Tujina

Strojevodja pijan upravljal vlak in zaspal med vožnjo?

Buenos Aires, 29. 02. 2012 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Teden dni po eni najhujših železniških nesreč v Argentini svojci umrlih zahtevajo odgovore, kako se je lahko nesreča sploh zgodila. "Moja hči je umrla. Imela je še celo življenje pred seboj in številne sanje. Kdo mi jo lahko vrne?" je na protestu vpila mama ene od 51 žrtev.

V argentinski prestolnici Buenos Aires se je zbralo več sto ljudi, ki so zahtevali, da vlada prevzame odgovornost za eno najhujših železniških nesreč v državi, ki je zahtevala 51 življenj, več kot 700 ljudi pa je bilo ranjenih. V rokah so držali fotografije pokojnih svojcev in od oblasti zahtevali, naj se loti temeljite obnove železniške infrastrukture v državi.

Protestniki v rokah držijo fotografijo Menghinija Reya, zadnjega potnika z vlaka, ki so ga našli mrtvega v razbitini.
Protestniki v rokah držijo fotografijo Menghinija Reya, zadnjega potnika z vlaka, ki so ga našli mrtvega v razbitini. FOTO: Reuters

Proga je stara 30 let. In tudi vlada nosi odgovornost za nesrečo. Moja hči je bila na poti v šolo. Imela je še celo življenje pred seboj. Imela je sanje. Kdo mi jo bo vrnil?” se je na protestu spraševala mama ene od žrtev.

Vlada je sicer v torek sporočila, da so uvedli preiskavo proti železniški družbi, ki je lastnica vlakov, ki potujejo na relaciji, kjer se je zgodila nesreča. Preiskava bo po besedah prometnega ministra trajala najmanj 15 dni oziroma toliko časa, dokler ne ugotovijo, kdo je kriv. Če se bo izkazalo, da je krivda na strani družbe, pa bo država z njo prekinila pogodbo, je povedala predsednica Cristina Fernandez.

Strojevodja zaspal med vožnjo?

Strojevodja Marcos Cordoba sicer pravi, da tik pred nesrečo zavore niso prijele, zato se je vlak zaletel v peron. A zapisi iz črne skrinjice dokazujejo, da pred nesrečo ni opozoril na nikakršne težave z zavornim sistemom. Prav tako je test pokazal, da je imel v krvi alkohol. Preiskovalci pa ugotavljajo tudi, ali je med vožnjo zaspal.

V nesreči je umrlo 51 ljudi, več kot 700 je bilo poškodovanih.
V nesreči je umrlo 51 ljudi, več kot 700 je bilo poškodovanih. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
29. 02. 2012 15.11
+1
Še tako temeljita obnova jim ne bo vrnila svojce, ko je prepozno je prepozno, žal.
CheGaucho
29. 02. 2012 14.39
+1
Pravilno je povedala predsednica ;) Ja meni se je tudi po posnetku zdelo, da vlak sploh ni zaviral zdaj pa vprašanje ali zavore niso prijele ali pa je resnično zaspal.
Danijel Fric
29. 02. 2012 13.22
Ja kaj, če pa je PER cenejši kot sok......................
djfancy
29. 02. 2012 11.16
+0
Da ni bil slučajno Mišo Brečko ;) Upam,da bo danes zvečer trezen !