Tujina

Netanjahu in Herzog praktično izenačena, tretja najmočnejša sila so izraelski Arabci

Jeruzalem, 17. 03. 2015 21.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Netanjahu ali Herzog? Vzporedni rezultati predčasnih parlamentarnih volitev v Izraelu ne kažejo jasnega zmagovalca. Je pa že jasno, da bodo poslej tretja najmočnejša sila v knesetu izraelski Arabci, ki so kot Združena lista osvojili 13 glasov.

Predčasne parlamentarne volitve v Izraelu niso prinesle jasnega zmagovalca. Glavna tekmeca za premierski položaj, sedanji premier Benjamin Netanjahu in njegov levosredinski izzivalec Izak Herzog sta glede na rezultate vzporednih volitev praktično izenačena. So pa tretja najmočnejša sila postali izraelski Arabci.

Kot sta po zaprtju volišč objavili izraelski televiziji Kanal 1 in Kanal 10, sta desnosredinska stranka Likud pod vodstvom Netanjahuja in levosredinska Sionistična unija pod vodstvom Herzoga poravnani s 27 poslanskimi sedeži v 120-članskem knesetu. Le televizija Kanal 2 je napovedala rahlo prednost Likuda z 28 sedeži proti 27 za Sionistično unijo.

To pomeni, da je rezultat pretesen, da bi lahko že govorili o zmagovalcu in bo treba počakati na uradne rezultate, ki pa jih ne gre pričakovati pred sredo zjutraj.

Na volišču
Na volišču FOTO: Reuters

Je pa že jasno, da bodo poslej tretja najmočnejša sila v knesetu izraelski Arabci, ki so kot Združena lista pod vodstvom Ajmana Odeha osvojili 13 glasov. To je prvič, da je arabska manjšina v Izraelu osvojila toliko glasov. Napovedali so sicer, da ne bodo vstopili v koalicijo z nobeno stranjo in da želijo biti v opoziciji.

Rezultat arabske manjšine bi vendarle lahko znova oživil zastali mirovni proces s Palestinci, čeprav je Netanjahu še tik pred volitvami zagrozil, da dokler bo vlado vodil on, palestinske države ne bo. S tem pa je še posebej razjezil izraelske Arabce, ki so danes množično obiskali volišča, da bi končali njegovo vladavino.

Volitve kot referendum

Današnje volitve so bile tudi sicer videne kot referendum proti četrtemu mandatu Netanjahuja oz. njegovemu tretjemu zaporednemu na čelu izraelske vlade. A kot kažejo rezultati vzporednih volitev, očitno ni povsem uspel.

Četudi bi namreč Likud na koncu osvojil drugo mesto, bi bil še vedno v prednosti pri sestavljanju vladne koalicije, kar naj bi se po poročanju dpa že začelo. Desni tabor naj bi namreč zbral več glasov od levice. Netanjahu bo sicer moral vložiti precej več napora v usklajevanje s številnimi manjšimi strankami, njegova vladavina pa bo relativno krhka.

Visok predstavnik Likuda, sedanji minister Silvan Šalom je že napovedal, da bodo poskušali vlado sestaviti z desnimi strankami in verskimi strankami, da bi imeli v parlamentu najmanj 63 poslanskih sedežev.

Jeziček na tehtnici naj bi bila desna stranka Kulanu, ki se je odcepila od Likuda in je zdaj dobila okoli deset poslanskih sedežev.

Oglasil se je že predsednik države Ruven Rivlin in menil, da bi bilo za prihodnost države najboljše, če bi Likud in Sionistična unija sklenila veliko koalicijo. Tako bi zagotovili stabilnost vlade, sicer pa se predsednik boji, da bo že kmalu prišlo do novih predčasnih volitev.

Tudi te predčasne volitve so bile rezultat razpada desne koalicije in sicer kar dve leti pred predvidenim potekom mandata. A kot je danes napovedoval Netanjahu, vlade narodne enotnosti s Sionistično unijo ne bo.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
18. 03. 2015 07.50
-1
Poštimite Izrael, drgač ne bom vzel državljanstva! (.-)) .
Infraping
18. 03. 2015 07.50
-1
Ka pa mislis
17. 03. 2015 23.38
+6
Ta morilec netanjahu mora dol.
Nowotny
17. 03. 2015 22.17
+1
Izraelci nimajo problemov za Izraelskimi arabcim, ker ne delajo zgage.. Palestinci so pa druga pesem, teh ne marajo niti okoliški Arabci. Razumi če lahko.
Handschar
18. 03. 2015 00.01
+9
Teh ne marajo niti okoliški Arabci ali Arabski vladarji? Arabski vladarji imajo radi samo nafto. Absolutna večina Arabcev in muslimanov podpira Palestince.
Jessie Aomi
18. 03. 2015 06.21
+0
Arabci so Palestincem obrnili hrbet... prvi na seznamu je Egipt! Izraelska "prostitutka"
rekapaka
17. 03. 2015 22.14
+4
13 glasov ali 13 sedežev?
John Wayne 1
17. 03. 2015 22.09
+5
Lepo je slišat da imajo tud "izraelski arabci" pravico v Izraelu-palestini. Upam sam da bojo izvolil take ki bojo za mir v tej regiji.
DonMiltonFriedman
17. 03. 2015 21.49
+10
Kao apartheid drzava, pa izraelske arabce majo za stranko. Razmisljite mal.
ficfiric 1
17. 03. 2015 22.38
-2
Kao.....in....po tvoje jih v demokraciji ne bi smelo bit ......ker ce niso vsi kot ti pol bols da sploh niso nic kajne....prvic slism za apartheid v izraelu.?? A ne to spet neka amero propaganda?
Misija1
17. 03. 2015 23.32
+5
ficfiric, sej nisi razumel kaj je zelel povedat. Preberi se enkrat. Govora je vedno o nazi izraelcih, potem pa slisis, da imajo celo arabci tam svojo stranko. Ni vse tako kot izgleda. Palestinskih muslimanov ne marajo niti sosednje arabske drzave! Zdaj pa povezi niti!