Tujina

Nesreča razkol v poljski družbi še poglobila

Varšava, 09. 04. 2011 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Leto dni po nesreči pri Smolensku, ki je terjala življenja poljskega predsednika in njegove soproge ter 94 drugih vidnih članov poljske politične, cerkvene in vojaške elite, so rane še nezaceljene. Njegov brat dvojček pravi, da se zanj žalovanje pač ne bo nikoli končalo.

Strmoglavljenje predsedniškega letala v kraju Smolensk na zahodu Rusije 10. aprila lani je poljski narod globoko pretreslo in užalostilo. Visoki potniki na krovu letala so bili na poti na slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu, ki ga je med drugo svetovno vojno izvedla sovjetska Rdeča armada.

Poljska ta konec tedna obeležuje prvo obletnico tragedije, ki je terjala življenja poljskega predsednika Lecha Kaczynskega in njegove soproge ter 94 drugih vidnih članov poljske politične, cerkvene in vojaške elite.

Družinski člani vseh žrtev so danes pripravili spominsko slovesnost ob ostankih razbitin letala. Ob gostih snežinkah se je več kot 100 sorodnikov in družinskih članov pod vodstvom poljske prave dame Anne Komorowske udeležilo molitve v spomin na umrle.

"Usoda se ne da spremeniti, čas se ne more vrniti nazaj. Mogoča pa je obojestranska pomoč," je dejala soproga predsednika Bronislava Komorowskega, naslednika umrlega Lecha Kaczynskega.

Rusija je na slovesnost, ki jo je v živo prenašala poljska televizija, poslala posebnega odposlanca. Zaradi notranjepolitičnih sporov pa je v Smolensk pripotoval le del poljske delegacije. Nesreča, ki je pred letom dni povezala Poljake v njihovi žalosti in jih poenotila, je namreč pozneje poglobila razkol v poljski družbi.

Zloraba nesreče

V prvih odzivih so poljski politiki nesrečo še ocenjevali kot priložnost, da se preseže politična rivalstva ter vzpostavi manj oseben in bolj spoštljiv javni diskurz, a leto dni kasneje je več kot očitno, da se to ni zgodilo. Po anketah sodeč se kar 87 odstotkov Poljakov strinja, da globoko sprti politiki zlorabljalo strmoglavljenje letala v politične namene.

Konservativna opozicija s stranko Zakon in pravičnost (PiS) na čelu, ki jo vodi brat dvojček pokojnega predsednika in nekdanji premier Jaroslaw Kaczynski, se je tako odločila uza svojo spominsko slovesnost in svoje privržence pozvala, naj se v nedeljo dopoldne pridejo pred predsedniško palačo v Varšavi. Po napovedih dpa naj bi se zbralo okoli 100.000 privržencev PiS.

Izbrana lokacija je dvakratno simbolična: pred natanko letom dni so se tja družno valile množice žalujočih, pozneje – potem ko se je v njo naselil Bronislaw Komorowski, ki je kot kandidat vladajoče Državljanske platforme (PO) premierja Donalda Tuska na predsedniških volitvah premagal Jaroslawa Kaczynskega – pa je postala predvsem simbol političnih sporov.

Jeseni parlamentarne volitve

Na pogrebu
Na pogrebu FOTO:

Kaczynski je tarča številnih očitkov, da izrablja smrt svojega brata za nabiranje političnih točk. Sam to odločno zavrača in vztraja, da se zanj osebno žalovanje pač ne bo nikoli končalo, "a da bi to razumel, moraš imeti dvojčka". A očitno je nacionalistično-konservativna poljska opozicija ocenila, da je sedanji čas ugoden za zaostrovanje napetosti, saj čakajo Poljsko jeseni parlamentarne volitve.

Kaczynski je premierju Tusku večkrat očital, da je moralno in politično odgovoren za tragedijo v Smolensku, saj naj bi njegove razprtije s predsednikom preprečile njun skupen obisk v Katinu. Tusk in ruski predsednik Vladimir Putin sta namreč Katinski gozd skupaj obiskala 7. aprila lani, Kaczynski pa naj bi ga obiskal tri dni kasneje. Kot vztraja brat pokojnega predsednika, bi moral Tusk, če bi živeli v resnično demokratični državi, zato že zdavnaj odstopiti.

