kot je rekel misija.... napad katerekoli velesile pomeni svetovno vojno... in glede na to da imajo izraelci eno največjih zalog jedrskega orožja in bodo rajši pobili cel svet kot pa izgubili vojno si ne želi tega....
spletni Kritik
03. 08. 2014 19.35
-37
IDF brani naš narod, Slovenija je z Vami! Israel <3
Sam Il
04. 08. 2014 07.20
+2
Zase govori (in ne za celotno Slovenijo), fanatik!
StrikeOne
03. 08. 2014 19.32
+8
Na nekaj citatov iz njihove\"svete knjige v razmislek kaj si ti za njih.. Nežidi so ustvarjeni, da služijo žide. Oni morajo kopati, orati, sijati, kositi. Židi so ustvarjeni da vse najdejo pripravljeno. \"Prepovedano je biti milosten do nežidov\" (Talmud, Ramban). \"Nežidu ni treba milosti in pomoči dajati.\" (Talmud, J.e.b.a.m.ot 12a). \"Bog je ustvaril nežide, čeprav so oni enaki živalim in dal jim je človeško obliko , kajti ni primerno da žida služi žival.Zato ga služijo živali v človeški obliki \" (Šulhan aruh, Mudraš talpiot 225). In zato ko en nežidosvki sluga umre ga je potrebno obžalovati enako kadar crkne osel ali vol\" (Talmud, Brohes). \"Med židom in nežidom ne obstaja nikakršna vez. Kajti meso nežida je živalsko meso njihovo seme pa živalsko seme.\" (Talmud, *ot 89a). ZA SLEPCE!
StrikeOne
03. 08. 2014 19.34
+18
Temu ZLU oni pravijo sveta knjiga. Seveda njihovega boga Lucifera!
spletni Kritik
03. 08. 2014 19.41
-24
Jah tudi Janša zna tako zlorabljati odstavke, da hujska narod :) ...je pa verjetno res tvoje meso živalsko in seme svinjsko hehehe
spletni Kritik
03. 08. 2014 19.31
-30
Bog blagoslovi Israel <3 :)
StrikeOne
03. 08. 2014 19.32
+15
Bog ne blagoslavlja zlobe in pokvarjenosti ti to ni jasno zato pa ste od vekomaj prekleti!
StrikeOne
03. 08. 2014 19.30
+14
To je vse skupaj že tako bolano da ne veš več kaj se dogaja! Ljudje so že tako gnili in podli posebaj ti gnili zahodnjaki med katere se eni veselo uvrščajo da se mi že gabi ta svet. Sploh ko gledamo kako koljejo nedolžne otroke in civiliste in to zanalašč, da bi pregnali čim več ljudi z njihove zemlje in potem še govorijo vsem v brk da so oni žrtve! Pa da bo norost še večja pravijo da so teroristi ugrabili bogega NEDOLŽNEGA izraelskega vojaka OMFG *???! Ali pa Američani se delajo slepe na očiten genocid ga podpirajo pošiljajo orožje, delajo se slepe da oborožujejo in vodijo NEONACISTE v ukrajini in pol še oni obtožujejo domačine ker se drznejo upirati to so teroristi ker želijo svobodo od židovskih bank in skrajno bolano moralnih naukov zahoda. Glede na to koliko Slovencev je tako hudo zabitih ali tako hudo zlobnih in pokvarjenih, da vse to vidijo pa vseeno opravičujejo in podpirajo si ravno tako kot vsi zahodnjaki, ki takšne stvari podpirajo zaslužijo dejansko večne muke v peklu ali tu na zemlji! In verjeli v pravljice ali ne Univerzalna pravica vas bo doletela ne glede na to kako naivno ste si umislili da ste varni saj ste pod zaščito super duper amerike in njenih super naprednih tehnologij s katerimi še talibanov ne morejo premagati več kot 13 let!
Ataaufbix
03. 08. 2014 19.17
+3
Long live Hamas!
StrikeOne
03. 08. 2014 19.16
+15
Če hočete vedeti kdo so v resnici židi in kaj si mislijo o vas in vaši podpori si preberite knjigo žida Israela Šamirja Kabala oblasti, ki pove BRUTALNO RESNICO za razliko od zion medijev!
Ataaufbix
03. 08. 2014 19.15
+23
Kdaj bomo videli Izraelce pred sodiščem zaradi kršitev človekovih pravic?
spletni Kritik
03. 08. 2014 19.24
-23
spletni Kritik
03. 08. 2014 19.08
-26
spletni Kritik
03. 08. 2014 19.11
-26
StrikeOne
03. 08. 2014 19.18
+14
Židi so dejansko skozi zgodovino pokazali da so čista utelešena zloba! Njihov bog je mamon ali kot sami povedo sam Lucifer! In to se jasno vidi skozi njihova dejanja in besede! Tako so klali skoraj vse narode skozi svojo krvavo zgodovino. Kajti za njih so vsi ne judi neljudje in to prakticirajo agresivno in agresivno to učijo svoje otroke! Še sam jezus (jud) vas je opozarjal na te sataniste pa so ga ubili pred vsemi vami pa jih še kar naprej podpirate, ker ste tako neumni si zaslužite vsako krizo in vsako slabo ali vojaško stanje v svetu ali državi!
spletni Kritik
03. 08. 2014 19.30
-14
ja 2000 let nazaj sem vse videl na lastne oči, prav imaš... imbicil :) Preberi koran, kaj pravi o nemuslimanih, če misleš tako posploševati zadeve ...
StrikeOne
03. 08. 2014 19.31
+6
ti napišem kaj piše tvoj ogabni talmud koran je otroška pravljica naspram tega satanovega rokovnika!
bigmeech
03. 08. 2014 17.05
+10
Free Palestine
SeVednoSemDevica
03. 08. 2014 17.00
+3
zivim za Palestino yeeA. One love One freedom One peace
CtrlDelete
03. 08. 2014 17.00
+15
Izrael, tako majhna država pa tolikšen arzenal orožja. Še Američani jim lahko zavidajo. Nekoč so bili še manjši, potem se je pa zgodila legalna kraja pod okriljem Združenih narodov! Sramota! Haag, kje si?
spletni Kritik
03. 08. 2014 19.09
-15
Izrael, tako majhna država pa tolikšen vpliv :)
StrikeOne
03. 08. 2014 19.31
+5
Nepotizem in zloba je prava stvar za doseganje tega!