Tujina

'Naš diplomatski boj se je začel'

Ramala/Jeruzalem, 25. 09. 2011 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palestinci so z navdušenjem pričakali svojega predsednika Abasa, ki jim je zagotovil, da ne bodo pristali na pogajanja, dokler Izrael ne bo ustavil gradnje na zasedenih območjih. Tako je še enkrat zavrnil načrt četverice za dosego mirovnega sporazuma.

V Ramali se je danes zbralo več tisoč Palestincev, ki so navdušeno pozdravili palestinskega predsednika Mahmuda Abasa po vrnitvi z zasedanja Generalne skupščine ZN. Abas, ki je v petek vložil prošnjo za članstvo Palestine v ZN, je ob prihodu dejal, da Palestinci ne bodo privolili v pogajanja, dokler Izrael ne ustavi gradnje na zasedenih ozemljih.

"Pogajanj ne bo brez mednarodne legitimnosti in brez popolne ustavitve gradnje judovskih naselij," je dejal množici, ki ga je pozdravila kot junaka. Tako je vnovič posredno zavrnil načrt bližnjevzhodne četverice za dosego trajnega mirovnega sporazuma. Četverica je namreč Izrael in Palestince v petek pozvala k pogajanjem "brez pogojevanja".

Množica je pričakala Abasa.
Množica je pričakala Abasa. FOTO: Reuters

"Naš diplomatski boj se je začel. Pred nami je dolga pot in vedeti moramo, da bodo nekateri ovirali naše delo in nam postavljali ovire na pot," je dejal Abas.

Množici v Ramali, ki je vzklikala "Ljudstvo želi palestinsko državo", je zatrdil, da je "ves svobodni svet" to, kar je v New Yorku povedal o željah palestinskega ljudstva po neodvisni državi, "sprejel z vsem spoštovanjem".

Netanjahu bi se pogovarjal s Palestinci

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem v soboto izrazil naklonjenost načrtu bližnjevzhodne četverice, pri čemer je kot pozitivno izpostavil prav dejstvo, da predlog zavrača postavljanje predpogojev za pogajanja.

Danes pa je Netanjahu dejal, da bi moral Abas privoliti v pogajanja brez predpogojev. "Palestinci želijo državo, toda v zameno morajo dati mir. Kar želijo narediti v ZN, je dobiti državo, ne da bi Izraelu zagotovili mir," je dejal.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: Reuters

Kot je še povedal, je to povedal tudi Abasu, ko sta se srečala ob robu zasedanja GS ZN v New Yorku. "V ZN sem predsedniku Abasu rekel: glejte, sva v istem mestu, v isti stavbi, za božjo voljo, v ZN. Sediva in začniva govoriti o miru. Če želite doseči mir, se odpovejte vsem predpogojem."

Četverica pozvala k pogajanjem

Bližnjevzhodna četverica je v petkovi izjavi Izrael in Palestince pozvala k pogajanjem "brez odlašanja in brez pogojevanja". Šlo je predvsem za časovnico, da bi trajni mirovni sporazum dosegli do konca prihodnjega leta.

Tako bi imeli predstavniki obeh strani najprej mesec dni časa za pripravljalno srečanje, da se dogovorijo o dnevnem redu in metodah pogajanj, nato naj bi po treh mesecih obe strani podali celovite predloge glede ozemelj in varnosti, nato pa bi morali v naslednjih treh mesecih doseči bistven napredek pri teh vprašanjih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazkljun
26. 09. 2011 08.25
čisto pravilno tudi naši južni bratje so lepo dobili svojo kvazi državico in kje je razlog da je nebi palestinci posebaj ker poznam mentaliteto ljudi v sloveniji pridem do zaključka izvoljen j.j. priznana palestina vse skupaj repriza izpred 4ih let pa če se da še kaj prodat je to to
Daniel Novakovi?
26. 09. 2011 08.00
in pol se eni čudijo zakaj pride do holokavsta, ne rečm da podpiram, ampak razumem zakaj pride do tega...poniževanje nežidov in arogancija židov nima konca
rkl
26. 09. 2011 06.42
Kosovo so priznali v 4 letih....Palestine pa ne v 40-tih
Marija Demec
25. 09. 2011 22.50
A je imel Izrael leta 1930 morda tam kako težnjo ,po ozemlju oziramo državo ????NEEEEEEEEEEEEEEEEE
Marjeta Vakar
25. 09. 2011 21.36
Ja kakšno sprenevedanje! Saj Abasi hoče le, da Izrael ustavi gradnjo na zasedenih ozemljih, ne pa vojne... Očitno jo hoče Izrael - kaj pa je nadaljevanje gradenj kot nadaljevanje okupacije, torej vojna.
P0gi
25. 09. 2011 18.53
Izrael jim okupira zemljo in hoče neki kvazi mirovni sporazum, brez da bi se umaknil z okupiranega območja.
KLK007
25. 09. 2011 18.11
Upam, da jim rata...
pika poka ježek
25. 09. 2011 15.16
11xwer112, priznati Palestino kot državo ni tako preprosto, oziroma prznanje države Palestincev prinaša veliko odgovornost! - Ker Palestinski voditelji ne priznavajo Izraelu pravico do obstoja - torej miru ne bo! - Ker je ustanovitev države Palestincev projekt Fatahovega predsednika Abasa, ki ima oblast na t.i. Zahodnem bregu reke Jordan. Rivalsko gibanje Hamas v Gazi ustanovitve države Palestincev iz ekstremističnih razlogov ne podpira. V primeru ustanovitve države Palestincev je tako povsem mogoča državljanska vojna v novi državi. - Evropska unija pošilja že 17 let finančno pomoč palestinskim oblastem v višini milijarde EUR. - Izrael oborožuje, opremlja in plačuje Fatahove policiste, z ustanovitvijo države Palestinski policisti ostanjejo brez plač. Da ne govorim, da morajo Palestinci zgraditi še celoten državniški aparat, imajo namreč le presednika in iz teroristov izurjene policiste. - Palestinska območja so že danes odvisna od humanitarne pomoči. - Ena redkih služb, na katere se Palestinci na svojih ozemljih lahko zanesejo je gradnja judovskih naselbin. Najverjetnejši scenarij razvoja dogodkov: V novonastali državi izbruhne državljanska vojna. Arabske države Egipt, Sirija in Jordanija intervenirajo in si medsebojno razdelijo državo Palestincev. Za tem je mogoča tudi nova Izraelsko - Arabska vojna. Za Arabce pa je značilno, da mednarodne odnose vedno urejajo na način, da se zanje konča v najslabšem mogočem scenariju.
MERDE-AVE-MERDE
25. 09. 2011 13.33
Zadnji čas da se konča izraelska okupacija Palestine.
aquauris
25. 09. 2011 10.49
Fenomenalno
25. 09. 2011 10.36
pika poka ježek
25. 09. 2011 10.23