Krivi naj bi bili tudi ruski kontrolorji letenja

Razbitine letala
Razbitine letala FOTO: Reuters

Liberalni premier pa ni edina tarča napadov. Kaczynski krivdo za bratovo smrt pripisuje tudi ruskim kontrolorjem letenja, ki naj bi poljskega pilota zavedli z napačnimi informacijami. Pristanek uradne Varšave, da preiskavo o nesreči vodi Rusija, je bila po mnenju konservativne opozicije usodna napaka, čeprav so tako narekovala mednarodna pravila.

Poljaki so sicer na sploh precej nezadovoljni z ugotovitvami ruskih preiskovalcev, saj so ti ruske kontrolorje letenja oprali krivde in odgovornost za strmoglavljenje pripisali tedanjemu poveljniku poljskega letalstva Andrzeju Blasiku. Ta je namreč med poletom od pilota zahteval, da pristane v Smolensku, čeprav je bila na letališču gosta megla in so kontrolorji letenja svetovali preusmeritev. Tudi Tusk je rusko poročilo kritiziral kot nepopolno.

Kaj pa Rusija?

Med Moskvo in Varšavo, ki sta se v spor zapletli takoj po nesreči, in sicer zaradi nestrinjanja glede vzrokov nesreče, naj bi se danes vnovič vnele strasti. Poljsko zunanje ministrstvo je namreč od Rusije zahtevalo pojasnilo, zakaj so na letališču v Smolensku zamenjali poljsko spominsko tablo.

Tablo so zamenjali v noči na soboto, ruske oblasti pa so pojasnile, da prvotna tabla ni bila usklajena z lokalnimi oblastmi, bila pa je tudi samo v poljščini. Nova spominska tabla je dvojezična, vendar pa besedilo na njej vsebuje bistveno manj podatkov.

"Besedilo, ki spominja na nesrečo, bi moralo biti usklajeno s Poljsko in Rusijo," je dejal tiskovni predstavnik poljskega ministrstva Marcin Bosacki. Kot je še dejal Bosacki, je Varšava zaradi tega že poklicala na pogovor ruskega veleposlanika, s katerim naj bi govorili tudi o programu obiska poljskega predsednika Komorowskega v Rusiji, ki je napovedan za ponedeljek.

Komorowski naj bi skupaj z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevim obiskal Smolensk in Katin. "Ne predstavljam si, da bi v teh razmerah predsednik lahko položil venec pred novo spominsko tablo," je še dejal Bosacki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TinkoRinko
13. 03. 2012 15.01
Težko se bodo kdaj zacelile stare rane med Rusi in Poljaki, zgodovinskima in bratskima narodoma. Vse skupaj se vleče še iz časov, ko se je 'Rusija', razpadena na mestne državice, osvobajala izpod oblasti Mongolo-Tatarov, na zahodu pa je nastajala močna Poljsko-litovska unija. Ta država si je silno želela prodora na vzhod, kar ji je tudi uspelo, tako da je bila v ti. obdobju smute (rus. zmede) eden izmed neupravičenih potegovalcev za prestol. Ruse so npr.hoteli pretentati z dvema lažnima vladarjema, vendar jim to ni uspelo. Kasneje, v 18. st., ko se je Ruski imperij že razbohotil in močno pridobil na moči, pa so bili Rusi udeleženi v dvakratnem razkosanju Poljske, kar so ponovili še na začetku Druge svetovne vojne. Na koncu le-te pa je napetost s pokolom poljskih oficirjev in vojakov dosegla vrhunec, ki zaradi izredno 'neuspešne' sedemdesetletnice tega genocida ponovno dosega vrelišče. Vsekakor upam, da Poljakom uspe stabilizirate notranjepolitične in družbene razmere, kasneje pa tudi, da se odnosi med obema naroda končno začno izboljševati.
proofreader
09. 04. 2011 20.51
Še sreča da našim opozicija ne dovoli letenja s Falkonom.
Desktop.Messiah
09. 04. 2011 12.49
Kot da se Poljaki ne bi ničesar naučili iz Katina, še kar otrešajo jezik in hujskajo svet proti Rusiji. Živela Rusija!
haarpo
09. 04. 2011 12.40
Ja zdej so pa rusi krivi ker je un general v kokpitu prisil pilota naj pristane v megli.... sicer pa , resnici na ljubo, slovenci smo razdeljen narod, venda še zdaleč na tako kot poljaki...